Àmbit de la notícia
Cultural

Francesc Gil-Lluch: "S’ha de fer costat a les llibreries perquè són el millor canal de venda possible"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Elizabeth Parcerisa
  • Francesc Gil-Lluch, editor de Saldonar.
  • Les llibreries de barri s'han vist obligades a tancar durant els més de 70 dies de confinament.
    Les llibreries de barri s'han vist obligades a tancar durant els més de 70 dies de confinament.
  • La població espanyola ha augmentat el seu temps de lectura en 30 minuts durant el confinament.
    La població espanyola ha augmentat el seu temps de lectura en 30 minuts durant el confinament.

El sector literari ha viscut un confinament d'ambivalències on l'augment de la lectura entre la població s'ha barrejat amb les dificultats dels petits comerços vers a les grans plataformes d'Internet.

Després d’un període de més de setanta dies de confinament, les llibreries han pogut tornar a obrir les portes durant la desescalada. Això revifa una confrontació que ve de llarg entre els petits comerços i els grans gegants electrònics que han pogut continuar la seva activitat independentment de la crisi sanitària.

Des de Xarxanet, hem volgut conèixer els efectes del coronavirus en el sector literari i per això hem parlat amb Francesc Gil-Lluch, editor de Saldonar, que forma part de l'associació d'editors independents Llegir en Català.

Quina és la situació general de la lectura en català i com preveieu la seva evolució?

Des de fa anys és estable, lleugerament a l’alça. Les estadístiques diuen que el 25% de llibres que es venen són en català. És una xifra encara baixa i no es preveu que millori gaire.

Com treballeu des de l'entitat per fomentar la llengua?

Les editorials de l’associació Llegir en Català creiem que la millor manera de fomentar la llengua és vehiculant continguts, tant de ficció com de no-ficció, de qualitat, i treballant amb el màxim rigor el disseny dels llibres i la producció.

Segons l'estudi de Conecta Research & Consulting encarregat pel Gremi d'Editors, la població espanyola ha augmentat gairebé mitja hora el temps de lectura durant el confinament. S'ha traduït això en una major venda de llibres?

No, perquè els canals de venda, les llibreries, estaven gairebé inactives, i la venda per internet no ha compensat prou.

Com s'han hagut d'adaptar les llibreries a la nova situació generada per la Covid-19?

No s’hi han pogut adaptar perquè els ha agafat, com a tots els sectors, per sorpresa, i han hagut d’espavilar-se amb el que tenien. Les que ja disposaven d’un canal de venda potent per internet han parat millor el cop. En general, han apel·lat als bons sentiments del lector perquè valoressin el seu valor cultural i la seva importància com a comerç de proximitat.

Des de Llegir en català heu llençat la campanya "Reenamora't #AbraçaElsLlibres" per incitar que la gent vagi a les llibreries. Quina n'està sent l'acollida?

L’acollida de les llibreries ha estat bona i ens han donat suport des del primer dia que els vam informar que la volíem tirar endavant. És una manera de prestigiar l’activitat del sector del llibre i de convidar els lectors a valorar el servei que prestem.

El confinament ha afectat especialment les llibreries i ha beneficiat plataformes d'Internet com Amazon. Per què és important donar suport a les llibreries davant dels grans gegants?

S’ha de fer costat a les llibreries perquè són el millor canal de venda possible, perquè els professionals que les porten són persones molt enteses i valoren els bons llibres. Tot i això, no es pot viure com si Amazon no existís, i el sector hauria de presentar-li una alternativa que hi pogués competir amb les seves mateixes armes.

A més de la vostra campanya, hi ha altres iniciatives per impulsar el negoci de les llibreries en aquests moments de crisi?

També està activa una altra campanya, “Tot comença en una llibreria”, amb un pressupost alt i molts mitjans, de caràcter més institucional.

Amb la pandèmia, heu notat un canvi en la vostra activitat?

Més que un canvi, hem notat que la nostra activitat, des del punt de vista comercial, s’ha parat. El que hem hagut de fer és repensar algunes de les estratègies que seguíem abans de la crisi en previsió que la represa fos dura.

Us estan arribant noves obres relacionades amb la Covid-19?

Sí, és normal. Nosaltres vivim de la realitat, i cada vegada que passa un fet realment rellevant s’escriuen originals que en parlen des de tots els punts de vista possibles.

Per acabar, quins llibres recomanaríeu als lectors per fer front a aquest moment d'emergència sanitària i social?

Més que llibres en concret, el que recomanaríem seria que es valoressin els títols del catàleg de les editorials que treballen més rigorosament. Massa sovint estem massa pendents de les novetats, hauríem de considerar un patrimoni propi i viu els millors llibres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari