Les ONG actuen per atendre l’emergència provocada pel terratrèmol i el tsunami d’Indonèsia
Comparteix
Fins ara les autoritats han registrat 5.000 persones desaparegudes i unes 1.763 mortes en aquest sisme que ja es considera el pitjor desastre natural del país des de 2004.
Després del terratrèmol i el tsunami que va assolar una gran part de l'illa de Célebes (Indonèsia) el passat 28 de setembre, Nacions Unides calcula que unes 191.000 persones requereixen ajuda humanitària urgent.
Davant d’aquesta situació ONG internacionals com Acció Contra la Fam, Creu Roja, ADRA Indonèsia, Oxfam Intermón, Save The Children o UNICEF ja han engegat campanyes d’emergència humanitària a les zones afectades. Fins ara les autoritats han registrat 5.000 persones desaparegudes i unes 1.763 mortes en aquest sisme que ja es considera el pitjor desastre natural del país des de 2004.
Segons informa l’agència EFE, el portaveu de l'agència de Prevenció de Desastres (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, va dir aquest diumenge que l'estimació de desapareguts correspon als barris de Petobo i Balaroa, de la ciutat de Palu, la capital provincial d'aquesta regió del centre de l'illa, la més castigada per la catàstrofe.
En aquesta zona, el tsunami va colpejar amb onades de més de 3 metres que van arrasar la seva costa, inclosa la platja de Talise on més de 500 persones celebraven un festival. Segons l’agència Reuters, el portaveu de BNPB també va situar en 2.632 el nombre de ferits greus a causa del desastre, que ha deixat a unes 62.000 persones desplaçades a uns 147 refugis temporals i ha danyat prop de 67.000 cases.
Com puc ajudar?
Entre d'altres, hi ha les següents ONGD que ja estan treballant sobre el terreny:
Treballa a Indonèsia des de 1998, actualment a la regió de Nusa Tenggara Timur (NTT), amb un equip de 16 persones. Fa feina en la prevenció, diagnòstic i tractament de la desnutrició a través d'un enfocament multisectorial. També respon als múltiples desastres naturals que afecten el país.
L'equip de ADRA Indonèsia es troba en el terreny realitzant una avaluació ràpida de les necessitats i coordinant-se amb el Govern, organitzacions humanitàries i comunitàries. S'han detectat necessitats urgents com refugi temporal, assistència mèdica, medicaments, aliments, aigua potable, sanejament i higiene, curació de traumes, escoles d'emergència i moltes més.
La Palang Merah Indonèsia (PMI) o Creu Roja Indonèsia ha donat resposta a l'emergència humanitària des de l'inici. Així, ha sol·licitat suport a la Federació Internacional de la Creu Roja per mobilitzar de manera immediata articles de socors (mantes, estoretes, tendals plàstics, botigues i llums solars) que permetin atendre en un primer moment a 10.000 famílies .
Oxfam (Oxfam Intermón a Espanya) i les seves organitzacions sòcies estan ampliant la seva resposta per donar suport a mig milió de persones. Els seus esforços se centren per fer arribar aigua, menjar i refugi, a través de les seves organitzacions sòcies sobre el terreny, a la zona afectada.
Treballa a través del seu soci local Yayasan Sayangi Tunas Cilik (YSTC) a Indonèsia. Un equip de personal humanitari de YSTC s’ha desplaçat en vaixell des de Makassar a les comunitats més afectades, a uns 800 quilòmetres de distància.
UNICEF està en marxa per atendre les necessitats més urgents dels nens i les seves famílies. Actua per reunir els infants que han estat separats dels seus familiars i per oferir aliment als nadons, joves i a la població més vulnerable.
El desastre natural a Cèlebes és el pitjor que pateix Indonèsia des del tsunami que va escombrar la província d'Aceh, a l'oest de l'arxipèlag, el 2004. Indonèsia es troba enclavat al Cinturó de Foc del Pacífic, i és escenari recurrent d'aquest tipus de fenòmens. Gairebé 500 persones van morir al juliol i agost per una bateria de sismes que va, afectar a l'illa de Lombok.
Afegeix un nou comentari