Les estudiants criden a una vaga general massiva per Palestina el 27 de setembre
Comparteix
El comitè de solidaritat amb el poble palestí de la UB reclama “aturar-ho tot” per posar fi al genocidi que s’està perpetrant a Palestina i trencar la complicitat amb Israel.
Aviat farà un any que es va iniciar una nova escalada de violència en el conflicte entre Israel i Palestina. L’atac de Hamàs del 7 d’octubre va servir de pretext a Israel per extremar el genocidi i la política d’extermini que l’Estat hebreu ha perpetuat des de fa dècades contra la població palestina.
Lluny d’aturar-se, en les últimes setmanes Israel no només ha mantingut l’ofensiva a Gaza, sinó que l’ha ampliat a territoris de Cisjordània i ha estès els seus atacs al Líban, elevant el risc d’una guerra oberta a la regió. El balanç de tot plegat és devastador: més de 40.000 morts, gairebé 100.000 ferits i més de 10.000 desapareguts, amb milers de dones i infants entre les víctimes.
Això no hauria estat possible sense la inacció i, per tant, la complicitat amb Israel de bona part de la comunitat internacional, amb els Estats Units, la Unió Europea i el Regne Unit al capdavant. Malgrat la lluita activa i la mobilització del moviment internacional de solidaritat amb el poble palestí, cada cop és més gran el perill de caure en la normalització de la barbàrie que s’està perpetrant a Palestina.
Crida a la vaga general el 27 de setembre
Des dels col·lectius compromesos amb la denúncia de les polítiques israelianes s’ha constatat la necessitat de fer un pas endavant en la lluita i eixamplar la mobilització per aturar el genocidi i l’apartheid a Palestina. En aquest sentit, a Catalunya les estudiants que van acampar a les universitats per exigir la fi de la massacre a Gaza han impulsat, juntament amb la Confederació General del Treball (CGT), una convocatòria de vaga general per Palestina el 27 de setembre.
“Després de l’acampada a la universitat i d’aconseguir les demandes que vam fer a la Universitat de Barcelona (UB), la vaga general és el següent pas en el procés de mobilitzacions als centres d’estudi i de treball”, explica a Xarxanet l’Amaia Rodríguez, membre del comitè estudiantil de solidaritat amb el poble palestí.
En una roda de premsa a l’Edifici Històric de la UB, les estudiants han fet una crida a tota la comunitat estudiantil, a les treballadores i a les pensionistes a organitzar-se en assemblees i comitès de vaga per omplir els carrers durant l’aturada general i protestar contra la situació que es viu a Palestina i denunciar la complicitat amb Israel de la comunitat internacional, incloent-hi els governs espanyol i català.
“La vaga és una eina que tenim les estudiants i la classe treballadora en general per elevar el to de la protesta i intentar conscienciar i mobilitzar més gent contra el que està passant a Palestina”, assenyala Rodríguez, qui, a més, recorda que des dels moviments de solidaritat es continua amb altres campanyes d’ajuda directa a la població palestina com l’enviament d’aigua, aliments i altres béns de primera necessitat per intentar pal·liar la seva situació.
Les exigències són clares, més enllà de l’alto el foc, “una mesura necessària que hauria de ser d’aplicació immediata”, des de l’organització de la protesta subratllen que la lluita “és per una Palestina lliure, des del riu fins al mar, que recuperi totes les terres i territoris que tenia abans de l’inici de l’ocupació israeliana”, remarca Rodríguez.
A banda, la mobilització vol posar en evidència la complicitat dels governs del món amb el genocidi, que ha contribuït a la normalització de l’extrema violència que pateix la població palestina. També en el cas dels governs català i espanyol, que mantenen les relacions econòmiques, comercials i polítiques amb Israel, a més de continuar amb la compravenda d'armament. “Cal que entenguem la gravetat de la situació i que ens involucrem en la mobilització i la denúncia contra la banalització de la violència que veiem dia rere dia a les xarxes socials i el sensacionalisme de la informació sobre el que està passant”, avisen.
Amb tot, les estudiants subratllen que la convocatòria de vaga general no només és una resposta a la situació a Palestina, que “no és una situació aïllada, sinó que va més enllà i també té a veure amb una sèrie de crisis que patim a escala global i que ens amenacen a nivell social, climàtic, econòmic i polític”, exposa l’Amaia Rodríguez.
La vaga és només l’inici d’un procés de mobilització que també tindrà com a dia important el 6 d’octubre, data en què la Comunitat Palestina de Catalunya organitzarà una manifestació massiva que pretén desbordar els carrers de Barcelona per denunciar un any de genocidi i trencar les complicitats amb Israel. Des de les entitats ja s’estan organitzant autobusos perquè persones d’arreu del país puguin venir a la capital catalana per llançar un crit unànime i exigir una Palestina lliure. “Continuarem en lluita i no farem marxa enrere”, adverteixen.
Seguiment i control dels acords amb la UB
La convocatòria de vaga general dona continuïtat a l’acció de protesta que va suposar l’acampada a diverses universitats, com la UB, que va finalitzar amb el compromís de la universitat de trencar relacions amb Israel.
Precisament, des del comitè en solidaritat amb el poble palestí valoren que el centre hagi pres mesures com exigir un alto el foc a la zona i demanar als caps de govern català i espanyol el trencament de relacions i posar fi a la complicitat amb Israel, així com iniciar el procés de trencament dels convenis de col·laboració i intercanvi amb universitats israelianes i empreses que donen suport a l’Estat hebreu, entre altres.
Amb tot, reclamen al govern de la universitat que sigui més clar i explícit en la comunicació de les accions a què es van comprometre amb el comitè estudiantil, que, a través del grup de control i seguiment dels acords, està duent a terme un procés de recerca més exhaustiu per identificar relacions i complicitats que són més difícils d’identificar.
Afegeix un nou comentari