Àmbit de la notícia
Ambiental

El menjar no es llença: el repte educatiu per lluitar contra el malbaratament alimentari

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • La iniciativa compta amb una quarantena de tallers a escoles i instituts. Font: Espigoladors.
    La iniciativa compta amb una quarantena de tallers a escoles i instituts. Font: Espigoladors.
  • Espigoladors porta des del 2015 organitzant el premi #elmenjarnoesllença. Font: Espigoladors.
    Espigoladors porta des del 2015 organitzant el premi #elmenjarnoesllença. Font: Espigoladors.
  • L’objectiu és fomentar la participació d’infants i joves en la construcció de respostes i solucions davant d’un reptes socials i ambientals com el malbaratament alimentari. Font: Espigoladors.
    L’objectiu és fomentar la participació d’infants i joves en la construcció de respostes i solucions contra el malbaratament alimentari. Font: Espigoladors.

Espigoladors ha fomentat la iniciativa perquè infants i joves treballin en activitats educatives per l’aprofitament del menjar.

Emmarcat en la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, la Fundació Espigoladors, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ha engegat el repte #elmenjarnoesllença, amb l’objectiu de fomentar la participació d’infants i joves en la lluita per l’aprofitament alimentari. La iniciativa compta amb una quarantena de tallers a escoles i instituts d’arreu de Catalunya i ha creat activitats educatives per treballar en aquest context.

La tècnica de projectes d’Espigoladors, Anna Cornudella, explica el que representa la iniciatives pel jovent i els infants. “Els infants i joves tenen moltes coses a dir sobre el malbaratament alimentari i les diverses problemàtiques que afecten al medi ambient i aquest challenge és un altaveu que els empodera i que fa sentir la seva veu”. “D’aquesta manera és més fàcil que s’impliquin de forma activa i siguin part de la solució, amb propostes locals que puguin incidir en una problemàtica global”, afegeix la tècnica.

Setmana Europea de Prevenció de Residus

Del 21 al 29 de novembre es celebra la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que pretén donar a conèixer estratègies de reducció de residus i les polítiques que hi treballen. També fomenta les accions de sensibilització d’aquest camps i promou un canvi de comportament de la ciutadania europea. L’edició del 2020 es centra en els residus invisibles, i s’han programat més de 800 activitats arreu de Catalunya.

Sensibilització per a la transformació social

Un dels grans reptes que preocupa a la societat d’avui en dia són les pèrdues i el malbaratament alimentari. Per fer-hi front a la problemàtica, cal un compromís a llarg termini i així aconseguir els canvis estructurals necessaris. Però per situar el malbaratament a l’ordre del dia i a les agendes polítiques és fonamental que aquest compromís el prenguin persones i col·lectius diversos.

I un indispensable que molt sovint queda oblidat són els infants i joves. Espigoladors treballa per informar-los sobre l’impacte que tenen les pèrdues i el malbaratament alimentari i els dona eines per crear solucions locals d’aplicació plausible.

D’altra banda, promoure la implicació i el compromís d’infants i joves davant les situacions d’injustícia social i ambiental, fomentant la seva participació en solucions col·lectives i moviments que treballin per construir un present més just i sostenibles.

Per aquest motiu, la fundació ha engegat els tallers #elmenjarnoesllença, perquè infants i joves descobreixin les causes i conseqüències de les pèrdues i el malbaratament alimentari. A més, es treballa en la recerca de solucions i respostes locals i col·lectives per fer-hi front.

#elmenjarnoesllença

Espigoladors porta des del 2015 organitzant el premi #elmenjarnoesllença. L’objectiu del certamen és fomentar la participació i el compromís d’infants i joves en la construcció de respostes i solucions davant d’un repte social i ambiental com són les pèrdues i el malbaratament alimentari.

Aquest any, el premi ha donat pas al repte #elmenjarnoesllença, que neix amb el mateix objectiu, però amb un format diferent. Enguany, infants i joves poden participar-hi en dues categories diferents.

Per un costat, ‘Superheroïnes i superherois de l’aprofitament alimentari’. L’objectiu d’aquesta categoria és generar debat sobre les injustícies que neixen de les diferències, es proposa als i les participants il·lustrar o fotografiar una fruita o verdura imperfecta, que podrà anar acompanyada d’una història imaginativa, o d’una reflexió sobre per què aquests aliments generalment no arriben al rebost de casa.

D’altra banda, hi ha la categoria ‘Quantifica el teu malbaratament’. Es proposa als infants i joves que durant una setmana facin un seguiment del malbaratament alimentari que es produeix a casa seva. En aquesta categoria compten amb una taula que els facilita la fundació perquè coneguin els impactes ambientals que genera aquest malbaratament.

Les propostes s’han d’enviar abans del 13 de desembre del 2020 a través de elmenjarnoesllença.cat, que inclou més informació sobre el repte, a més de continguts didàctics sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari