Àmbit de la notícia
Ambiental

500 anys: el temps que triga a descompondre’s una bossa de plàstic

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Sara Borrella
  • Bossa de plàstic amb fruita

El 3 de juliol se celebra el 'Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic', per conscienciar sobre la necessitat de reduir les bosses de plàstic d'un sol ús. Us mostrem alguns audiovisuals que tracten la problemàtica.

La petjada ecològica que deixen les bosses de plàstic en el nostre medi ambient és inassumible. Segons un informe de la Fundació Rezero, cada persona consumeix a l’any al voltant de 238 bosses de plàstic.

Petits objectes quotidians que duren a les nostres mans només uns minuts però triguen més de 500 anys a desaparèixer. A més, només un 10% d'aquestes bosses es reciclen, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de l’Estat Espanyol.

A més, la regió del Mediterrani és la quarta productora de plàstic del món i genera uns 24 milions de residus plàstics cada any, segons un informe elaborat per l'ONG WWF.

Us mostrem 3 projectes audiovisuals que ens ajuden a identificar hàbits, gestos i rutines del nostre dia a dia per evitar que la problemàtica de l’abús del plàstics d’un sol ús creixi:

Curtmetratge 'The Story of Bottled Water' 

'The Story of Bottled Water' és un curtmetratge d'animació creat pel projecte mediambiental nordamericà 'The Story of Stuff' que explica les conseqüències de comprar aigua embotellada en comptes de consumir la de l'aixeta. Explora els atacs de la indústria de l'aigua embotellada a Estats Units i la utilització d'eines seductores de publicitat per aconseguir-ho.  

Les ampolles d'aigua poden costar fins a dues mil vegades més que l'aigua d'aixeta. La idea bàsica és que l'aigua és un bé de tots i totes i no pot ser comercialitzada. La pel·lícula anima a recuperar el consum d'aigua de l'aixeta i donar suport a  les inversions públiques en aigua neta i disponible per a tothom.

Documental 'Out of plastic'

El documental 'Out of plastic' produït pel moviment Cleanwave.org explora les fosques profunditats dels plàstics al Mediterrani. Ambientat a les Illes Balears, ofereix un espai per a la reflexió entorn de l'impacte del plàstic en les nostres vides i el nostre entorn natural.

A través de paisatges i vistes de les profunditats oceàniques, el documental pretén demostrar que el nostre consum excessiu de plàstic d'un sol ús ha inclinat la balança en detriment de la naturalesa.

Presenta a protagonistes del món del reciclatge i la indústria de les ampolles de plàstic i introdueix solucions i accions que les comunitats de les Illes van prendre com administradores de la terra i els oceans. 

Vídeos Projecte 'Vivir Sin Plástico'

És possible viure completament sense plàstic? La resposta és sí. Fernando Gómez i Patricia Reina fa cinc anys que viuen sense generar-ne cap tipus de residu de plàstic i han esdevingut molt populars explicant les seves experiències al seu bloc 'Vivir sin plástico'.

El simple fet de pensar eliminar el plàstic de la seva vida els va fer adonar-se'n fins a quin punt depeníen d'ell. El seu primer desafiament va ser que tot el plàstic que consumissin en un any cabés només en dos pots, i ho van aconseguir!  

Després d'aquests anys també ho expliquen al seu canal de YouTube a través de petits vídeos donant tips i consells per a reduir el plàstic que utilitzem i analitzant els tipus d'envasos que consumim proposant solucions a cadascú. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari