Àmbit de la notícia
Ambiental

Maria Garcia: "Tenim un termini d’11 anys per reduir el 40% de les emissions"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Maria Garcia, portaveu de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire
    Font: Plataforma de la Qualitat de l'Aire
  • Contaminació de l'aire
    Contaminació de l'aire Font: Plataforma de la Qualitat de l'Aire
  • Gran repercusió del vehicle privat en les emisions de CO2
    Gran repercusió del vehicle privat en les emisions de CO2 Font: Plataforma de la Qualitat de l'Aire
  • Emisions dels grans ports
    Emisions dels grans ports Font: Plataforma de la Qualitat de l'Aire

Parlem amb la Maria Garcia, portaveu de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire sobre l'estat emergència climàtica.

 

 

Què suposa la declaració formal d’emergència climàtica?

Es una declaració d’intencions que esta bé a nivell comunicatiu però que s’ha de traslladar en fets concrets. En aquest sentit veiem que, per una banda, la llei de canvi climàtic que es va aprovar l’agost del 2017 està sense implementar. És una llei que ja inclou algunes mesures que podrien dona cobertura legal per reduir dràsticament les emissions.

Quina és la situació actual?

Tenim una situació d’emergència en què només tenim un termini d’11 anys per reduir el 40% de les emissions i això significa que hem de fer actuacions urgents que en 2 ó 3 anys redueixin les emissions. De fet Europa va marcar un full de ruta 2020-2030 que ja s’està incomplint.

El missatge es que arribem molt tard, hem perdut molts anys, s’han fet polítiques en la direcció contraria i es pot veure que hi ha un creixement en el diòxid de carboni. Cal actual de forma urgent i des de la Plataforma per la qualitat de l’aire venim reclamant mesures efectives que ja estan tenint resultats a altres països. No hi ha excuses, es una qüestió de voluntat política.

Què causa la contaminació de l’aire?

El problema de contaminació i de canvi climàtic ve de la crema de combustibles fòssils. Tenim per una banda contaminants que afecten la nostra salut quan respirem i per altra banda d’altres que no només afecten a la nostra salut sinó al canvi climàtic. Tenim dos reptes amb la mateixa arrel on totes les solucions passen per la reducció d’emissions. 

El focus principal es la mobilitat insostenible, és a dir, el domini del vehicle privat a les nostres ciutats, el segon son els grans ports i tercer la contaminació industrial on l’aviació te un impacte molt gran en el canvi climàtic encara que no afecta a l’aire que respirem. S’ha d’actuar a tots els focus. Reduir les emissions un 40% en relació a l’any 1990, quan el sistema econòmic no generava tantes emissions.

Què podem fer la ciutadania per reduir la pol·lució de l’aire?

Dir a la ciutadania que el canvi depèn d'accions individuals i voluntàries és auto enganyar-nos. La ciutadania ha d’estar conscienciada però el canvi del sistema exigeix pactes socials i col·lectius que només poden venir d’un canvi en les polítiques actuals. Hem presentat 7 polítiques urgents per grans ciutats com Barcelona que són clau per reduir dràsticament les emissions que generen per implementar en el proper mandat perquè és possible pel nou govern portar-les a terme i no requereixen gran inversions, és més, algunes reportaran grans beneficis.

Aquestes mesures són:

  • Aturar els projectes constructius de noves infraestructures contaminants viàries, portuàries i de l'aeroport de Barcelona.
  • Taxa de toxicitat (peatge urbà) per reduir el 50% dels vehicles privats d'acord als nivells de l'OMS amb excepcions per a turismes amb 3 ocupants o més i persones amb mobilitat reduïda i destí de la recaptació a l'augment del finançament del transport públic.
  • Incrementar la generació d'energia provinent de fons renovables i netes.
  • Pla de tancament de la incineradora pública TERSA i desvinculació de 'Barcelona Energia' de TERSA, en paral·lel a l'impuls de polítiques de Residu Zero.
  • Desinversió en combustibles fòssils de les finances municipals.
  • Conversió de la nova Nau «Eco» de Mercabarna en espai per a la venda i promoció de la producció ecològica Km 0.
  • Política de comunicació i sensibilització rigorosa i permanent sobre l'emergència climàtica en els mitjans de comunicació i en l'activitat de formació i difusió dels centres públics.

De quina manera contribueix la vostra entitat a millorar la situació?

Fent campanyes per apuntar i contrastar falses solucions com és el cas del tema del vehicle elèctric, els creuers a gas així com contrastant les polítiques que estan contribuint a l’augment de les emissions.

Destaquem com el turisme massiu, low cost, associat a infraestructures d’aeroports grans i de creuers que estan augmentant aquest model de turisme és insostenible, està associat amb l’increment important d’emissions fa necessaris compromisos concrets en les polítiques actuals. Un altre exemple és el Frau Diesel, ja que els vehicles contaminen més del que haurien de complir segons la legalitat i s’estan donant etiquetes grogues i verdes a vehicles altament contaminants per incentivar la renovació.

Com ajudaria la reducció de residus a millorar la situació?

Recolzem el tancament de la incineradora TERSA, on es porten els residus després del procés de reciclatge i veiem que l’actual sistema de reciclatge és un gran negoci, que no hi ha interès i hi ha moltes pressions perquè es vol mantenir aquest model. S’ha d’anar a la reducció de residus, a l’origen, a evitar que es generin residus. Com a altres països amb polítiques de residu zero. Als fabricants d’envasos i grans companyies de residus. El model actual empobreix, genera molts recursos a grans empreses i està associat a desigualtat i injustícia social.

El tema de la sobirania alimentària, el creixement del PIB no genera justícia social ni distribució de la riquesa, demanda grans recursos d’energia i en aquest tema demanem la nova nau eco que està orientada a la agro exportació de Mercabarna sigui destinada a la producció km0 i això significa protegir els espais agraris i potenciar aquest tipus de producció. Cal fer desinversió de totes les finances destinades a combustibles fòssils.

Com s’hi pot col·laborar?

Tenim persones que participen activament i això significa col·laborar a campanyes, actes...  i d’altres que col·laboren de manera puntual o per ajudar a difondre la qüestió. També hi ha escoles i AMPA que donen suport a fer pressió sobre el canvi en aquestes polítiques.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari