Teresa Farré: “Volem que tots els infants puguin gaudir del dret al lleure”
Comparteix
La coordinadora de la Fundació Verge Blanca repassa la trajectòria de l’entitat de les Terres de Lleida, que fa més de 50 anys que treballa en el camp del lleure.
La Fundació Verge Blanca és una entitat sense ànim de lucre que treballa amb l’objectiu de servir la societat en el camp de l’educació en el lleure com a eina d’integració social. Els seus orígens es remunten a l’any 1958, en sorgir les primeres colònies a la diòcesi de Lleida. En aparèixer altres iniciatives encarades en el món del lleure –l’escola de monitors i els grups d’esplai–, l’any 1997 van decidir agrupar-se i crear una fundació.
A través de valors com el compromís, l’empatia, l’acompanyament, la solidaritat, la coherència i la transparència, la Fundació Verge Blanca dona resposta al lleure educatiu en totes les seves vessants. En parlem amb Teresa Farré, coordinadora de l’entitat.
Quina és la vostra missió?
La missió de la Fundació Verge Blanca és promoure l’educació en el lleure d’infants i joves. Som una entitat educadora, i treballem per a la promoció de la persona des de l’educació i el temps de lleure a través dels valors de l’humanisme cristià per donar sentit en totes les etapes de la vida.
Per què és important servir a la societat en el camp de l'educació en el lleure?
El dret al lleure és un dret reconegut dins la convenció dels drets dels infants. Com a entitat, creiem que els aporta moltes coses pel que fa a creixement personal. No només s’aprèn dins de l’escola, sinó que hi ha un munt d’activitats que es realitzen en el lleure on l’infant també pot aprendre un conjunt de competències personals i socials que poden servir-li per al seu futur, com ara el treball en equip, la resiliència, el coneixement de l’entorn, el sentiment de pertinença, la convivència en societat...
Així doncs, l'educació va més enllà de l'escola...
Els esplais i agrupaments som una escola de ciutadania on s’inculquen valors fonamentals per a la infància i els joves. I això, de vegades, implica que la persona que hi participa tingui la voluntat de canviar el seu entorn proper. Nosaltres considerem que això és un bon complement en l’educació de tota persona.
Com ha afectat la pandèmia a la fundació?
El sector del lleure i de les activitats extraescolars ha sigut un dels més perjudicats, ja que és difícil trobar l’equilibri a l’hora d’aplicar mesures. Han estat uns moments de nervis, d’adaptar-nos a protocols, d’estar al dia de la normativa... A banda d’haver estat un any difícil en l’àmbit econòmic.
En el cas de la fundació, la pandèmia ha portat molta incertesa pel que fa a saber si es podrien seguir duent a terme les activitats de lleure o no, alhora que ens sentíem amb el compromís de continuar-ho fent.
La vostra tasca esdevé imprescindible per a molts infants.
Sí, ara les activitats de lleure també ajuden amb els temes de salut mental, i a partir d’ara haurem de veure què és el que passarà i quines conseqüències hi haurà.
Els nostres centres d’esplai compten amb joves monitors voluntaris que han acomplert una gran tasca d’adaptació, i des d’aquí vull agrair la seva feina, ja que quan semblava impossible que es fessin colònies, campaments o casals, ho van tirar endavant i finalment es van poder dur a terme. De fet, aquest estiu va ser tot un èxit, es van poder fer casals i es va demostrar que aquestes activitats eren segures.
Però, en començar el curs escolar, les activitats de lleure es van tancar...
Des de la nostra vessant, creiem que les activitats en el lleure són molt importants, ja que et vinculen amb l’entorn, t’aporten coneixement, s’estableixen relacions personals... Que tot això quedi tancat és una pèrdua social important, i nosaltres treballem perquè tots els infants puguin gaudir d’activitats extraescolars.
Considereu que les entitats que treballeu en l'educació en el lleure esteu rebent prou suport i ajudes per part de les institucions i l'administració durant aquesta crisi sanitària?
Durant l’inici de la pandèmia tot era incert i hi havia dificultats per trobar l’equilibri. És cert que va haver-hi més ajudes que mai, però a causa d’aquesta incertesa, van arribar una mica tard. És per això que esperem que aquest estiu es mantinguin les ajudes, i que aquestes arribin abans, a banda que surti el protocol d’estiu per anar-nos preparant amb temps.
El suport és necessari per a les entitats després d’aquest any de pandèmia, ja que moltes tindran pèrdues i potser hauran de tancar, i realment som les que hem tingut el vincle i hem acompanyat la infància durant tot aquest temps.
Quantes persones hi esteu implicades?
Nosaltres som una fundació, per tant disposem d’un equip de voluntaris que dirigeixen l’entitat. Cada secció té el seu equip de voluntaris, format per unes 26 persones. Després, tenim 15 centres d’esplais federats amb nosaltres, que aglutinen aproximadament 1.700 infants i 300 monitors. També tenim l’escola de l’esplai amb un claustre de professors, que durant l’any atenen més o menys 400 alumnes.
Quins projectes i serveis educatius dueu a terme?
En duem a terme molts, des de la gestió d’una casa de colònies fins a la promoció d’activitats. També fem xarxa entre esplais, oferim cursos perquè tots els monitors estiguin formats, promovem programes i activitats, duem a terme campanyes de sensibilització, formem en el lleure i en l’àmbit de l’animació sociocultural i la intervenció socioeducativa... A la fundació disposem de tres seccions: el servei de colònies, el moviment de centres d’esplais cristians i l’escola de l’esplai.
I una nova incorporació...
Sí, el servei de programes i projectes, on organitzem projectes d’acció social. Això ho fem a l’estiu amb el programa de ‘Vacances per Créixer’. També gestionem un centre obert, i atenem als casals i institucions que ens ho demanen.
Quins són els reptes de futur de la fundació?
Des de la Fundació Verge Blanca volem continuar atenent a la infància, que tots els infants puguin gaudir del dret al lleure, i continuar acompanyant-los en el seu creixement i desenvolupament de capacitats personals i socials.
I quins haurien de ser els del conjunt d'entitats que eduqueu en el lleure?
No només s’educa a l’escola, sinó que també s’educa fora dels centres escolars i en molts àmbits. I és aquí on poden produir-se les veritables desigualtats, ja que no tots els infants participen en activitats de lleure o extraescolars ja sigui per motius econòmics, socials o per desconeixement. El que cal fer és estendre aquestes activitats i garantir i ampliar el dret al lleure i a les extraescolars, promovent l’ampliació i la igualtat d’oportunitats educatives per a tots els infants.
Com es pot aconseguir?
Creiem que hi hauria d’haver una relació més estreta entre l’educació formal i la no formal, que ambdós camps treballin junts i comunitàriament. I, a més, aconseguir un pacte per a la infància per tal que tots els agents del seu voltant treballem conjuntament per aconseguir el benefici i la major atenció per a tots els infants.
Afegeix un nou comentari