Àmbit de la notícia
Internacional

La campanya per abolir les armes nuclears rep el Premi Nobel de la Pau 2017

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • La campanya ICAN ha rebut Premi Nobel de la Pau 2017.
    La campanya ICAN ha rebut Premi Nobel de la Pau 2017. Font: Nobel Prize
  • Membres de l'ICAN a l'Assemblea General de les Nacions Unides.
    Membres de l'ICAN a l'Assemblea General de les Nacions Unides. Font: ICAN, Flickr
  • L'ICAN celebra el guardó.
    L'ICAN celebra el guardó. Font: Youtube

FundiPau i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau són les dues ONG catalanes entre les 468 entitats que formen part de la campanya internacional.

La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN, en les sigles en anglès) va rebre el passat divendres 6 d’octubre el Premi Nobel de la Pau 2017. La presidenta del Comitè Nobel, Beri Reiss-Andersen, va anunciar el guardó per a la campanya gràcies als seus esforços fets per erradicar les armes nuclears a tot el món. Entre les 468 entitats de 101 països que la integren, hi ha dues ONG catalanes: FundiPau i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau. La iniciativa es va llençar amb l’objectiu de posar al centre de l’opinió pública la qüestió del desarmament i la no proliferació d’armes atòmiques.

L’ICAN treballa des de fa set anys amb governs, la Creu Roja Internacional i ONGs de tot el món. “L’organització rep el Premi per la seva tasca en la sensibilització sobre les catastròfiques conseqüències humanitàries que qualsevol ús d’armes nuclears podria tenir”, va afirmar el Comitè Nobel durant la concessió del guardó. “També pels revolucionaris esforços per aconseguir un tractat de prohibició de les armes nuclears”, va afegir. Aquest acord, el Tractat en la Prohibició de les Armes Nuclears, es va aconseguir el dia 7 de juliol del 2017, quan l’Assemblea General de l’ONU va aprovar-lo amb 122 vots a favor. El 20 de setembre a Nova York es va obrir el text a la signatura i ratificació dels estats.

La directora executiva de la campanya, Beatrice Fihn, ha afirmat que “malgrat que el Tractat és una victòria molt significativa, encara queda un llarg camí per recórrer per aconseguir el desarmament total”. Jordi Armadans, director de Fundipau, destaca els deu anys de feina que s’han fet per culminar amb el Tractat de Prohibició. “Ara hem d’aconseguir que els Estats nuclears i els membres de l’OTAN, com l’Estat espanyol, el signin i el ratifiquin per posar fi a l’amenaça real que representen les 15.000 armes nuclears que hi ha actualment al món”, ha constatat.

El reconeixement del Premi Nobel de la Pau arriba en un context d’escalada de tensions entre els Estats Units i Corea del Nord, amb una cada cop més gran amenaça nuclear en el món. Des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, han celebrat aquest reconeixement “de la tasca i esforç duts a terme durant aquests anys per un món lliure d’armes nuclears i de les seves conseqüències”.

D’aquesta manera, l’ICAN s’uneix a altres premis Nobel en més de 116 anys d’història del guardó. El darrer premiat, l’any 2016, va ser el president colombià Juan Manuel Santos pels seus esforços per acabar amb la guerra civil de més de 50 anys al seu país. En total, 97 persones han rebut el premi entre 1901 i 2017, i algunes d’aquestes personalitats són Martin Luther King Jr., Malala Yousafai o Nelson Mandela.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari