Àmbit de la notícia
Econòmic

Resistències i cures, filó de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • FESC 2019
  • FESC 2019
    FESC 2019
  • FESC 2019
    FESC 2019
  • FESC 2019
    FESC 2019

Amb el lema 'L'economia ha canviat. I tu, a què aspires?', la FESC 2019 tanca portes a la VIII edició amb 14.000 visitants al recinte de la Fabra i Coats de Sant Andreu.

207 entitats expositores, 88 xerrades, 18 activitats culturals, 100 persones voluntàries i 40 entitats al voltant de l'economia socail i solidària són les xifres recollides a la vuitena edició de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya, la FESC 2019. El recinte de la Fabra i Coats, a Sant Andreu (Barcelona) ha acollit la cita entre els dies 25, 26 i 27 d'octubre, per la que han passat 14.000 visitants.

La fira, fruit d'un treball col·lectiu de la Xarxa d'Economia Solidària, ha servit d'aparador d'iniciatives alternatives que ja s’estan oferint en la majoria de sectors des de l’economia social i solidària. Enguany, l'organització ha posat el focus en les oportunitats que ja ofereix l'únivers de l'economia social i solidària al país, com a resistències front al capitalisme en un context d’auge dels moviments feministes i d’emergència climàtica, però també de l’extrema dreta tant a nivell estatal com mundial, així com de retallada de drets i llibertats.

Alimentació de proximitat i ecològica, tèxtil sostenible, habitatge cooperatiu, finances ètiques, economies feministes, cures, subministraments i energies renovables, comunicació crítica, tecnologies, mobilitat sostenible, etc. S’hi han fet intercanvis per valor de prop de 30.000 ecosols, la moneda social i única amb la qual s’ha pogut comprar i vendre a la FESC

La xifra, per sobre de les 11.000 persones que van visitar la FESC l’any 2018, és especialment significativa si es té en compte que dissabte, el dia central de la fira, es va tancar l’àrea d’expositores i les activitats a primera hora de la tarda per facilitar l’assistència a la manifestació per la sentència del procés. En acabar la mobilització, el periodista i activista David Fernàndez i Neus Andreu, sòcia de la cooperativa Fil a l'Agulla van recollir sensibilitats en un col·loqui sobre l'impacte de la por i l'angoixa en dies de repressió.

"Les persones i les comunitats no sostenen el malestar de les vides quotidianes troncades. Cal reparar el passat no atès i el present calent. És responsabilitat, també de l'economia social, treballar els desacords", segons Andreu. 200 persones van assistir en aquest espai de reflexió en el que es va llegir una carta la carta de Jordi Cuixart enviada des de la presó adreçada a l’economia social i solidària.

Andalusia, on s’ha viscut l’auge de l’extrema dreta i on en canvi hi ha un fort teixit d’economia solidària, ha estat la nació convidada d’aquesta edició. Reas Andalucía-Red de Economía alternativa, CreaCultuLabs, Enreda, Autonomía Sur i Traperos de Emaús són entitats andaluses que han participat en un debat per encarar en xarxa els reptes del cooperativisme.

 

Música, humor i canalla en una FESC més cultural

La fira va donar espai a activitats culturals familiars, musicals i d'oci. Divendres, les humoristes Ana Polo i Maria Rovira (Oye Sherman) van inaugurar el certamen amb un diàleg coescrit a mida per la fira en el que van treure a lluir els draps bruts de l'economia social, amb vídeos i gags com "La gent de l'economia solidària sou hooligans dels valors" o "us agrada reunir-vos 8.000h, és divendres i no voleu anar a casa".

A continuació, van actuar Rebel Diaz (South Bronx) i Lil Russia & Jahzzmvn, concerts programats en el marc del Say It Loud que ha compartit espai de programació.

Dissabte a la nit va actuar el duet De la Carmen (flamenc reivindicatiu), Joan Colomo, que va fer un espectacle còmico-musical i DJ Malti (El Sonido de veldá) va cloure la segona nit de la fira. Amb llum solar van actuar Alma de Boquerón, Paula Peso, Sara Fontán i Aalbers. El cap de setmana ha acollit, a més, tallers i activitats amb perspectiva feminista de la mà de Tata Inti o La Clara Comunicació.

 

El Mercat Social Català creix exponencialment

Durant la Fira també s’ha presentat l’Informe del Mercat Social, que permet fer un retrat fidel de com és l’economia solidària catalana. Entre les 261 organitzacions de la XES sumen una base social de 186.000 persones, que generen 6.300 llocs de treball i uns ingressos de 221 milions d’euros anuals. Avui, el 78% de les iniciatives de l’economia solidària són cooperatives, principalment de treball, i associacions. D’aquestes, un 22% es dediquen a l’educació i la recerca, un 10% a l’alimentació, un 10% a la cultura i l’oci i un altre 10% a la salut i les cures.

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari