Recursos per treballar els valors de la pau amb joves
Comparteix
Cada 21 de setembre se celebra el Dia Internacional de la Pau, una cita per enfortir els ideals de pau entre tots els pobles i comunitats del món.
El 21 de setembre de cada any és un dia commemoratiu. Es tracta de la data quan se celebra el Dia Internacional de la Pau, una efemèride que té com a objectiu enfortir els valors al voltant de la pau i la no-violència per cohesionar i agermanar tots els pobles i nacions del planeta. Enguany, el tema que acollirà aquest dia són "Els objectius de Desenvolupament Sostenible: elements constitutius de pau".
Concretament durant el mes de setembre del 2015, els 193 Estats membres de les Nacions Unides van aprovar per unanimitat els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible en una cimera celebrada a Nova York. Amb tot, el que pretenen és eliminar la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a totes les persones. El Dia Internacional de la Pau és una bona oportunitat per compartir recursos i eines que ajudin a treballar la fraternitat i la comprensió entre persones diverses.
La joventut, en aquest sentit, és un col·lectiu que de ben segur empenyerà les futures generacions cap a un món on els conflictes violents tinguin la mínima presència possible. Per aconseguir-ho, la formació i l’educació és, sense dubte, un element cabdal. A continuació es presenten un conjunts de recursos per treballar els valors de la pau i els efectes de les guerres i la violència amb joves.
1. "Fugint de la Guerra", un document per fer pedagogia
És una proposta didàctica de Fundipau elaborada pel Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP) 2016. A l’edició del mateix any, proposen tractar a l’aula el tema de les persones refugiades amb l’objectiu d’analitzar els motius que mouen a aquest col·lectiu a fugir de casa i posar-s’hi a la seva pell. Al document, hi ha un conjunt de materials com vinyetes, articles i reportatges o enllaços a programes informatius de televisió.
2. Vídeo guanyador en la categoria Spot Júnior i Premi del Públic del 4t Concurs d’Animacions per la Pau
Organitzat per Fundipau, el concurs va premiar aquesta animació d’1’19’’ produïda i realitzada per Daniel Mestre, Marc Gómez i Marcel Hita. En el vídeo, es pot veure una original animació feta amb la popular tècnica anomenada stop-motion, que consisteix a fer fotografies de diferents moviments i posar-les una darrera de l’altre per simular una escena a temps real.
3. Vídeo testimoni d’una nena refugiada i el seu periple en vaixell a Grècia
La peça audiovisual d’UNICEF mostra a través dels ulls d’una nena refugiada de Síria, el viatge que va haver de fer en vaixell per arribar a Grècia. Explica com l’aigua va arribar a entrar a l’embarcació, i comparteix el seu desig que el seu país torni a ser una vegada el que era abans de la guerra.
4. Jocs i dinàmiques de l’Escola de Cultura de Pau (ECP)
És un banc d’activitats d’educació per la pau en format web. Amb més de 50 recursos, les activitats estan dissenyadors per l’ECP i estan classificades en quatre eixos temàtics: educació per la pau, educació en el conflicte i per la convivència, educació intercultural i educació per comprendre el món.
5. Recursos educatius de l’ICIP
L’Institut Català Internacional per la Pau té diferents recursos per fomentar la formació i la difusió al voltant dels temes i debats relacionats amb la construcció i la cultura de la pau. Alguns dels seus recursos són les exposicions, materials audiovisuals com documentals o reportatges , materials didàctics en format PDF o les càpsules de pau.
6. Educació per la Pau
És un recull de recursos i experiències del Projecte de convivència i èxit educatiu. Gestionat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu fomentar una cultura de pau i noviolència, juntament amb els valors que fan possible preservar i millorar la vida de totes les persones.
7. Joc online "Contra viento y marea"
És un joc a Internet on els jugadors experimenten situacions de persones refugiades. Dissenyat per ACNUR, també conté informació i altres recursos. Es pot jugar en diferents idiomes i també hi ha una versió pel professorat.
Afegeix un nou comentari