Consells per fer 'plogging' a l'estiu

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Cada dia apareixen noves propostes de 'plogging' arreu del territori. Font: Ultra Clean Marathon
Cada dia apareixen noves propostes de 'plogging' arreu del territori. Font: Ultra Clean Marathon
 Font: Ultra Clean Marathon
Font: Ultra Clean Marathon
L'edició del 2020 de l'Ultra Clean Marathon es realitzarà el juny de 2021. Font: Ultra Clean Marathon
L'edició del 2020 de l'Ultra Clean Marathon es realitzarà el juny de 2021. Font: Ultra Clean Marathon

Consells per fer 'plogging' a l'estiu

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Des d'Ultra Clean Marathon comparteixen una sèrie de recomanacions per dur a terme una pràctica què aporta tant beneficis individuals com pel medi ambient.

Els mesos d'estiu són alguns dels moments en els quals més contacte tenim amb la natura. El bon temps, i en alguns casos les vacances, fa que la gent s'aventuri a fer més excursions o passejades, sempre amb la natura com a gran protagonista, i més durant un any tan atípic com l'actual en el qual hem passat diversos mesos tancats a casa sense pràcticament tenir contacte amb el medi natural.

Una de les activitats que està agafant més volada últimament és el 'plogging', o recollir residus abandonats en la natura mentre es fa esport. El fet de recollir brossa mentre es corre o es camina, pot semblar quelcom que s'ha fet tota la vida, però van ser els suecs els que van inventar el concepte: 'plogging' és una fusió de la paraula sueca 'plocka upp', que vol dir recollir, i dels conceptes anglesos de 'running' o 'jogging'.

Els seus beneficis són múltiples, des dels més evidents, com ara fer una activitat esportiva o ajudar a mantenir net i lliure de residus el medi ambient, a una funció més educativa, de posar sobre la taula un problema que existeix, i fer-la visible amb la gran quantitat de brossa recollida, quelcom que evidencia que la situació s'ha de solucionar des d'un origen per evitar que aquesta brossa sigui abandonada a la natura.

A Catalunya, cada any se celebra l'Ultra Clean Marathon, una cursa sostenible que vol activar la consciència ambiental entre les persones esportistes, i apel·lar a la seva capacitat d'acció per la natura. No obstant, cada dia apareixen noves activitats de 'plogging' arreu del territori.

Ultra Clean Marathon ha compartit una sèrie de recomanacions bàsiques per realitzar 'plogging' durant l'estiu. En total són vuit consells:

  • Surt al matí aviat o al vespre.
  • Vesteix còmodament per garantir la transpiració. Porta elements reflectants si és fosc.
  • Porta ulleres de sol.
  • Posa't crema solar.
  • No esperis a tenir set per hidratar-te.
  • Si et trobes malament, interromp l'activitat i posa't a l'ombra.
  • Porta una bossa per fer 'plogging'.
  • Segueix les normes de seguretat per la Covid-19.

L'edició d'enguany, al 2021

L'afectació de l'emergència sanitària en les activitats ambientals ha obligat les entitats a reformular els seus projectes i sortides, oferint alternatives com ara les activitats en línia. En altres casos, les accions s'han pogut realitzar, però respectant escrupolosament les mesures sanitàries i de seguretat decretades per evitar contagis. En el cas de l'Ultra Clean Marathon, l'edició d'enguany, que s'havia de celebrar el 6 de juny passat, s'ha hagut de posposar fins a l'any vinent. Se celebrarà el 5 de juny de 2021, Dia Mundial del Medi Ambient.

Fins llavors, des de les xarxes socials d'Ultra Clean Marathon se segueix oferint contingut per seguir en contacte amb equips de corredors i corredores, voluntaris i voluntàries i entitats ambientals.

La tercera edició de l'Ultra Clean Marathon consistirà a córrer seixanta quilòmetres, retirar residus abandonats als espais naturals, i recollir donatius per a projectes de conservació de la natura i defensa del medi ambient. La cursa sortirà de Terrassa, travessarà el Parc Natural de Collserola, la vall del Besòs i arribarà a les platges de Barcelona.

Afegeix un comentari nou