Àmbit de la notícia
Ambiental

3 guies i 1 app per ajudar-nos a menjar peix sostenible

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Slow Food organitza cada any la trobada internacional Slow Fish
    Font: Slow Food
  • SOSPeix és una guia i una campanya elaborada des de l'Associació de Naturalistes de Girona i la IAEDEN Salvem l'Empordà
    SOSPeix és una guia i una campanya elaborada des de l'Associació de Naturalistes de Girona i la IAEDEN Salvem l'Empordà Font: SOS Peix
  • Ecologistes en acció van elaborar la guia "Sin mala espina"
    Ecologistes en acció van elaborar la guia "Sin mala espina" Font: Ecologistes en acció
  • La guia de Greepeace "Pescado de temporada" es pot descarregar al mòbil
    La guia de Greepeace "Pescado de temporada" es pot descarregar al mòbil Font: Greenpeace

Estiu i mar ens conviden a gaudir del peix. 4 entitats ens faciliten les tries amb guies per al consum sostenible de peix.

L'estiu és un moment en el que ens apropem més al mar, i en gaudim dels seus fruits. També ens apropem als seus problemes: d'una banda veiem la brossa marina fins i tot a les millors platges. De l'altra, descobrim la biodiversitat del mar, però, som conscients dels problemes de les poblacions de peix? Sabem quins peixos podem consumir per garantir que ho estem fent de forma sostenible? Què en sabem de les tècniques de pesca?


1. SOS Peix

És una campanya de l'Associació dels Naturalistes de Girona i de la IAEDEN - Salvem l'Empordà que té per objectiu sensibilitzar i informar la ciutadania sobre l'amenaça que pesa sobre els mars i oceans, i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars. A SOS Peix es pot trobar una guia amb un llistat d'espècies de peix i marisc del Mediterrani, una guia d'establiments i restaurants que ofereixen peix sostenible, i recursos amb informació, notícies entrevistes i receptes.


2. Slow Fish: peix bo, net i just

Slow Fish de Slow Food és una campanya permanent orientada a salvaguardar els recursos pesquers, els ambients marins i costaners, i les comunitats de pesca artesanals a tot el món. A la pàgina web han recollit reflexions i recerques com les que pot tenir una persona amant del peix que es pregunta si ha de deixar de menjar peix, quines varietats estan amenaçades o com pot influir en el mercat. Slow Fish a més a més mostra el seu suport a les diverses iniciatives locals de pesca artesanal i responsable, i, cada dos anys, organitza la fira internacional Slow Fish a Gènova.


3. Sense Mala Espina

La guia ha estat elaborada des de l'àrea marina d' Ecologistes en acció, amb el suport de microdonacions. Té l'objectiu d'oferir criteris per a totes les persones que consideren que la forma de consumir és fonamental per poder incidir en el mar. Analitza les 71 espècies de consum més habitual, i, sobretot, posa l'èmfasi en l'etiquetatge que ha de tenir el peix, i que totes les persones consumidores haurien d'exigir. En particular, vol deixar clares les 5 preguntes que cada persona s'hauria de fer quan decideix consumir peix: què?, com?, quan?, on? i quant? La guia es pot consultar en format pdf o en e-book, i està acompanyada d'un blog explicatiu en el qual també es poden trobar notícies d'actualitat.



4. Peix de temporada

Pescadodetemporada.org és la guia que Greenpeace ha elaborat, que es pot descarregar en el mòbil. Es pot consultar per mesos, per identificar el peix de temporada de cada moment. Exigir el correcte etiquetatge també es considera un element prioritari. La guia posa l'èmfasi en les 3 dades que cal identificar sempre: l'etiquetatge, el mètode de pesca, i la zona de pesca. S'aconsella consumir sempre peix de temporada, d'arts extractives sostenibles i local o de proximitat. Es complementa amb receptes de cuiners i cuineres reconeguts.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari