Àmbit de la notícia
Ambiental

La lluita de la pagesia per tenir un futur

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La pagesia està vivint una forta situació de crisi.
  • El préssec és una de les fruites que més els afecta la baixada de preus.
    El préssec és una de les fruites que més els afecta la baixada de preus.
  • Els agricultors i ramaders demanen que el consumidor tingui informació de l'origen dels productes.
    Els agricultors i ramaders demanen que el consumidor tingui informació de l'origen dels productes.

Un preu més just del producte, discutir la llei de la cadena agroalimentària i el repoblament de les zones rurals són algunes de les reclamacions de la pagesia davant la situació de crisi que estan vivint.

La pagesia i el món rural està patint una de les pitjors crisis dels darrers anys. Els baixos preus dels productes es troben en el punt de mira i centren les principals reivindicacions del sector, que demana canvis estructurals que millorin el model agrari actual. La situació, que afecta pagesos tant de Catalunya com de tot l'Estat, els ha portat a mobilitzar-se multitudinàriament.

Durant la mobilització del passat 14 de febrer que va tenir lloc a Lleida, pagesos, sindicats i entitats van col·lapsar el centre de la ciutat amb més de 500 tractors en el que va ser una mostra d'unió i força davant la situació crítica que viu el sector. Es parla de "crit d'emergència" i del perill que la pagesia desaparegui si les administracions no hi posen remei.

La situació s'ha anat complicant any rere any i els pagesos parlen que porten quatre campanyes molt dolentes. El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramón Sarroca, assegura que la reivindicació principal és el preu que percep el pagès sobre els seus productes. "Tenim una situació de desavantatge dins la cadena agroalimentària", assegura Sarroca.

Els productes més maltractats pel preu són la fruita dolça i l'oli d'oliva. Tal com assenyala Sarroca, fruita com préssecs, nectarines o albercocs té una comercialització estacional de tres o quatre mesos i és molt perible, quelcom que afecta el preu. Quant a l'oli d'oliva, Sarroca explica que hi ha diferents causes que expliquen la baixada de preu, com l'entrada del producte des d'altres països que provoca estocatge de producte en l'àmbit nacional.

"Volem que es torni a discutir la llei de la cadena agroalimentària, que es fixi quin marge hi ha a cada baula de la cadena, amb transparència i que el consumidor estigui ben informat de la procedència dels productes", manifesta Sarroca.

Accions concretes

La Unió de Pagesos (UP) també va ser present a la mobilització de Lleida on el portaveu de la comissió permanent de la UP, Joan Caball, va demanar accions concretes per superar aquesta crisi. Segons Caball, són urgents aquelles accions per incrementar els ingressos, però sobretot per tractar de disminuir les despeses dels pagesos, amb ajudes en temes de política fiscal, en la cotització dels treballadors o en el pagament de l'IBI.

A banda de poder tenir accés a aquest finançament, els pagesos reclamen altres accions per tal de millorar la situació, entre elles mitigar el despoblament i aconseguir que hi hagi relleu generacional en les zones rurals. Caball veu aquesta situació com una conseqüència de no haver aportat serveis bàsics a petits pobles. "Si no hi ha serveis bàsics per joves ni grans, la gent acaba marxant a llocs on els acaba trobant", manifesta Caball.

"L'única manera d'aconseguir que els pobles estiguin vius és poder fer que la gent s'hi pugui guanyar la vida", assegura Caball. "Hem de fer polítiques per intentar revertir la situació que estem vivint", reitera.

En aquest aspecte, Sarroca també afegeix que s'ha d'aconseguir que els pobles estiguin ben comunicats, pel que fa a internet, per exemple, "perquè la gent pugui treballar sigui on sigui, si no és normal que marxin".

Sostenibilitat mediambiental

La reclamació de la pagesia perquè la societat compri producte de proximitat també té a veure amb la sostenibilitat i la problemàtica del canvi climàtic que està sobre la taula. "Si es compra fruita de l'altra part del món, per exemple de Xile a l'hemisferi sud, té un impacte més gran ecològicament que si es compra d'una zona que estigui a pocs quilòmetres", assegura el president de la FCAC.

La pagesia demana transparència i informació perquè el consumidor conegui l'origen del producte que compra, així com campanyes que expliquin la importància de consumir productes de quilòmetre zero.

Encara queda molt camí per fer, però molts pagesos ja han començat campanya i asseguren que necessiten accions urgents per capgirar la situació. De moment, el President de la Generalitat, Joan Torra, ja ha anunciat que convocarà una reunió amb alcaldes i altres representants de la pagesia per "avaluar el punt en el qual ens trobem, però amb la mirada posada amb la mirada posada en el futur, donant suport al sector".

Els representants de la pagesia però coneixen perfectament quina és la situació i demanen mesures urgents i concretes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari