Àmbit de la notícia
Social

El teletreball, una oportunitat contra el despoblament a les Terres de l'Ebre

Entitat redactora
Colectic
  • Fragment de la infografia de l'enquesta de Diàspora Ebrenca

L'associació Diàspora Ebrenca presenta els resultats d'una enquesta sobre teletreball i reclama una estratègia a les administracions per convertir-lo en "palanca de canvi".

Almenys 200 persones teletreballen des de les Terres de l'Ebre arran de la pandèmia. L'associació Diàspora Ebrenca ha presentat aquest dijous els resultats d'una enquesta sobre la virtualitat laboral, que ha detectat que aquesta és la situació del 50% de les persones enquestades. L'associació reivinca el teletreball com una "palanca de canvi" per generar oportunitats contra el despoblament i reclama a les administracions una estratègia de territori que identifiqui les necessitats i en faci seguiment.

Ja que el teletreball sembla que ha vingut per quedar-se, Diàspora Ebrenca proposa potenciar-lo per reequilibrar el territori. "Ara és l'hora, abans que arribe la nova normalitat. Si ens hi posem, podem fer que estes 200 persones que hem identificat es multipliquen", ha dit Daniela Gil, una de les portaveus de l'entitat, i ha afegit que amb l'enquesta han trencat l'estigma de ser a dins o a fora: "Hi ha molta gent que viu a cavall de Barcelona i Terres de l'Ebre. Hi ha un ventall ampli de possibilitats".

El 19,5% dels enquestats teletreballava abans de la pandèmia mentre que actualment ho fa el 87,5%. D'entre aquestes persones, el 68,7% ho fas des de les Terres de l'Ebre, principalment des de Tortosa, Amposta i Alcanar. Les persones que teletreballen al territori han notat menys estrés laboral, han fet menys despeses i han millorat la seva salut emocional. En contraposoició, han trobat inconvenients en les mancances de transport, la connectivitat i l'oferta de parc d'habitatge.

Per això, l'associació reclama millores en la xarxa d'internet i en les infraestructures de transport, a més d'un espai de 'coworking'. Josep Sabaté, també representant de l'entitat, ha posat sobre la taula la proposta d'un espai de treball cooperatiu a la zona per consolidar aquest capital humà, ha demanat "una bona xarxa ferroviària" per connectar el territori internament i externament, i ha reivindicat el temps lliure: "No tot ha de ser faena! També volem xalar i pensem que és important disposar d'una oferta cultural i lúdica, diversa i de qualitat".

Decàleg de demandes

  1. El teletreball com a oportunitat per a les Terres de l'Ebre
  2. El gran valor dels teletreballadors de les Terres de l'Ebre
  3. Internet com a eina imprescindible
  4. Habitatge digne, còmode i econòmicament possible d'assumir
  5. Connectar el territori amb el món
  6. A favor del treball, amb garanties i bones condicions laborals
  7. Un territori on treballar i xalar, amb una oferta cultural diversa i de qualitat
  8. Tenir cura de la xarxa de talent ebrenc repartida arreu del món
  9. Compromís pel treball a distància com a eina de reequilibri territorial
  10. Construir una estratègia de territori

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari