Àmbit de la notícia
Internacional

L’esport amb segell català canvia vides a Etiòpia

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Accede és una entitat gavanenca que es va fundar el 2010.
    Font: Accede
  • L'entitat ha ajudat molt al desenvolupament de l'esport a Etiòpia.
    L'entitat ha ajudat molt al desenvolupament de l'esport a Etiòpia. Font: Accede. Font: Accede
  • Accede creu en l'esport com a eina de canvi social.
    Accede creu en l'esport com a eina de canvi social. Font: Accede. Font: Accede

L’ONG gavanenca Accede fa anys que treballa per al desenvolupament de l’esport com a eina de canvi social al país africà.

“A mi m’anaven a casar amb catorze anys, el bàsquet m’ha canviat la vida”, explica el Xavi Esteban, president de l’ONG Accede, que li va dir una de les noies etíops becada per un dels projectes que l’entitat dur a terme al país de la Banya d’Àfrica. Avui, és professora després de cursar la carrera universitària de magisteri, és jugadora de la selecció nacional d’Etiòpia de bàsquet i ha tirat endavant la seva família. 

Aquest és només un cas, una vida de les moltes que ha canviat Accede a través de l’esport. Aquesta ONG gavanenca, fundada el 2010 per un grup de pares i mares del Club Bàsquet Gavà, amb l’objectiu de fer desenvolupament mitjançant l’esport i l’educació. Tot va començar amb la creació d’un club de bàsquet a la ciutat de Weldiya i, més d’una dècada després, l’entitat ja ha ofert noves oportunitats a més de 2.200 infants d’Etiòpia i s’ha convertit en part important del desenvolupament de l’esport al país africà.

“Quan vam començar amb la idea de plantejar l’esport com a eina de desenvolupament per millorar les condicions de vida dels més desafavorits tot plegat semblava una bogeria, però, de llavors ençà, tant Nacions Unides com la majoria d’organismes internacionals han situat l’esport com un focus important per al progrés dels països del sud”, assegura el president d’Accede, Xavi Esteban.

Font: Accede.

Un país amb tot per fer en l’àmbit esportiu

L’entitat va iniciar la seva activitat a Etiòpia per un fet casual, arran de l’adopció d’un nen etíop per part d’una parella gavanenca vinculada al Club Bàsquet Gavà. Avui, la vinculació amb el país està més que consolidada amb nombrosos projectes que han funcionat molt bé. 

Esteban explica que quan van arribar a Etiòpia, es començaven a desenvolupar federacions esportives més enllà de la d’atletisme i de futbol, els dos esports més populars al país. Accede es va vincular a la federació de bàsquet etíop i, amb la col·laboració de la Federació Catalana, van ajudar a formar entrenadors al país. “L’escola nacional d’entrenadors, la formació i els cursos estan sota la metodologia del bàsquet català a través d’entrenadors vinculats a la nostra entitat”, assenyala.

A Etiòpia hi han trobat moltes ganes d’aprendre i d’importar coneixement per millorar, remarca Esteban, que subratlla que és un país “molt obert a escoltar metodologies i maneres de fer de l’esport català, això ens ha ajudat molt a desenvolupar la nostra idea”.   

Tot plegat va funcionar tan bé i el desplegament del bàsquet al país va experimentar un gran creixement. Arran d’això, el comitè olímpic etíop es va posar en contacte amb l’entitat catalana per ampliar la col·laboració a altres esports. I avui l’acció d’Accede ja no es limita al bàsquet i va més enllà amb projectes vinculats a altres esports com l’handbol, el voleibol o el futbol. 

Font: Accede.

De fet, fa un any, Accede i el Club Esportiu Júpiter, un històric del futbol barceloní, van obrir una escola de futbol a Gurage, una zona rural d’Etiòpia. “El Júpiter va encaixar molt bé al projecte perquè també té aquesta sensibilitat social”, destaca Esteban. Fa uns dies, diversos membres del club i de l’ONG es van desplaçar al país per donar un impuls al projecte, truncat per la pandèmia, portar material esportiu i aportar el seu coneixement.

Educació i promoció de l’esport infantil i femení

Tanmateix, la tasca d’Accede va molt més enllà de l’esport i té en l’educació i el desenvolupament social uns pilars bàsic de la seva actuació. “La contrapart dels nostres projectes és que el govern etíop es compromet a escolaritzar i garantir un àpat al dia als infants que estan sota el paraigua dels nostres projectes i escoles, així com fer-se càrrec dels entrenadors perquè es desenvolupi aquesta professió al país i es pugui viure d’això”, afirma el Xavi Esteban

Un dels aspectes que des de l’entitat van veure que calia treballar era la promoció de l’esport també entre els més petits. En aquest sentit, Accede va crear la primera escola de bàsquet per a infants menors de 14 anys, quan al país només existien clubs per a majors d’aquesta edat.

“Allà comencen a fer esport als 16 o 17 anys, i vam veure que teníem moltes dificultats per arribar a infants d’edats més primerenques”, manifesta Esteban, que explica orgullós que van començar amb una escola per a 100 infants i avui ja tenen més d’una quinzena de projectes esportius per als més menuts.

Per altra banda, la promoció de l’esport femení també ha centrat l’acció de l’ONG al país africà. “El desenvolupament de la dona ha estat sempre una de les nostres banderes”, afirma Esteban. En aquest sentit, han assolit objectius que semblaven difícilment realitzables.

Font: Accede.

A tall d’exemple, el president d’Accede exposa que van aconseguir desenvolupar una reglamentació amb la federació de bàsquet etíop que inclou una taula salarial equitativa i igualitària per a homes i dones. “Deu ser dels pocs països en què, per reglament, homes i dones cobren el mateix per jugar a bàsquet”, rebla.

A més, amb la col·laboració de l’Ingrid M. Sicilia, directora executiva del Júpiter, han constituït la primera associació de dones i esport del país, pionera i referent en aquest àmbit, que ha empoderat moltes dones esportistes. 

Precisament, un destacament d’Accede i altres entitats esportives com el Júpiter acaben de tornar d’Etiòpia i, entre altres, han iniciat un projecte social amb la Zigba Children’s & Support Charity Organization, una entitat que acull infants de carrer d’entre dos i quatre anys i els escolaritza, els proporciona alimentació i atenció sanitària.

Font: Accede.

L’esport com a motor de canvi social

Per tot plegat, el Xavi Esteban creu que han tingut un paper important en el desenvolupament esportiu i social del país, que no té res a veure amb el que era fa 10 anys. Per exemple, avui hi ha una lliga professional i consolidada de bàsquet, masculina i femenina, en què jugadors i jugadores poden viure de practicar l’esport que estimen. També s’han desenvolupat federacions territorials -han passat de 3 a 26- i s’han creat acadèmies, escoles esportives i una estructura prou consolidada. 

“Pel que fa als valors de l’esport, no cal ensenyar-los res perquè ja ho porten de sèrie i, culturalment, són una societat molt disposada a ajudar als altres, per això tenim clar que el canvi social que es pot aconseguir amb l’esport és molt important i pot canviar les vides de molts infants”, sentencia Esteban.

Més enllà d’Etiòpia, epicentre de la seva activitat, Accede ha iniciat projectes similars a altres països com el Brasil o Gàmbia, emtre altres, i compta amb el suport de la ciutat de Gavà o del seu teixit associatiu, amb administracions, clubs, escoles i entitats implicades als seus projectes, així com amb l’esport català. “Volem portar aquesta idea de l’esport com a eina per ajudar el món a tots els llocs del món on ho necessitin”, conclou el president de l’entitat.

Font: Accede.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari