El Centre Delàs detecta un augment de la despesa militar en el context de pandèmia
Comparteix
Un informe de l'entitat posa de manifest que la despesa d'R+D militar triplicarà la despesa prevista per a investigació sanitària als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021.
La despesa militar del govern de l'Estat espanyol continua augmentant tot i que les necessitats de la ciutadania van més encaminades a aspectes sanitaris. Aquesta és una de les conclusions que se n'extreu de l'informe que ha presentat el Centre Delàs d'Estudis per la Pau sobre els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021. L'informe, elaborat pels investigadors Pere Ortega, Xavier Bohigas i Quique Sánchez, posa de manifest que la despesa d'R+D militar triplicarà la despesa prevista per a recerca sanitària l'any vinent.
Al context actual de pandèmia, l'exigència d'un canvi de comportament, per evitar caure en els mateixos errors del passat, ha estat sobretot centrada en la persona. No obstant això, els Estats també han de canviar el tarannà de les seves polítiques i mantenir-les d'acord i a l'altura a les necessitats de la ciutadania en un moment tan complicat com l'actual. Entitats com el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, s'encarreguen de detectar i destacar aquestes mancances.
L'informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau exposa que el pressupost del Ministeri de Defensa augmenta un 6,5% respecte a l'any anterior, el que es tradueix en una xifra de 10.863 milions d'euros, que arriba fins als 21.623 milions si es tenen en compte les partides distribuïdes en altres ministeris, una pràctica habitual dels governs d'arreu del món. Aquesta xifra total és tot un rècord històric que suposa un augment del 10,3% del pressupost respecte a 2020.
Pere Ortega, un dels investigadors que ha elaborat l'informe, destaca que, efectivament, els PGE 2021 plantegen una política econòmica expansiva apropiada per a un context de crisi com l'actual, incloent un considerable augment de la despesa social. No obstant això, aquest fet queda embrutat per l'augment de la despesa militar i, en concret, la gran diferència entre la despesa en R+D militar i la recerca sanitària. "S’ha fomentat molt la investigació en molts àmbits, però no en sanitat", denuncia Ortega.
La R+D militar triplicarà en els #PGE2021 la despesa prevista per a investigació sanitària.
— Centre Delàs (@CentreDelas) December 17, 2020
Avui llancem una nova publicació que analitza de forma crítica la despesa militar per a l'any 2021 https://t.co/3UCWB3n6fp pic.twitter.com/SC58yuVMLl
L'augment s'explica principalment per les inversions en els nous Programes Especials d'Armaments (PEA), que arriben als 2.341 milions d'euros. En total, les inversions per a l'adquisició de material militar, infraestructures, instal·lacions, armes i altres, sumen un total de 3.266 milions. Si afegim també l'R+D militar, aquesta xifra arriba als 3.942 milions, la qual cosa representa un 20,4% del total de les inversions de l'Estat central.
Una despesa que no està justificada
Tal com assenyala l'informe, l'augment dels diners públics destinat a aspectes militars no tenen justificació, ni pel que fa a la seguretat col·lectiva, ni al suposat enfortiment de l'economia, el teixit industrial i la creació de llocs de treball. En aquest sentit, Ortega manifesta que la informació que se'n desprèn dels PGE no fa més que continuar amb una tònica que ve de lluny. "El govern adquireix un tipus d'armaments molt sofisticats i una tecnologia molt avançada, sense gaire justificació per les amenaces que té l'Estat espanyol", expressa.
"És una manera d'ajudar a les empreses militars a produir armament sense massa justificació, només satisfent al complex militar industrial, és a dir, els principals accionistes de les empreses militars, així com als alts comandaments militars", explica Ortega. Així mateix, expressa que la recerca la realitzen empreses militars, encara que el ministeri compti amb els seus propis laboratoris. "Això és greu, perquè s'està ajudant a les empreses a les quals se les encarrega armes, i se les finança per a la recerca per produir-les", afegeix.
Si vols llegir l'informe sencer, pots accedir a ell des d'aquest enllaç.
Afegeix un nou comentari