Àmbit de la notícia
Ambiental

Les comunitats circulars, protagonistes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Enguany la idea és inspirar noves accions per canviar l’hàbit de consum i productiu de la societat.
    Enguany la idea és inspirar noves accions per canviar l’hàbit de consum i productiu de la societat. Font: Agència de Residus de Catalunya
  • La Setmana Europea de la Prevenció de Residus enguany posa el focus en les comunitats circulars.
    La Setmana Europea de la Prevenció de Residus enguany posa el focus en les comunitats circulars. Font: Llicència CC (Pexels)
  • La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 20 al 28 de novembre.
    La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 20 al 28 de novembre. Font: Llicència CC (Pexels)

Dues-centes cinquanta entitats organitzen al voltant d'un miler d'activitats sobre la prevenció de residus, del 20 al 28 de novembre, a diversos punts de Catalunya.

Ja és aquí la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), la 13a edició d'aquest projecte europeu en el qual Catalunya té un pes important gràcies a la gran participació de les administracions públiques, associacions, empreses, institucions educatives, altres institucions i persones a nivell particular, totes elles amb un compromís ambiental per prevenir els residus. I és que la Setmana, com també es coneix al projecte, promou i visibilitza accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus.

Campanyes, xerrades, tallers, exposicions, activitats i altres accions sobre la prevenció de residus, una llarga llista d'activitats, al voltant d'un miler, que estaran disponibles, arreu de la geografia catalana, del 20 al 28 de novembre, i que se sumaran a les nombroses activitats que se celebraran, paral·lelament, arreu d'Europa. En total, a Catalunya seran unes dues-centes cinquanta entitats les que organitzaran accions en trenta-nou comarques i dos-cents vuitanta-un municipis diferents.

Pots consultar l'agenda d'activitats que es duran a terme durant els vuit dies a través d'aquest enllaç, cercant-les per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, i públic a qui van dirigides. Enguany tornen les accions presencials després que la passada edició es veiés afectada pel context de pandèmia, situació que va fer que el nombre d'activitats virtuals augmentessin.

 

Tot i la nombrosa diversitat d'activitats en les quals participar durant la Setmana, des de l'organització destaquen l’alt nombre de tallers sobre la menstruació sostenible; mercats o punts d’intercanvi de joguines, roba, i llibres; sessions per aprendre a fer bon compost; accions de 'plogging'; recollides d’aliments propers a caducar o tallers per aprendre cuinar evitant el malbaratament alimentari; tallers i xerrades de reparació per allargar la vida útil de mobles, de petits electrodomèstics o per arranjar roba.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus, organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb diverses regions europees, suposa una oportunitat única per valorar les iniciatives existents o iniciar una nova acció de llarg termini per reduir els residus, així com donar visibilitat a aquestes.

El millor residu és el que no es produeix

En cada edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es promou la celebració d'actes amb un enfocament temàtic específic. Aquesta 13a edició se centra en el binomi comunitats circulars, comunitats sostenibles. L'objectiu és inspirar noves accions per canviar l’hàbit de consum i productiu de la societat, i apel·lar a la responsabilitat compartida, així com al paper important que tenim totes les persones i comunitats locals per a reduir la generació de residus.

Des de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es llança el repte d’actuar en conjunt per a donar forma a comunitats circulars, destinades a prevenir la generació de residus, considerant, així, clau el procés de col·laboració entre la ciutadania.

Vic organitza la jornada 'Suma't a un món amb menys residus' al barri del Remei amb tallers i activitats per allargar la vida útil dels productes, donant vida així al treball comunitari entre els diversos agents. Tal com assenyalen des de l'Agència de Residus de Catalunya, "la promoció de l'economia circular i d'una societat amb zero emissions requerirà un canvi en els patrons de consum i producció molt més enllà de l'acció climàtica. Es tracta d'una transició ecològica completa que ha de ser dirigida i assumida com a pròpia per les comunitats per tenir èxit".

En aquesta 13a edició, com a novetat, es reedita el portal interactiu de recursos virtuals, coordinat des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona amb un conjunt de nous recursos virtuals compartits. Així, les entitats participants gaudiran de recursos, gratuïts, específicament virtuals, com infografies, jocs educatius, vídeos, reptes o seminaris en línia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari