Àmbit
Informàtic

3 recursos digitals sobre salut sexual

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Alejandra Sanchez

Amb motiu del Dia Europeu de la Salut Sexual, fem un recull de recursos digitals sobre aquesta temàtica elaborats per entitats del tercer sector.

Des de fa vint-i-un anys, l’Aliança Europea per a la Salut Sexual (ESHA), commemora cada 14 de febrer el Dia Europeu de la Salut Sexual, amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar sobre la necessitat d’adquirir i mantenir hàbits sexuals saludables.

Amb motiu d’aquesta efemèride, des de Xarxanet fem un recull de recursos digitals pràctics per a entitats i usuàries que vulguin saber més sobre la situació actual de l’avortament a Catalunya i sobre a memòria històrica de la lluita contra la pandèmia de la Sida.

Índex

Memòria VIH

Memòria VIH un recurs de l’entitat SIDA STUDI que aplega 8.000 documents i 400 fotografies de més de 200 entitats vinculades amb la sida i el VIH i que, gràcies a tot el material digitalitzat que conté, ha esdevingut un recull històric de la tasca de totes les entitats que han treballat pels drets de les persones amb VIH des de l’inici de la pandèmia, a mitjans dels anys vuitanta, i fins a l’actualitat, amb l’objectiu de conservar la memòria d’aquestes organitzacions.

En obrir el web, el primer que es desplega és un mapa de l’estat espanyol que, clicant en la comunitat autònoma que es desitgi, mostra les entitats relacionades amb el VIH a cada territori. A més, aquestes entitats també queden recollides per ordre alfabètic a la pestanya ‘Entitats’.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SIDA STUDI (@sida_studi)

D’altra banda, clicant al menú de color taronja que apareix a la part esquerra de la pantalla, podem accedir a la ‘Memòria Gràfica’, on, també ordenades per comunitats autònomes, apareix un recull de fotografies de cadascuna de les entitats.

A la part inferior del web Memòria VIH hi ha disponible un formulari de contacte per si alguna entitat o particular vol aportar imatges al recurs.

VullAvortar.org

VullAvortar.org és un web que va posar en marxa l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius el juliol del 2021 com a resultat de l’activisme col·laboratiu i del finançament a través d’un Verkami on van participar desenes de persones i entitats de tot el territori.

El web és un gran directori de recursos que aplega "la informació més important que ha de saber qualsevol persona per accedir a un avortament" d’una manera eminentment pràctica i en actualització permanent, segons van explicar des de l’entitat quan es va presentar aquesta iniciativa.

Quan qualsevol usuària accedeix al web, el primer que es troba és un menú on es demanen les dades bàsiques sobre el seu cas mitjançant tres preguntes:

  • De quantes setmanes d’embaràs estic?
  • Disposo de targeta sanitària o número de la Seguretat Social?
  • Tinc menys de setze anys?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L'ASSOCIACIÓ (@lassociacio)

Un cop es contesten aquestes preguntes, el web ens porta a una plana amb indicacions personalitzades on s'explica la normativa actual sobre l'avortament i com afecta el cas que hem exposat mitjançant les preguntes, a més d'aportar també informació sobre els diferents mètodes d'avortament i el procediment que cal seguir.

A més de les instruccions personalitzades a les quals ens porta el menú inicial del web, VullAvortar.org compta també amb informació general a la qual es pot accedir desplegant el panell d'opcions que es troba a la capçalera de la pàgina. En aquest menú es pot trobar més informació útil sobre l'avortament, com ara recursos per a professionals i el procediment d'interrupció de l'embaràs un cop s'han superat les vint-i-dues setmanes de gestació.

A més, el web també té una pestanya de contacte directe amb les professionals de l'Associació que permet comentar dubtes, rebre acompanyament i, fins i tot, denunciar vulneracions dels drets sexuals i reproductius.

Dossier digital sobre drets sexuals i reproductius

El mitjà de comunicació especialitzat en periodisme d’investigació CRÍTIC, impulsat per la cooperativa de periodistes Crític SCCL, va publicar el setembre del 2022, coincidint amb el Dia Mundial per la Despenalització de l’Avortament, un dels seus dossiers íntegrament dedicat als drets sexuals i reproductius. Es tracta d’un monogràfic de setanta-cinc pàgines que conté diversos reportatges i anàlisis sobre l’estat de la salut sexual arreu del territori català.

A diferència dels recursos anteriors, el dossier de CRÍTIC té un enfocament molt més periodístic i, a més de parlar de la situació dels drets sexuals i reproductius a Catalunya, posa també el focus en l’auge dels grups ‘ultres’ que lluiten contra el dret a l’avortament, en la xarxa de grups de pressió antiavortistes, en els ginecòlegs objectors de consciència de la xarxa pública catalana i en les dificultats en què es troben les dones de Lleida per exercir aquest dret.

Comparteix i difon