Àmbit de la notícia
Cultural

Mirades solidàries sobre la realitat de la pandèmia

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Anna Espinach
  • Pandemia, miradas de una tragedia
    Font: Gervasio Sánchez
  • 'Pandemia, miradas de una tragedia' és un recull de fotografies que il·lustren la greu crisi sanitària mundial que estem vivint
    'Pandemia, miradas de una tragedia' és un recull de fotografies que il·lustren la greu crisi sanitària mundial que estem vivint Font: Pandemia, miradas de una tragedia
  • pan
    Els diners recaptats estaran destinats a les famílies de fotògrafes i fotògrafs que han mort a causa de la covid-19, cobrint l’actualitat de la pandèmia a Amèrica llatina i a Àsia Font: Jacky Muniello

Vint-i-sis fotoperiodistes d'arreu del món s'uneixen de forma altruista en un projecte en benefici de les famílies de fotògrafs que han mort cobrint la pandèmia de la Covid-19.

'Pandemia, miradas de una tragedia' és un recull de fotografies que il·lustren la greu crisi sanitària mundial que estem vivint. Vint-i-sis fotoperiodistes -tretze dones i tretze homes- provinents de l’Estat Espanyol i Amèrica Llatina s’han unit per crear una memòria documental i visual sobre la realitat que està sacsejant el món sencer.

L’objectiu de la publicació d’aquest llibre, a banda d'obrir els ulls a una situació de què ningú no s'escapa, és recaptar fons destinats a les famílies de fotògrafes i fotògrafs 'freelance' que han mort a causa de la covid-19, cobrint l’actualitat de la pandèmia a Amèrica llatina i a Àsia.

'Crowfunding'

El llibre, de més de tres-centes pàgines i amb una acurada edició, serà publicat per Blume i finançat mitjançant una campanya de 'crowfunding' que finalitza el 21 de desembre. Les aportacions que es realitzin van a compte dels llibres que es vulguin adquirir. Els participants rebran el llibre un cop aquest vegi la llum, es calcula que a mitjans de febrer.

Un projecte que ha crescut

Gervasio Sánchez i Ricardo García Vilanova, reconeguts fotoperiodistes amb un ampli bagatge professional en zones amb conflicte bèl·lic i crisis humanitàries, són els impulsors d’aquest projecte.

Sánchez lamenta els obstacles i dificultats amb què s’ha trobat des de l’inici de la pandèmia a l’Estat espanyol per poder retratar la realitat que l’envoltava i parla d’una percepció poc rigorosa de la crisi que s’està vivint, sigui per autocensura dels mitjans o per les limitacions que imposa l’administració a l’hora de poder accedir a hospitals o residències de gent gran, per exemple.

Al març, conscients de la situació mundial sense precedents que s’estava vivint i d’aquestes complicacions amb què es trobaven a l’hora de cobrir l’actualitat, Sánchez i García Vilanova van decidir construir un relat mitjançant diferents mirades de col·legues tant espanyols com d'Amèrica Llatina. Coneixedors de la mort de desenes de companys víctimes de la Covid-19 mentre cobrien la pandèmia, van decidir que els diners recaptats anirien destinats a les seves famílies, que quedaven en una situació de risc d'exclusió social.

El projecte compta també amb un bon nombre de col·laboradors des del seu inici: Open Arms, Dkv Salud, Fotoperiodistas de Aragón, Fundació Lluís Coromina, Blanquerna o la Junta de Andalucía entre molts d’altres.

Un llibre de referència

"Et puc assegurar que serà un llibre de referència", afirma Gervasio Sánchez. "És molt potent visualment", afegeix.

El llibre vol ser un document que reflecteixi la realitat de la Covid-19 a diferents països i a partir de testimonis personals, captats per professionals escollits amb la intenció d’aportar diversitat de punts de vista. “Potser d’aquí a un parell d’anys, quan tothom estigui vacunat, ja no parlarem de la pandèmia”, afegeix Sánchez, “però crec que és molt important mantenir aquesta memòria visual i històrica”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari