Àmbit de la notícia
Projectes

Juan José Arévalo: “Cartografiar llocs oblidats és una manera de donar suport a la tasca mèdica i humanitària”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Juan José Arévalo és la persona de Metges Sense Fronteres que coordina 'Missing Maps'. Font: Juan José Arévalo
  • Una cinquantena de persones van participar a la 'mapató' de Barcelona el 15 de febrer. Font: MSF
  • Un total de 20.000 persones han col·laborat per al projecte. Font: Missing Maps

Juan José Arévalo coordina des de Metges Sense Fronteres ‘Missing Maps’, un projecte en què persones voluntàries de tot el món cartografien racons marginats per ajudar ONG a treballar sobre el terreny.

Metges Sense Fronteres (MSF) i la Creu Roja són algunes de les ONG que coordinen aquesta iniciativa d’e-voluntariat. En el marc de ‘Missing Maps’ s’organitzen mapatons a diverses ciutats del món. A Barcelona es va fer la trobada aquest 15 de febrer. 

Vau superar expectatives en la ‘mapató’ que es va fer a la Universitat de Barcelona?

Hi van assistir 55 persones, va ser un èxit. Vam cartografiar el 94% del nostre objectiu. Ara necessitem validar el treball per persones que tenen experiència i coneixements per fer-ho. Miren el treball i corregeixen alguna cosa si és necessari.

Qui pot participar al projecte ‘Missing Maps’? Cal ser una persona molt experta?

La condició que demanem és tenir un ordinador, ser una persona inquieta i tenir ganes de col·laborar amb la banda del món més oblidada i les poblacions més vulnerables del planeta.

És una forma molt concreta de donar suport a la tasca mèdica i humanitària de Metges Sense Fronteres i al treball sobre el terreny d’altres organitzacions a les quals els pot servir la informació dels mapes.

Necessiteu més persones voluntàries? Com s’hi poden apuntar?

Sí, el nostre objectiu és continuar promovent aquesta activitat i mobilitzar el màxim de base social possible. A Catalunya, a la gent en general li agrada involucrar-se en coses que tenen un clar impacte positiu, implicar-se on pugui veure el resultat.

Tenim un grup de Facebook (MSF Spain Mapathon). És tancat, però qualsevol pot demanar unir-s’hi.

Des del 2014, ‘Missing Maps’ ha cartografiat 6,2 milions d’edificis. Quan es va començar a treballar des de Catalunya?

A Catalunya, pel que fa a MSF, vam començar a organitzar ‘mapatons’ el 2016. S’ha de destacar que tot i que un ‘mapató’ suposa reunir-se a un lloc i a una hora en concret, les tasques queden obertes i qualsevol persona des de casa seva –amb un compte a Open Street Maps– pot seguir cartografiant.

A través de l’apartat Tasques, es pot veure el treball obert i qualsevol hi pot contribuir.

A la sessió de Barcelona vau escollir la regió de Mongo, a Sierra Leona, on hi ha personal d'MSF. Quin ús se’n farà del que vau posar al mapa?

L’objectiu era cartografiar la xarxa de camins. Això és extremadament útil per als nostres equips en el terreny per organitzar el moviment per la regió.

Ens ajuda molt a gestionar la seguretat dels nostres equips, a identificar les rutes més o menys perilloses, a saber on hi ha camins impracticables durant les pluges, on hi ha ponts...

En sessions anteriors havíem cartografiat els immobles d’aquesta zona. Això ens permet fer càlculs aproximats de població, essencial per saber la quantitat de recursos que necessitem per a les nostres activitats, especialment les d’emergència: campanyes de vacunació, distribució de roba d’abric...

Ja heu anunciat que es farà una altra ‘mapató’ a la Universitat de València el 29 de març. Ja sabeu quina zona treballareu?

Encara no ho sabem. Informem del lloc a cartografiar el mateix dia de l’esdeveniment perquè la gent assisteixi amb la ment oberta

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari