Àmbit de la notícia
Ambiental

Can Pipirimosca, voluntariat agroecològic i comunitari

Entitat redactora
Colectic
  • Rentadora a pedal.

El voluntariat ambiental és una porta oberta a moltíssimes altres alternatives.

Més de 100.000 joves participen en un moviment mundial de voluntariat en granges ecològiques. A Catalunya, moltes masies han obert les portes a aquestes joves, que aposten per l'agricultura ecològica i per un nou model de vida.

Gran part d’aquest voluntariat amb estudis i vinguts de la ciutat, engeguen projectes propis després de passar per experiències de voluntariat com aquesta. Aposten per l’agricultura ecològica com alternativa a l’agricultura intensiva, repoblant així, un camp oblidat durant dècades.

Can Pipirimosca: respecte per la terra

Can Pipirimosca és una granja agroecològica a Valls. El projecte va començar el 2002 i el 2004 es va constituir com Associació per al Desenvolupament local i Alternatiu (AdeLA).

L’ànima del projecte és en Pere Vidal, enginyer informàtic que treballava per a grans multinacionals fins que va decidir fer un canvi radical de vida. Un canvi de vida, segons ens diu, necessari "Si segueixo així tinc dues opcions: ser el més ric del cementiri als 30 o ser pobre als 80". Va heretar la masia abandonada dels seus avis i l’ha convertit en un projecte d’agricultura agroecològica autogestionat.

El respecte a la terra és un dels objectius de Can Pipirimosca. S’hi conreen tot tipus de verdures, cereals i fruites seguint la tècnica de la permacultura. En quant als cereals, s’hi cultiven tipologies tradicionals i locals com el Forment, una varietat antiga de blat. Amb l’ajuda d’un molí que tenen a la finca, molen el cereal per fer pa i pasta.

El compromís amb el medi ambient va més enllà dels aliments. Funcionen amb lavabos secs que van amb serradures i no necessiten aigua, l’aigua calenta funciona amb energia solar i la rentadora a pedal.

Funcionen com una família on totes les decisions són preses de manera assembleària.  En una pissarra situada a la cuina es poden veure els projectes que es treballaran cada dia, els horaris de funcionament, les activitats formatives o lúdiques proposades per les voluntàries i les tasques bàsiques a repartir.

Can Pipirimosca és un lloc obert a la comarca, famílies i entitats hi celebren trobades i festes. A la vegada la granja està molt arrelada al territori i s’implica en varis projectes com la Firagost.

El voluntariat és clau a Can Pipirimosca

Cada any passen per Can Pipirimosca, centenes de persones voluntàries provinents del moviment WWOF, xarxa mundial d’oportunitats en granges ecològiques, d’organitzacions locals com l’SCI o del moviment escoltista. Wwof va néixer als anys 70 a Anglaterra amb l’objectiu d’oferir a les joves de zones urbanes l’oportunitat de trencar amb la seva rutina participant en projectes de voluntariat ambiental. Avui dia ja compta amb més de 100.000 voluntàries i s’ha estès a més de 130 països.

Per molts i moltes voluntàries, l’estada en un projecte agrícola comunitari, els ha canviat la vida. És el cas, per exemple, de l’Emanuele Vaca (o, Lele), que va estudiar filosofia a Roma, va anar per unes setmanes a Can Pipi i s’hi va quedar 2 anys. Durant la seva estada a la granja, el Lele vivia a una de les caravanes que hi ha a disposició del voluntariat.

Ell i la resta de persones voluntàries que en algun moment o altre es deixen caure per Can Pipi, s’alimenten de productes del lloc o d’altres cooperatives ecològiques de la zona a través de l’intercanvi.

A Can Pipi són autosuficients però no volen aïllar-se del món. Tal com assenyala el Pere «de res serveix que facis un paradís que està en un planeta que s'està destruint. Estem en el mateix vaixell tots. L’opció aquí de vida no és per cobrir les nostres necessitats i oblidar-nos del veí, sinó buscar, investigar, trobar una manera de viure en la qual puguem viure nosaltres i pugui viure també més gent. Començar a decréixer i a buscar maneres més sostenibles de funcionar».

Can Pipirimosca és clau per al voluntariat

Persones que han perdut la feina, veuen en el voluntariat al camp una oportunitat de refer la seva vida. El Francisco Velasco, era empresari de la construcció fins que la crisi el va deixar sense feina. Aleshores va decidir participar al projecte de Can Pipi ajudant en les reformes de la masia aprofitant la seva expertesa.

Gràcies a l’estada se’n va adonar del que realment és important «considero que molta gent estava posant massa atenció en coses que realment no necessiten com un super cotxe o una super casa. Prefereixo una vida més austera i gaudir del meu cos, de la meva respiració. Aquí tinc tot el que necessito ara mateix».

Intercooperació, esperit comunitari i xarxa

A banda de l’activitat agroecològica lligada al voluntariat, element central del projecte, Can Pipirimosca ha engegat varis projectes de vocació comunitària:

  • La Recicleria digital: projecte per compartir, intercanviar, reutilitzar, demanar i regalar. Amb petites accions aconsegueixen reduir deixalles, compartir recursos, crear comunitat i fer d'aquest mon un lloc millor on viure.

  • Cuina Rebel: neix per tornar a capacitar a la ciutadania a cuinar els seus propis aliments de manera sostenible utilitzant recursos locals.

  • En transició.cat: projecte per a donar suport i fomentar el moviment de ciutats en transició (Transition Towns) per caminar cap a una societat més sostenible.

  • 3D Activistes: creació de peces d’impressió 3D per a usos comunitaris.

Can Pipirimosca és un dels molts exemples que existeixen per a fer voluntariat ambiental. A través de Wwofing, camps de treball i voluntariats europeus podem trobar projectes on deixar-nos caure, desconnectar, aprendre, créixer, compartir i contribuir a un canvi de model de vida bo per a nosaltres i per al medi ambient.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari