Àmbit de la notícia
Ambiental

'Protecting Home': la cursa en format 'Open' per protegir els boscos i la Costa Brava

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La cursa està formada per sis etapes de 200 km en total.
    Font: Protecting Home
  • Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer fins l'1 de desembre.
    Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer fins l'1 de desembre. Font: Protecting Home
  • Les construccions a la Costa Brava posen en perill els espais naturals del litoral. Font: Amics de la Natura de Cadaqués.
    Les construccions a la Costa Brava posen en perill els espais naturals del litoral. Font: Amics de la Natura de Cadaqués. Font: Font: Amics de la Natura de Cadaqués.

Sota el lema 'The nonprofit run', l'activitat està impulsada per la plataforma SOS Costa Brava i l'Associació Sèlvans i tots els beneficis aniran destinats a projectes de les dues entitats ambientals.

La plataforma SOS Costa Brava i l'Associació Sèlvans són les promotores de la 'Protecting Home', una cursa en format 'Open' que té com a principal objectiu protegir i garantir l'existència en el temps de dos espais que es troben en perill, com són els boscos primigenis i la Costa Brava. L'activitat pretén que els participants puguin cuidar d'aquest entorn a través del seu gaudi, a més de la pràctica d'esport.

Un total de 200 km, que es reparteixen en sis etapes, i que permetran als participants descobrir alguns dels darrers paratges verges de la Costa Brava. No obstant això, el seu format 'Open' fa que els participants puguin realitzar l'activitat de diferents maneres, sempre adaptant-se a la seva forma física. "Es poden fer les sis etapes, o dues o una, fer-les en grup", explica la coordinadora de SOS Costa Brava, la Neus Giró, que afegeix que també hi ha l'opció de fer un donatiu per les persones que no es vegin preparades per fer-ne cap.

Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer fins a l'1 de desembre, mentre que el període de participació es va iniciar el 18 de setembre i finalitzarà el 13 de desembre. Les etapes es podran realitzar en qualsevol moment durant el període de participació, seguides o per separat. Així, són tres mesos per fer la cursa 'Open', un format que, a més, és idoni donada la situació actual de pandèmia i que permet respectar les diverses mesures i evitar així possibles contagis.

​Amb el lema 'The nonprofit run', la cursa destinarà tots els seus beneficis a projectes d'ambdues entitats, ajudant així a salvar la Costa Brava de l'especulació urbanística, així com protegir el nostre patrimoni forestal més desconegut i singular. El preu de 49 euros inclou la inscripció a l''open trail races', briefing virtual i donatiu als projectes de Sèlvans i SOS Costa Brava. En cas de realitzar la inscripció durant el setembre, el preu serà de 39 euros.

S'utilitzarà la tecnologia 'open races' per cronometrar cada etapa, encara que l'esperit és clarament solidari. Amb el transcurs de la cursa, a la web de la cursa s'anirà comunicant l'evolució de l'esdeveniment. En cas de ser possible, i la normativa i capacitat ho permetés, es durà a terme un acte de cloenda, on se celebrarà amb els participants el tancament de l'esdeveniment.

Orígen del projecte

L'Alan, un corredor de muntanya aficionat, després de gaudir durant anys del seu territori, va decidir implicar-se per preservar uns espais que estan en perill. Va contactar amb les dues entitats per proposar una cursa amb la qual protegir aquest entorn. "Crec que ser partícip dels projectes de Sèlvans i SOS Costa Brava és la forma més efectiva que conec d'assolir una protecció a llarg termini dels espais d'alt valor natural i ecològic, sense els quals el nostre desenvolupament i esport no hi tenen cabuda", explica.

"Ell considerava que havia de tornar tot aquest gaudi que ell sentia al córrer per aquest entorn, així que ens hi vam posar a treballar en la primera edició de la cursa", manifesta Giró.

SOS Costa Brava, una plataforma que va néixer l'agost de 2018, de més de 30 entitats, lluita per la defensa de setze casos, que els consideren els més flagrants, a la Costa Brava. "Sempre diem que és la punta de l'iceberg, perquè hi ha molts altres casos on actuar per salvar aquesta Costa Brava tan atrotinada que tenim", diu la coordinadora de l'entitat. "Raconets per edificar a la Costa Brava no en queden gaires, i per a nosaltres els pocs que queden s'han de salvar tots", afegeix.

Podeu llegir, en aquest enllaç, l'entrevista a l'Eduard de Ribot que vam fer a Xarxanet sobre la lluita de l'entitat.

D'altra banda, l'Associació Sèlvans té com a missió la conservació del patrimoni forestal de més alt valor ecològic; d'aquells boscos singulars que fa més temps que no es tallen, i ja estan esdevenint majestuosos i monumentals. Sempre d'acord amb la respectiva propietat forestal, promou la seva custòdia i gestió a l'evolució natural, perquè la natura hi pugui desplegar tot el seu esplendor i potencial.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari