L'èxit del 'Food Relations' portarà al Prat la inserció a través de la gastronomia
Comparteix
L’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) va presentar els resultats del pilot europeu ‘Food Relations’ realitzat a l’Hospitalet de Llobregat. El següent pas és implantar-lo al Prat de Llobregat el 2020.
El projecte ‘Food Relations’, una iniciativa europea que pretén crear espais de participació social, intercultural i d’inclusió de persones migrants a través de la gastronomia, s’implantarà al Prat de Llobregat durant l’any 2020. Fins ara, la iniciativa, impulsada per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) a Catalunya, en col·laboració amb la Fundació Espigoladors, s’ha desenvolupat a l’Hospitalet de Llobregat amb èxit, quelcom que ha portat a les entitats implicades a replicar l’experiència al municipi del Baix Llobregat.
La iniciativa va néixer amb l’objectiu de solucionar dos problemes estructurals: la feminització de la pobresa, i l’augment del racisme i la xenofòbia. És per aquest motiu que el projecte està adreçat a dones migrants o refugiades que es troben en situació de risc d’exclusió social.
Les accions desenvolupades al pilot, i que s'espera repetir al projecte del Prat de Llobregat, són els cursos 'Cuina intercultural comunitària d’aprofitament' i 'Creació d’un producte alimentari propi dirigit a la comercialització', a càrrec de la Fundació Espigoladors, així com itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina. També s'organitzen activitats comunitàries al voltant de la cuina per generar espais de trobada.
Avui, #DiaPersonesMigrants, @abd_ong organitzem l’acte
— ABD (@abd_ong) December 18, 2019
Cuina Coral de cloenda del programa pilot de @FoodRelationsEU
Un projecte europeu d’inserció social i laboral de dones migrades i refugiades a través de creació gastronòmica#CloendaFoodRelations
FIL pic.twitter.com/eMhaQz05AL
Inserció al mercat laboral
El pilot desenvolupat a l’Hospitalet de Llobregat ha aconseguit la inserció al mercat laboral formal de quatre de les dotze dones participants, segons les dades d’ABD. Així mateix, ha ofert un total de 180 hores de formació en cuina i creació de producte alimentari. L'Associació Benestar i Desenvolupament també destaca que 50 persones migrants han seguit itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina. Finalment, un total de 500 veïns i veïnes de l’Hospitalet de Llobregat, a més de 42 agents comunitaris, es van involucrar a les activitats de sensibilització, el que demostra el valor comunitari del projecte.
Al mateix acte d'exposició de les dades del pilot, es va presentar el documental ‘Not Just Food’ de Bonobo Films que tracta l’experiència dels quatre projectes ‘Food Relations’ que es desenvolupen a Europa. I és que també s’està desenvolupant a les ciutats europees de Milà (Itàlia), Tessalònica (Grècia) i Friburg (Alemanya). El documental també reflexiona sobre el paper de la gastronomia en la construcció de les identitats i la memòria.
Investigació de bones pràctiques
ABD també va fer pública la investigació ‘L’alimentació com a mitjà clau d’inclusió i diàleg intercultural: Mostra de les lliçons apreses de les iniciatives europees’. Aquest informe posa sobre la taula 35 bones pràctiques europees escollides d’entre més de 300 projectes relacionats amb l’alimentació i diàleg intercultural.
Els projectes de l’Estat Espanyol que apareixen a la investigació són Mescladís (Barcelona), Central Parc (Sant Boi de Llobregat), Integraschool (Lleida) i l’associació Por Ti Mujer (València).
Afegeix un nou comentari