El cicle 'Salut i Natura' aprofundeix en la contribució de la natura en la salut de les persones
Comparteix
Se celebra del 8 d'octubre al 30 de gener al Palau Macaya de Barcelona, coordinat per la Xarxa de Custòdia del Territori i l'associació Som Natura, amb el suport de l'Obra Social La Caixa.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut com a l'estat complet de benestar físic, mental i social, i no sols l'absència d'afeccions o malalties. I en l'assoliment d'aquest estat, la natura hi juga un important paper. Tot i que pot ser difícil d'explicar, sabem que el contacte amb la natura fa estar millor: després d'una passejada per un bosc, un bany a mar o de contemplar una posta de sol, sol envair una sensació de benestar.
El cicle Salut i Natura és una ocasió per conèixer les investigacions que des de la ciència s'estan duent a terme al respecte. S'estructura amb una jornada inicial, amb el títol 'La conservació de la natura en benefici de la salut', i en 3 sessions temàtiques, enteses com a jornades de treball, i mirades a definir els reptes que han de permetre generar territoris sans i sostenibles, construir ciutats saludables, i garantir l'accés equitatiu a la natura.
De la síndrome per dèficit de natura als banys de bosc
La inauguració del cicle serà a càrrec del doctor Qing Li, metge japonès expert en medicina forestal, autor de recerques i llibres sobre el Shirin Yoku, o banys de bosc, mentre que la ponència de clausura es podrà gaudir de Richard Louv, pare del concepte síndrome de dèficit de natura, i autor de textos com Last Child in the Woods, The Nature Principle i Vitamina N.
Els investigadors Mark Nieuwenhuijsen, especialista en medi ambient i salut del centre de recerca ISGlobal, el catedràtic de Psicologia Ambiental José Antonio Corraliza, i Josep Maria Mallarach, director del Postgrau 'Significats i Valors Espirituals de la Natura' debatran en una taula rodona, moderats pel filòsof Jordi Pigem especialista en filosofia de la ciència i pensament ecològic.
La natura, bé comú per la salut
Per afrontar la creació de territoris sans i sostenibles, es presentaran programes com Boscos Sans per a una Societat Saludable, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental i el CREAF; la Xarxa de boscos amb funcionalitat terapèutica, de l'Associació Selvans, i el projecte Blue Health de l'ISGlobal, que estudia els beneficis de mars, rius i llacs en la salut i el benestar de les persones. També es presentarà la Xarxa d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.
En el debat sobre com construir ciutats saludables, hi intervindran Frederic Ximeno, Comissionat d'ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, Marta Pahissa, responsable de desenvolupament i gestió de projectes ambientals, DKV Asse-gurances, i Carolyn Daher, coordinadora de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de l'ISGlobal.
El paper decisiu que la natura pot tenir per la salut i el benestar, en fa imprescindible que hi pugui haver un accés equitatiu. Per parlar sobre aquests aspectes seran presents Helen Cole, Investigadora de BCN Lab for Urban Environmental Justice (BCNUEJ), Heike Freire, experta en innovació educativa i Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat.
Entitats del sector públic, privat i organitzacions de la societat civil i el món de la recerca estan convidades a participar en la jornada inaugural i a formar part dels grups de treball que s'aniran reunint al llarg del cicle.
Per a més informació i inscripcions es pot consultar aquest enllaç.
Afegeix un nou comentari