Àmbit de la notícia
Cultural

Anna Corbella: "El Planeta dels contes introdueix contes actualitzats amb valors"

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Oriol Jordan
  • Anna Corbella, directora de la Fundació La Roda
  • La Terra és el símbol, ara per ara, de la plataforma El Planeta dels Contes
    La Terra és el símbol, ara per ara, de la plataforma El Planeta dels Contes

Des de la Fundació La Roda, l'Anna Corbella i el seu equip treballen per desenvolupar un veritable 'Netflix' dels contes creant històries infantils i actualitzant-ne moltes altres dotant-les d'un valor afegit. 

És un plaer poder mantenir una conversa amb la directora de la Fundació La Roda (1977), l'Anna Corbella, que és una de les persones responsables de la plataforma El Planeta dels Contes, una iniciativa per reescriure els contes de tota la vida, i explicar-ne de nous a la manera del segle XXI, sense oblidar la tasca del foment de la lectura. Una idea cuita a foc lent, amb il·lusió i amb molt d'assessorament, que té l'ambició de créixer i convertir-se en una plataforma de referència de contes amb valor afegit. 

 

El planeta dels contes és una plataforma digital?

Exacte! Nosaltres diem que ve a ser un 'Netflix' dels contes. Ens va agradar molt aquest títol perquè realment és així. La idea parteix d'un company que és avi i jo mateixa, com a mare, intentant cercar contes de qualitat a la xarxa. Quan fèiem la cerca trobàvem de tot menys el que volia explicar a la meva filla. Aquí ens vam començar a esgarrifar una mica i aleshores va sorgir la idea: "Per què no ens inventem una plataforma en la qual totes les companyies que tenim en cartera (vora 200) del món artístic hi puguin participar?"

A qui va destinada?

Ara per ara, els continguts estan orientats a la infància de fins a cinc anys. De moment és la franja d'edat amb la qual estem treballant; hem anat observant que a edats més avançades, els nens ja comencen a agafar els seus llibres de manera autònoma.

l treball que publiquem no és l'espectacle per l'espectacle, sinó que també hi incloem un missatge pedagògic i uns valors afegits al darrere: medi ambient, interculturalitat, la perspectiva de gènere, el consum responsable...

Per tant, estem parlant d'un projecte que mira de confeccionar una plataforma unitària de contes

Sí, i sobretot també per intentar compartir tots aquests valors que treballem des de la Fundació La Roda. El treball que publiquem no és l'espectacle per l'espectacle, sinó que també hi incloem un missatge pedagògic i uns valors afegits al darrere: medi ambient, interculturalitat, la perspectiva de gènere, el consum responsable... Tot això és el que ja es pot trobar ara a la plataforma amb els vint contes que hi tenim penjats. L'objectiu per al 2019 és pujar-ne 10 més; així que això va creixent i nosaltres n'estem molt contents!

Per tant, els contes que la infància trobarà aquí no són els convencionals que tothom podria concebre per tradició

Correcte! Sense anar més lluny, el famós conte dels tres porquets, el tenim penjat com el dels dos porquets i la porqueta. Es tracta d'introduir contes actualitzats amb valors i fomentar la lectura dels nens i de les nenes. La plataforma és també una bona eina pel treball escolar. Sí que és veritat que ara estem preparant el que haurà de ser una classificació temàtica més concreta, perquè ara tenim els vídeos penjats de forma barrejada.

Estem rebent també assessorament per fer-la molt més inclusiva i que sigui accessible per tothom: inclosos els nens sords, muts, o cecs.

Hi ha un treball constant darrere del projecte?

Estem picant moltes portes, la plataforma és nova i estem rebent també assessorament per fer-la molt més inclusiva i que sigui accessible per tothom: inclosos els nens sords, muts, o cecs. Aquest tema és delicat i com que nosaltres no hi entenem de tot, busquem per exemple als Serveis d'Inclusió de Capacitació Digital de la Generalitat, que ens permet assessorar-nos sobre com ser inclusius i arribar alhora a tots els públics. El mateix amb la captació de fons per poder fer sostenible la plataforma, siguin empreses com editorials.

Ens comentaves que els vídeos que hi ha són de companyies amb les quals teniu vinculació

Sí, sí, els vídeos que hi ha són de les 200 companyies que estan en cartera nostra. A les que hem començat a enregistrar, hem fet una gravació d'aquests deu o quinze minuts que dura el conte i la predisposició està essent molt bona per a participar-hi voluntàriament. De fet, per ells també és una bona plataforma per aconseguir que els surti algun bolo. Els contes després es poden dur a les escoles.

Com es poden treballar aquests contes?

Nosaltres, a més de tot això, volem incloure una pestanya de jocs interactius, el postconte. És el "Què hem entès de tot això?" La comprensió lectora, que hi hagi jocs didàctics, que sigui participatiu i que es pugui fer un treball amb el nen o nena. També hi ha un tema de marxandatge: volem fer una mascota, que de fet ja la tenim mig creada, que sigui la que identifiqui aquesta web; una mascota emblemàtica com el MIC, que aparegui a l'inici de cada vídeo de la plataforma. 

Econòmicament ens pot anar bé que els pares comprin telemàticament la mascota als fills, com passa amb el MIC i, amb això, ajudin a sustentar el projecte.

De fet, fins i tot ja li hem posat un nom: el 'Bitxo'! Per concebre'l ens hem inspirat en un cartell de la Tamborinada de l'any passat. Amb això també ens pot anar bé que els pares comprin telemàticament la mascota als fills, com passa amb el MIC i, amb això, ajudin a sustentar el projecte. La veritat és que estem molt il·lusionats, perquè cada dia surten coses noves en aquest sentit.

Quan comença a funcionar la plataforma?

Vam iniciar-la fa un parell d'anyets!

Un dels objectius de la plataforma és fomentar la lectura. Com es fa si el que hi ha penjats són videos?

Nosaltres volem intentar captar editorials perquè s'impliquin en el procés postconte que comentàvem abans. Que puguin enllaçar amb contes que treballin en la mateixa línia que ho fem nosaltres, i així poder fomentar la lectura.

Us heu plantejat traslladar la idea del 'Netflix' dels contes, a altres plataformes digitals a més del web? 

Doncs és una bona idea i un següent pas [riu]! Atès que com a Fundació portem a la vegada molts altres projectes amb implicació als barris, hem d'anar posant granets de sorra poquet a poquet a la plataforma per fer-la créixer; però sí que a llarg termini pot ser un molt ben ser un bon horitzó: una app, jocs interactius... de fet, aquesta és la intenció i la idea. 

Vull recordar que darrere la gran idea i la il·lusió que tenim, hi ha molt assessorament al darrere, perquè si no, no podríem desenvolupar de manera viable les propostes que han fet possible El Planeta dels Contes, i anar fent créixer el projecte fins a arribar a aquest 'Netflix' dels contes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari