"Alerta que això enganxa!" Coneix GROC, l'associació dedicada als colorits llimacs de mar
Comparteix
Al Congrés Internacional d'Opistobranquis va causar sensació aquesta associació catalana de persones aficionades al mar, especialitzada a recollir dades sobre els petits animals marins
"Érem uns quants que feia un temps que fèiem immersions, i quan anàvem a l'aigua aprofitàvem per agafar dades de les espècies que observàvem. Aleshores vam veure que era bo organitzar-se, i vam crear una entitat, el 2010. Del grup de 8 inicial ara hem passat a ser 203 socis. Però comptant persones voluntàries i col·laboradores puntuals som uns 370."
Així va néixer Groc, el Grup de Recerca d'Opistobranquis de Catalunya, tal com ens explica el seu president Guillem Mas. Van crear una web amb una base de dades molt elaborada, on cada persona pot bolcar les seves observacions, indicant els punts d'immersió i adjuntant fotografies. Des del principi van incorporar a persones expertes i científiques per ajudar-los a fer una tasca rigorosa. Una forma de treballar que s'identifica amb el crowdsourcing, o captació de dades col·laborativa, i un projecte de l'anomenada ciència ciutadana.
Mentre mig país està sota les neus del febrer, alguns socis han fet immersions a Cadaqués i hi han identificat 37 opistobranquis en un sol cop..... "Alerta que això enganxa!" adverteix Guillem Mas...
Però...què són els opistobranquis?
"Molta gent els troba atractius i se'ls mira, perquè tenen formes i colors molt variats. Són mol·luscs marins, hi ha molts grups i tenen una gran diversitat. A Catalunya quan vam començar hi havien descrites al voltant de 200 espècies, però ara ja se n'han identificat 260!"
N'hi ha que mesuren menys d'un centímetre, altres entre 1 i 3, i un altre grup fa més de 3 centímetres, com la llebre de mar. Es poden trobar en parets verticals de roca i algues, a poca profunditat. En realitat sota l'aigua, sense llums o càmeres fotogràfiques és difícil apreciar-ne la forma i els colors. Sovint es veu quelcom lila. Les espècies tenen alimentacions diferenciades: alguns són herbívors, i mengen algues, i altres, com per exemple els nudibranquis que són una mica més coneguts, són carnívors, és a dir, mengen esponges, briozoos, ous de peix....
I que cal fer per ser membre de GROC?
Només omplir una butlleta, en realitat no cal que siguis submarinista ni una persona dedicada a la ciència. Qualsevol persona pot fer-se sòcia de GROC, si està interessada en els nostres objectius. L'associació organitza cursos i sortides, és a dir immersions, per anar a veure opistobranquis. Com més surts i entrenes més fàcil et resulta veure'ls. Per afegir les dades han de passar uns criteris de validació, més estrictes quan es tracta d'un primer avistament o d'una espècie poc comuna.
Com s'organitza l'associació?
Oferim formacions a qui vulgui aprendre: el curs bàsic, en el que expliquen els aspectes generals dels opistobranquis, un curs avançat, per aprendre a classificar-los, i un curs per aprendre a fer prospeccions i mostrejos. I organitzem sortides, que solen estar molt ben valorades.
Però sobretot recollim dades. La nostra ambició és tenir informació per poder elaborar articles científics, demostrar que els opistobranquis poden ser indicadors de la bona qualitat del medi i contribuir a protegir l'hàbitat.
Avui GROC té moltes persones observadores en diferents indrets de la costa catalana. El seu àmbit d'acció és el mar Mediterrani, però ofereixen la seva plataforma per a observacions en altres àrees marines. D'associacions de persones voluntàries aficionades als opistobranquis, però, encara no n'han trobat cap altre al món.
Afegeix un nou comentari