Aprenem Maresme: "Hem après a dedicar temps a parar-nos a pensar que esperem de la nostra entitat i cap on volem anar"
Comparteix
Des d'Aprenem Maresme ens expliquen com l'acompanyament de la Fundació Pere Tarrés, finançat pel programa d'Innovació i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya, els ha ajudat a millorar la participació interna a l'entitat.
Què us va fer plantejar-vos un procés de millora de la participació interna?
Som una entitat jove, amb un creixement exponencial d’usuaris atesos, persones amb autisme i les seves famílies en els darrers 4 anys, Això ens ha portat a anar fent sobre la marxa, sense poder parar-nos a analitzar si totes les eines que utilitzàvem per comunicar era efectives i si aquesta comunicació realment propiciava la participació de tots els agents que conformen la nostra entitat.
Quins aspectes veu treballar durant l’acompanyament?
Vam treballar des d’un bon començament per fer un anàlisi de la situació de l’entitat en quan a participació interna: que en pensàvem o enteníem cadascun de nosaltres del que hauria de ser la participació interna, sobre la informació de la que disposàvem, qui decidia, quins canals de comunicació utilitzàvem, vam analitzar aquests canals un per un per saber quan i quins resultats obteníem i si aquests resultats eren els esperats.
De quina forma us ha ajudat a enfortir l’organització?
Al posar-ho tot damunt de la taula i amb el vostre acompanyament vam veure que fèiem grans esforços per comunicar, utilitzàvem “múltiples” canals, però realment no obteníem els resultats esperats en quan a participació. així que alguns dels canals els vam suprimir i altres els vam millorar.
Un cop finalitzat el procés, quines són les properes fites que us marqueu en l’àmbit de la participació interna?
Tota la tasca realitzada es va traduir en un quadre de comunicació, (li diem així) on descrivim tots els canals de comunicació que utilitzem, fet que ens ajudarà a optimitzar i millorar la participació a la nostra entitat.
La participació en aquest procés ens ha ajudat a conèixer molt millor les particularitats com a entitat, com la veiem cadascun de nosaltres ja que tots tenim la nostra visió particular, (els treballadors, les famílies, la junta directiva) i projectem un futur o una visió diferents, així com les seves febleses i les seves fortaleses.
La participació en aquest procés, també ens ha ajudat a saber com millorar d’altres aspectes importants com la visibilització. Com ja hem comentat el dia a dia ens porta per inèrcia, i el parar i reflexionar és important, hem après a dedicar temps a parar-nos per pensar entre tots que esperem de la nostra entitat i cap on volem anar.
Quines recomanacions faríeu a altres entitats que també volen millorar la participació interna?
És una oportunitat per aprofundir en la realitat de l'organització, de conèixer- nos millor des de dins, de posar damunt la taula temes que molts cops sempre queden per un “altre dia”, però que realment quan ens hi posen, ens adonem que aquests són els que impulsen aspectes que millorarant de manera global l’entitat. Estem realment contents d’haver pogut participar, sabem que tenim una visita mirall d’aquí un temps, tenim moltes ganes de trobar-nos de nou a veure com està funcionant el que vam decidir posar en pràctica.
Més informació sobre Aprenem Maresme
Afegeix un nou comentari