Els residus perillosos que tenim a casa
Comparteix
‘Time to detox’ és el lema de la desena edició de la Setmana Europea per la Prevenció de Residus (EWWR), que se celebra entre el 17 i el 25 de novembre amb el tema central dels residus perillosos.
Trobem substàncies perilloses en productes cosmètics, bateries, pintures, pesticides, bombetes i els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEES). Totes suposen un risc per al medi ambient i la salut humana, més que altres. Per tant, esdevé molt important que s'actuï amb prevenció per tal d'eliminar, o reduir tot el que sigui possible, la quantitat de substàncies perilloses al nostre voltant, ja sigui als processos industrials com als productes finals que entren en contacte com a consumidors.
Enguany la Setmana Europea per la Prevenció de Residus (EWWR) vol doncs aclarir entre la ciutadania què són els residus perillosos, i com es poden prevenir els seus riscos i gestionar-los correctament. Els residus perillosos poden ser explosius, inflamables o tòxics, i són nocius pel medi ambient i per la salut. El més impactant és que els podem trobar a casa i als supermercats, a l'oficina o al jardí. Segons les dades de l'Agència Europea de Mediambient, són 200 els Kg de residus perillosos que genera cada any cada ciutadà o ciutadana europeu.
Més de 1000 activitats a Catalunya, 156 amb ONG
Com cada any, nombroses organitzacions proposen activitats al voltant de la prevenció dels residus. Entre elles, les entitats sense afany de lucre a Catalunya han planificat 156 activitats, que es poden consultar a l'agenda de l'EWWR.
En són un exemple les 10 que proposem tot seguit.
- Del 17 al 25 de novembre es pot visitar l'exposició del Comerç Verd, els comerços respectuosos amb el medi ambient organitzada per la Fundació Rezero a la Fabrica del Sol de Barcelona
- Projecció de la web sèrie Objectiu #Rezero i col·loqui amb els seus protagonistes. Organitzat per la Fundació Rezero el 23 de novembre de 18 a 20 hores.
- Del 17 al 25 de novembre es pot visitar l'exposició 'Un món ofegat pel plàstic' organitzat per l'Asociación Vidas Sostenibles Por Un Futuro a Ca l'Isidret (Carrer Paraguai 2 )
- L'Associació Pangea organitza una formació de prevenció, reutilització o reparació de productes electrònics pel projecte eReuse al Campus Nord de la UPC, el 20/11/2018 de 9 a 14 h.
- 25 de novembre, neteja de la platja i espigons del centre de Sitges i Barceloneta amb Pure Clean Earth.
- Colillatón/Burillató, per conscienciar sobre un dels residus més tòxics: les burilles de cigarret llençades al terra i al mar. Sortida a recollir burilles al Mercat de Sant Antoni amb No más colillas en el Suelo, el 24 de novembre a les 11 h.
- Taller per generar idees i crear accions que ajudin a aplicar estratègies d'economia circular, amb la Fundació Palo Alto el 23 de novembre a les 19 h.
- Trobada oberta per a presentar el projecte 'Xarxa de Xarxes d'Aliments', una sessió col·laborativa per valorar necessitats i inquietuds per crear una xarxa de xarxes i una guia contra el malbaratament alimentari. El dia 21 de novembre, organitzat per l'Associació Zero Waste Bcn 2018 Malbres a la seu de la Plataforma Aprofitem els Aliments
- Compostatge comunitari en família, amb la Societat Catalana d'Educació Ambiental al Bosc de Turull, el 24 de novembre a les 11 hores.
- Iniciativa per posar en valor els aliments des d'una perspectiva àmplia, ambiental, cultural i econòmica, amb Visibilitzem el valor dels aliments, a Vilanova i la Geltrú, del 19 al 23 de novembre la seu de la Fundació Ent.
Afegeix un nou comentari