Àmbit de la notícia
Social

Tamaia abaixa la persiana per manca de suport institucional

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Dones abraçant-se
  • Taula d'inscripció de la jornada "Tamaia: 25 anys filant polítiques feministes"
    Taula d'inscripció de la jornada "Tamaia: 25 anys filant polítiques feministes"
  • Membres de l'equip de Tamaia, organització que impulsa la campanya
    L'equip de Tamaia, fa uns anys, promocionant una campanya de l'entitat. Font: Tamaia

La crisi de la Covid-19 ha precipitat la decisió de tancar l'entitat, però les sòcies de la cooperativa assenyalen que les dificultats venien de lluny: els darrers anys, les administracions finançaven només el 50% dels projectes.

Durant 28 anys Tamaia, viure sense violència ha estat al costat de les dones supervivents de violència masclista i les ha acompanyat en els seus processos de recuperació. Han estat 28 anys formant professionals i fent incidència política per erradicar la violència masclista. També van participar activament en la redacció de la llei contra la violència masclista del 2008. Ara han decidit posar punt final al projecte i ho han comunicat a través d'un manifest de comiat publicat el passat divendres 12 de juny.

En el comunicat expliquen les causes per les quals han pres la decisió de tancar la cooperativa i denuncien la precarietat de les professionals que treballen en la primera línia de l'atenció a les dones que viuen situacions de violència: "Sense els recursos adequats, l’abordatge de la violència masclista trenca el cos de les qui ens col·loquem en la disposició d’acompanyar a les altres dones". Assenyalen que sostenir el projecte les posa en risc i que, per això, han decidit tancar-lo.

Des de Tamaia consideren que hi ha violència institucional respecte de l’abordatge de la violència masclista. No només per la manca de recursos i de reconeixement de les professionals, també, per la manca de recursos i de condicions dignes per a les dones en situació de violència masclista. Afirmen que les polítiques públiques són insuficients i absurdament burocratitzades.

A més, denuncien que es fa molt difícil sostenir un projecte d’atenció a dones que té un cost elevat rebent un 50% de finançament públic. Formular propostes per aconseguir l'altre 50% els requereix un esforç immens. Amb la crisi de la Covid-19, la majoria d'aquestes propostes han quedat cancel·lades, fent la situació encara més insostenible.

Davant aquesta realitat han convingut que l’autocura és un acte de resistència i han decidit cuidar-se: "Ho fem des de la convicció que la pròpia cura és, avui més que mai, un acte de rebel·lia política, un acte de dissidència al sistema i de desobediència al patriarcat".

Missatges d'escalf d'altres entitats

Fundació Surt, Dones Juristes, Ca la dona, Teleduca, Coop57, Edualter, Hèlia Dones, Fundació Maria Raventós... són molts els col·lectius que han mostrat la seva solidaritat amb Tamaia i han lamentat el seu tancament. 

Eva Cruells, responsable de l’àmbit de violències de Surt, ha explicat en declaracions a Betevé que és difícil concebre que una entitat pionera i de referència en la lluita contra la violència masclista com Tamaia hagi acabat tancant. Hi ha assenyalat que li sembla una decisió molt valenta i que posa en relleu la precarització que les entitats dedicades a les violències masclistes estan travessant en aquests moments.

Tamaia ha estat ubicada, juntament amb moltes altres entitats feministes, a Ca La Dona. Des d'aquest espai han expressat el seu sentiment de commoció davant la notícia del tancament de Tamaia i han assenyalat que cal fer una anàlisi acurada de la situació que els permeti recuperar la força i la iniciativa per tirar endavant. 

Per la seva part, l'associació Dones Juristes, també ubicada a Ca La Dona, ha fet públic un manifest que porta per títol 'Totes som Tamaia'. Elogien la tasca realitzada per Tamaia i denuncien la manca de suport institucional: "Un cop més heu donat una lliçó de dignitat feminista, però el simbolisme del vostre comiat, el vostre acte de dissidència i de resistència han de ser les llavors de noves formes de fer polítiques per erradicar les violències masclistes, desmuntar el sistema patriarcal de creences i posar les dones al centre de la vida".

Des de Tamaia han agrait la solidaritat i han aclarit que la data efectiva de tancament serà el 30 de juliol, ja que, encara tenen en marxa algunes accions formatives.

Activitats al juliol

Una d'aquestes formacions que ja han llançat i mantindran és la segona edició d''Espais de creixement de vides lliures de violències'. El curs s'adreça a dones joves d'entre 16 i 25 anys.

L'objectiu és crear un espai on prendre consciència de les arrels de la violència amb l'experiència, la pràctica política i l'expressió dels feminismes com a eina fonamental per allunyar-se de la violència masclista. 

Consta de quatre tallers, que s'impartiran els dies 9, 16, 23 i 30 de juliol de 2020, a Ca La Dona (Carrer de Ripoll, 25. Barcelona). L'horari serà de 10.00 a 13.00 hores.

El programa de la formació és el següent:

  1. Els feminismes: practiques i resistències de les dones front la violència masclista.
  2. La socialització diferencial de gènere: com desaprendre la violència masclista.
  3. Comprendre i desarticular la violència masclista de les nostres quotidianitats.
  4. Espais i genealogies de les resistències feministes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari