Next generation: per un futur més inclusiu, resilient i sostenible
Comparteix
El govern ha escollit de forma provisional 27 projectes catalans per optar als recursos dels fons europeus.
La Generalitat ha donat llum verda al decret llei pel qual s'aproven mesures urgents amb l’objectiu de garantir una gestió eficient i transparent dels fons europeus Next Generation EU, un instrument aprovat pel Consell Europeu al juliol de 2020 per fer front als danys causats per la pandèmia.
Què és Next Generation?
Next Generation són uns fons atorgats per la Unió Europea amb un pressupost total de 750.000 milions d'euros. Amb aquesta dotació és pretén impulsar iniciatives que s’orientin a transformar l’actual model productiu català en un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible, a la vegada que es fa front a les conseqüències provocades per la crisi de la Covid-19.
Tomàs Ruiz, responsable financer de la Fundació Viver de Bell-lloc, assegura que és una oportunitat pel tercer sector i aquelles propostes que s’adapten a les característiques que es demanen a la subvenció. “La dotació que hi ha enguany és inèdita, mai hi havia hagut una dotació tan gran, de fet és la primera vegada que la Unió Europea s'endeuta per fer una injecció d'aquestes característiques, en aquest cas per la recuperació de l'economia”.
“Fins ara el que havia fet era recaptar i repartir. Aquests fons estan orientats a millorar la competitivitat de la UE, així que és recomanable que el tercer sector ho aprofiti, faci una reflexió, i faci aliances no només amb els seus stakeholders sinó també, fins i tot, amb els seus competidors”, afegeix Ruiz.
Característiques generals
La norma estableix noves mesures de simplificació i agilitació de procediments administratius en quatre àmbits. Per començar, en la contractació pública es redueixen els terminis i es simplifiquen els tràmits. Pel que fa a la gestió pressupostària, els crèdits pressupostaris finançats hauran d'estar identificats amb un codi de fons de finançament específic.
D’altra banda, s'estableix la possibilitat de publicar de manera simultània les bases reguladores i les convocatòries de les subvencions i els ajuts. Aquest canvi permetrà escurçar terminis. Respecte els convenis i consorcis, es facilita la cooperació interadministrativa i amb el sector privat en la gestió dels fons europeus.
27 propostes catalanes
El Govern de la Generalitat ha analitzat l'informe ‘Next Generation Catalonia’, el document lliurat per la comissió per a l'elaboració del pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO).
‘Next Generation Catalonia’ conté la proposta provisional de 27 projectes catalans candidats a obtenir la subvenció. Aquets han estat seleccionats d'entre les 542 iniciatives presentades per administracions, empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector.
Les iniciatives estan emmarcades en cinc categories diferents: economia per a la vida, transició ecològica, transformació digital, societat del coneixement i vectors transversals. Pel que fa a l’inici dels projectes, es preveu que, en cas d’accedir a la subvenció, es podrien començar a executar-se en el decurs d’aquest any.
Criteris de priorització
La selecció dels projectes s’ha fet d’acord amb 10 criteris específics:
- Singularitat: cal impulsar la recuperació recolzant-se en aquells àmbits particulars de Catalunya
- Grau de maduresa: els projectes han d’estar prou madurs per poder ser executats en el període que fixa la Unió Europea.
- Import del projecte: les iniciatives de major import tenen més dificultats d’encaix en el pressupost ordinari de la Generalitat i, per aquest motiu, els fons NGEU suposen una oportunitat única per a portar a terme els projectes.
- Potencial de comercialització: a fi de treure la màxima rendibilitat dels recursos públics és fonamental que els projectes tinguin una elevada capacitat de presentar productes al mercat i de comercialitzar-se arreu del món.
- Inversió en tendències de futur: els recursos europeus han de servir per impulsar sectors que potencialment seran punters i estratègics en les properes dècades.
- Lideratge fort: per tal de maximitzar les probabilitats d’èxit d’una iniciativa s’ha de comptar amb la col·laboració i/o lideratge d’una persona líder empresarial o institucional consolidada.
- Contribució a la reindustrialització: el model productiu postpandèmia ha d’impulsar la reindustrialització de Catalunya.
- Foment de l’equilibri territorial: els projectes han de contribuir a distribuir l’activitat econòmica de forma equilibrada arreu del territori.
- Contribució a la lluita contra el canvi climàtic: els projectes han d'ajudar a assolir els objectius de neutralitat climàtica, així com a la conservació dels serveis ecosistèmics i a la millora de la qualitat ambiental.
- Contribució al benestar i el progrés social: els projectes han de millorar o incentivar el benestar i la cohesió social.