Àmbit de la notícia
Ambiental

Voluntariat mentre et prens una cervesa

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • La ciència ciutadana és una forma d'aprendre i divertir-se col·laborant en ciència
    Font: save_the_redwoods_league
  • Mosquito Alert ajuda a detectar el  mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, transmissors de malalties globals com el Zika, el Dengue i la Chikungunya.
    Mosquito Alert ajuda a detectar el mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, transmissors de malalties globals com el Zika, el Dengue i la Chikungunya. Font: Mosquito Alert

Es parla de ciència ciutadana, i també de 'construcció col·lectiva del coneixement'. Es pot fer en esdeveniments festius, com les Bioblitz, i també de forma autònoma, mentre es passeja, des del sofà de casa o fins i tot prenent una cervesa.

Sortim al carrer i un bon dia sentim xisclar els falciots. Veiem pardals apropar-se a les terrasses dels bars, i els nens troben insectes mentre juguen al parc. Si fem una captura fotogràfica de la nostra troballa naturalística i la pugem a les plataformes de ciència ciutadana, podrem estar col·laborant en projectes d'estudis de biodiversitat, d'impacte del canvi climàtic, de contaminació, de paisatge...

Si estem prou avesats, també podem entrar a la plataforma per identificar les imatges que altres persones han pujat, i participar en els espais de fòrums temàtics.

És el món de l'anomenada ciència col·laborativa: persones individuals poden formar part de projectes de recerca científics, fent la seva aportació de dades i coneixements, i contribuint en el que podrà acabant generant una alerta sanitària, essent un informe o una publicació científica, a la que també el que seran citats.

La Global Biodiversity Information Facility (GBIF), l'organització que promou les dades científiques de biodiversitat a internet, ha informat que el 50 % de les dades de biodiversitat al món ja provenen de la ciència ciutadana.

La natura és ben diversa, diverses són les formes de fer voluntariat per la natura, i ben diverses les plataformes de ciència ciutadana. Us en presentem algunes, de les moltes iniciatives, vinculades a entitats ambientals, ja sigui perquè en són les promotores o perquè hi participen activament.

1. 1000 punts d'aigua

Els punts d'aigua són llacs, fonts, abeuradors, llacunes litorals, molleres, jonqueres o basses de rec. Impulsat per l'associació Paisatges Vius, 1000 punts d'aigua és un projecte col·laboratiu i de participació ciutadana que pretén donar valor i visibilitat als petits punts d'aigua que tenim repartits pel territori i millorar el seu estat de conservació, tant per la biodiversitat com per la societat.

Tothom pot participar: persones, entitats, escoles, empreses... Cadascú ho pot fer de diferents formes: registrant un punt d'aigua a l'inventari, fer un seguiment dels punts ja existents, fent-se membre d'alguna de les entitats que col·laboren al projecte. És col·laboratiu perquè diverses entitats i col·lectius participen per assolir uns objectius comuns a diferents zones del país. És de participació ciutadana (o crowsourcing) perquè es nodreix de la informació que aporten, de manera voluntària i desinteressada, persones interessades a participar.

2. Ornitho.cat

ornitho.cat és el portal web dedicat a l'intercanvi d'informació sobre les observacions d'ocells, mamífers, amfibis, rèptils, peixos d'aigües continentals, libèl·lules, papallones diürnes, cigales, ortòpters, crancs de riu, bivalves d'aigua dolça i orquídies de Catalunya. Està impulsat per l'associació Institut català d'Ornitologia (IC0)

3. Nius.cat

Nius és una iniciativa de ciència ciutadana destinada al seguiment de la nidificació dels ocells, també impulsada des de l'ICO. El seu principal objectiu és obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells; és a dir, sobre la localització dels seus nius, la seva fenologia de cria i la seva biologia reproductora.

4. MosquitoAlert

És un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre, coordinat per diferents centres de recerca públics, i al que participen entitas com  l'associació Xatrac. El seu objectiu és lluitar contra l’expansió del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, dues espècies de mosquit invasores que poden transmetre malalties globals com el Zika, el Dengue i la Chikungunya.

5. Opistobranquis

Pots entrar observacions d’opistobranquis, petits llimacs de mar,  al portal de l'associació GROC, Grup de Recerca d'Opistobranquis de Catalunya. Un dels objectius de l'entitat és posar a disposició de la ciència l'esforç desinteressat i constant d'un creixent grup de submarinistes formats per recollir dades d'opistobranquis. Les dades són vallidades amb la col·laboració d'un comitè d'experts que assessoren pel que fa la identificació  de les espècies, els protocols de mostreig i el tractament de les dades.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari