Propostes polítiques de la Xarxa per a la Conservació de la Natura per promoure la transició ecosocial
Comparteix
La xarxa d'entitats ambientals ha presentat un document amb més de seixanta propostes polítiques ambientals de cara a les properes eleccions al Parlament de Catalunya que se celebraran el 14 de febrer.
Davant la proximitat de les eleccions al Parlament de Catalunya, la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) ha presentat un document amb seixanta-cinc propostes i mesures polítiques ambientals, adreçades als partits polítics i organitzacions socials, per promoure la transició ecosocial durant la pròxima legislatura. L'objectiu de la xarxa d'entitats ambientals és posar sobre la taula i debatre els reptes que Catalunya haurà d'abordar en el futur més immediat i instar als partits a què facin seves un seguit de mesures imprescindibles per fer-hi front.
"Aquesta pròxima legislatura és clau per fer front a la situació d'emergència ecològica, climàtica i social, i per posar les bases d'un model socioeconòmic i territorial sostenible", destaquen des de la XCN, i consideren que les polítiques ambientals, de conservació de la natura i la transició ecosocial han de ser un dels emblemes del govern que sorgeixi de les properes eleccions.
Les propostes se centren en els àmbits de la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, amb relació a la millora de la governança en la implementació de polítiques de conservació, sobre la gestió dels recursos naturals, model alimentari i, per últim, l'ordenació del territori. Algunes d'elles són demandes històriques de les entitats, que esdevenen essencials i imprescindibles, i que no poden esperar més.
Mecanismes per fer front l'emergència ambiental
D'entre les propostes i mesures més destacades, l'entitat proposa que es tramiti i s'aprovi una Llei de Biodiversitat i Patrimoni Natural. Sandra Carrera, Coordinadora Econòmica i de Relacions Públiques a la XCN, considera aquest "urgent" actualitzar "l'obsoleta Llei 12/1985 d'espais naturals".
Així mateix, al document es demana que es contempli mecanismes de governança i mesures adequades de foment de la conservació de la natura, fiscalitat positiva i altres formes de finançament, participació i implicació ciutadana en la corresponsabilitat de la gestió del patrimoni natural.
D'altra banda, des de la xarxa es proposa la creació d'una vicepresidència o departament que assumeixi de manera exclusiva les competències en matèria de medi ambient i sostenibilitat, "amb l'objectiu que es puguin implementar les polítiques de medi natural i conservació del patrimoni natural i la biodiversitat". Diversos membres de la xarxa d'entitats ambientals han explicat durant els darrers anys que recuperar aquest òrgan és “prioritari” després d'haver desaparegut de l'organigrama de l'executiu català des de l'any 2010.
Una de les pedres que s'han de posar per a recuperar un departament de medi ambient és la creació de l’Agència de la Natura, que es va aprovar durant el 2020 i que s'espera que es comenci a desenvolupar durant el 2021, "amb capacitats, estructura i recursos econòmics necessaris per desplegar de forma efectiva totes les competències que se li atribueixen".
Finalment, cal destacar que la Xarxa per a la Conservació de la Natura, també fixa com a repte per als partits polítics el reforç del Fons de Patrimoni Natural, amb l'objectiu "d’impulsar actuacions relacionades amb la protecció, la gestió, la millora i la valorització del patrimoni natural i la biodiversitat".
Les eleccions són molt a prop i des de la XCN hem creat un document de posicionament amb propostes i mesures adreçades als partits polítics i organitzacions socials
— XCN (@XCNatura) January 27, 2021
https://t.co/FSvxPVR50w#TransicioEcoSocial2021
En vols saber més?
(1) Obrim fil pic.twitter.com/S8w3m9vX0x
Durant les setmanes prèvies s'ha reunit amb els diferents grups polítics per a fer-los arribar aquestes propostes. "El debat ambiental ha de ser un dels eixos vertebradors de la campanya i un element central de la pròxima legislatura", expliquen, i expressen el seu desig de participar activament en la definició de les polítiques ambientals a Catalunya. "Ens posem a disposició de les organitzacions polítiques i socials per a fer-ho possible", manifesten.
Si vols consultar el document complet amb les seixanta-cinc propostes, pots accedir-hi aquí.
Afegeix un nou comentari