Àmbit de la notícia
Ambiental

Campanya per salvar les Oliveres Monumentals de les Terres de l’Ebre

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Oriol March
  • L'espectacular paisatge natural del sud de Catalunya el conformen especialment oliveres monumentals com aquesta.
    Font: GEPEC
  • Hi ha altres elements, com ara els marges de pedra seca, que també formen part del patrimoni.
    Hi ha altres elements, com ara els marges de pedra seca, que també formen part del patrimoni. Font: GEPEC
  • Moltes de les oliveres son tallades per deixar-les amb el mínim per sobreviure, però sovint no ho aconsegueixen.
    Moltes de les oliveres son tallades per deixar-les amb el mínim per sobreviure, però sovint no ho aconsegueixen. Font: GEPEC

Amb el lema “Que no ens robin la memòria”, l'entitat GEPEC-EdC posa en marxa una campanya per protegir el patrimoni natural de les Terres de l’Ebre. 

L’any 2018, l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació, més coneguda com a FAO, declarava el paisatge de les oliveres del sud de Catalunya Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial, una catalogació anàloga a la de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Aquest paisatge agrari, un dels més antics d’Europa, és especialment famós per les Oliveres Monumentals que el componen, arbres centenaris i en alguns casos fins i tot mil·lenaris que formen un dels paisatges més espectaculars de les Terres de l’Ebre.

Molts d’aquests exemplars imponents es troben principalment al voltant del riu Sénia, amb la comarca del Montsià com a zona de Catalunya on s’hi poden trobar més exemplars. Durant generacions, pagesos del territori han estat vetllant per la protecció d’aquestes oliveres, de les que es creu que la més antiga va ser plantada l’any 314.

Un patrimoni amenaçat per l'espoli

Però el patrimoni de les oliveres monumentals està amenaçat. D’ençà uns anys ha proliferat un lucratiu negoci basat en l’arrencada i el comerç d’aquestes oliveres, en un espoli il·legal que envia bona part d’aquest patrimoni a l’estranger, on sovint acaba decorant jardins privats o places públiques. Algunes de les oliveres, a més, pateixen també altres tipus d’atacs, ja que a vegades se’ls hi talla part del brancatge i les arrels, cosa que acaba causant la mort de moltes d’elles.

Des del GEPEC-EdC fa anys que estan denunciant aquesta situació, que ha estat causada especialment a partir d’una protecció legal molt laxa i que, fins al moment, no garanteix la supervivència i conservació d’aquests arbres. La llei aprovada pel Parlament de Catalunya aquest mateix any només protegeix les oliveres més grans, aquelles que superen els tres metres i mig de perímetre de tronc a 1,3 metres d’alçada, deixant la resta d’arbres i la resta del paisatge totalment desemparats.

L'alternativa solidària al Black Friday, ocasió immillorable

És per això que el GEPEC-EdC vol aprofitar un dia tan assenyalat com el Giving Tuesday, que se celebra l'1 de desembre, per remoure consciències i aconseguir donacions que es destinaran a adquirir les finques d’Oliveres Monumentals de major valor patrimonial.

El GEPEC-EdC realitzarà diferents accions per donar valor a la conservació i cultiu de les oliveres, com ara la declaració de les finques adquirides com a refugi de fauna salvatge, el potenciament de la fauna d’aquestes finques i la restauració dels elements patrimonials, o la producció d’oli.

Totes les donacions que es vulguin realitzar es podran fer a través de la web que ha posat en marxa l’entitat, i les persones que ho facin rebran com a regal un calendari de 2021 amb fotos, textos i il·lustracions basats en aquest patrimoni natural.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari