'Explora!', un programa de teràpia a través de la natura
Comparteix
Vela, hípica, escalada o surf, són algunes de les activitats que formen el projecte. Sempre acompanyades per professionals de la salut mental, les persones participants assumiran reptes i experiències que ajudaran al seu desenvolupament personal.
La tranquil·litat que aporta la natura és un moment de reflexió i calma. Però també pot aportar molts coneixements i experiències segons les activitats dutes a terme. Aquests dos vessants són els que han aprofitat des de Nous Cims i Experientia per crear 'Explora!', un programa d’aprenentatge experiencial a través de la teràpia a la natura.
En grups d'entre deu i dotze persones, amb sessions setmanals breus o intensives, i amb la possibilitat d’atendre de forma individualitzada, les persones que hi participen poden potenciar les seves capacitats personals fomentant els hàbits saludables i el contacte amb la natura. Gràcies al programa anual i a les metodologies usades, el jovent viurà experiències noves que els aportaran vivències claus en el terreny analític i reflexiu.
Els objectius del programa són promoure l’autoconeixement i autoeficàcia, millorar els nivells d’autoestima, identificar patrons de comportament i emocions, millorar la gestió emocional, augmentar les competències interpersonals o promoure els hàbits de vida positius i saludables, entre d’altres.
Una intervenció psicoeducativa a la natura
Un espai per aprendre i fomentar el desenvolupament personal, amb activitats per assumir reptes i crear noves experiències és l’escenari ideal per crear un canvi en la dinàmica interna de cada persona.
Fent activitats com vela, caiac, surf, hípica, senderisme, via ferrada, acampada o escalada, les persones que hi participin viuran un procés de reflexió tant individual com grupal. Amb el suport de professionals de la salut mental i d’intervenció social que dissenyen el programa, es treballaran els processos cognitius, afectius i conductuals.
El programa 'Explora!' vol fomentar que el jovent prengui decisions, s’impliqui i aprengui una nova dinàmica de funcionament. Es reforçaran la superació personal, l’autoconfiança o la responsabilitat. “Ells no ho viuen com a una teràpia perquè no ho plantegem com a tal. Els parlem d’una nova experiència”, detalla el responsable de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de la Fundació Marianao, Adrià Garcia.
A la primera edició van participar Adsis, la Fundació Marianao i la fundació Mans a les mans. El jovent de la UEC de la Fundació Marianao ha repetit per segon any consecutiu pels bons resultats que ofereix pels infants.
“Treballen la por, la confiança i la unió. A nosaltres ens ha beneficiat molt el vincle que han generat entre ells perquè han tingut molts menys conflictes a l’aula”, explica Garcia. “Estan aprenent a saber estar a l’aula, a escoltar i a participar d’una manera adequada. Ens ha ajudat molt amb el tema d’assistència, ara sempre és al 100% tant a l’aula com a 'Explora!'”, afegeix.
Afegeix un nou comentari