Àmbit de la notícia
Social

El tercer sector social, desbordat per la Covid-19

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Les entitats socials demanen tests d’antígens i mascaretes per als col·lectius en situacions vulnerables.
    Les entitats socials demanen tests d’antígens i mascaretes per als col·lectius en situacions vulnerables. Font: Pexels
  • L’entitat d’ajuda humanitària ha atès a Catalunya des de l’inici de la pandèmia unes 700.000 persones.
    Creu Roja havia atès a Catalunya unes 700.000 persones en els primers deu mesos de pandèmia. Font: Creu Roja Catalunya Font: Creu Roja Catalunya

Les entitats socials demanen tests d’antígens i mascaretes per als col·lectius vulnerables i mesures de suport per cobrir els sobrecostos de la pandèmia.

“Les entitats socials fa molt temps que suportem la càrrega extra generada per la Covid-19. Ni en els moments més durs de la pandèmia hem afluixat i necessitem que el Govern ens escolti i faci cas a les nostres demandes”. Són paraules de la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina. La Taula i La Confederació Empresarial del Tercer Sector reclamen al govern mesures de suport per als col·lectius en situació de vulnerabilitat i per a les entitats.

La reclamació és un crit d’alerta i es concreta en demanar que el material de detecció i de protecció contra la Covid-19 sigui accessible per al tercer sector i les persones vulnerables, però també en demanar solucions de finançament perquè les entitats puguin seguir fent la feina d’acompanyament.

Alsina, que insisteix que sempre han estat al costat de les persones per “la vocació de servei públic”, explica que s’ha demanat a les administracions públiques que facilitin tests d’antígens i mascaretes FFP2 a les entitats socials, perquè és “un material indispensable de prevenció i protecció tant per a les persones en situació de vulnerabilitat com per a les professionals”.

No poder pagar les proves

El sector considera que amb la regulació que fixa el preu màxim dels tests d’antígens i que s’acaba d’aprovar no n’hi ha prou per garantir que els col·lectius en situació de vulnerabilitat hi tinguin accés. Recorda que aquests col·lectius compten amb limitats recursos econòmics, però a més tenen més rics de contagiar-se, perquè estan més exposats al virus per les seves condicions socioeconòmiques. Des de principi de al pandèmia s’ha fet evident que emmalalteixen més les persones amb treballs més precaris i sense opcions de fer teletreball.

“Ens pot semblar que si costen tres euros tampoc és tant, però sí que ho és per a l’economia de les persones que tenen uns ingressos molt baixos i precaris i que sí que els hi ve d’aquests diners per poder cobrir les seves necessitats més bàsiques”, es lamenta Alsina.

Pel que fa al funcionament de les entitats, la Taula i La Confederació Empresarial del Tercer Sector reclamen mesures de suport per poder pagar despeses provocades per la situació de pandèmia, molts motivats per l’adopció precisament de mesures de protecció contra els contagis tant per a les persones ateses com per a les assalariades i les voluntàries. Segons dades del propi sector, gairebé el 74% de les entitats socials té sobrecostos derivats de la pandèmia, amb una mitjana de 8.313 euros al mes l’any passat.

Gairebé el 56% d’entitats de l’àrea metropolitana de Barcelona han readaptat els seus serveis i projectes per donar resposta a persones en situació de vulnerabilitat des del març del 2020, segons el ‘Baròmetre del tercer sector social de l’àrea metropolitana de Barcelona 2021’, que es va fer públic fa uns dies.

Alsina subratlla que les conseqüències d’aquesta crisi s’estan sostenint molt en el temps: “Els nostres recursos són limitats per un sistema de finançament que ja era precari abans de la pandèmia i que ara encara ho és més. Hem de poder treballar sabent que, al darrere, tenim un finançament estable i just per la feina que estem desenvolupant, que és imprescindible”.

Així, proposen, per exemple, una convocatòria extraordinària de subvencions o bé la posada en marxa d’algun altre mecanisme vinculat a la facturació dels serveis prestats per cobrir aquests sobrecostos i permetre a les entitats seguir fent la seva funció. En aquest sentit, el president de La Confederació, Joan Segarra, manifesta que “el tercer sector social està desenvolupant majoritàriament serveis que són de responsabilitat pública i està assumint uns sobrecostos derivats del compliment dels protocols que exigeixen les autoritats sanitàries”.

Reorganització d'equips

A més de les despeses en mascaretes FFP2, test d’antígens o altre material de protecció, i de la necessitat de reforçar determinats serveis, les entitats es troben des de fa setmanes amb moltes baixes laborals per l’alta incidència del virus que obliga a reorganitzar els equips humans amb tota la rapidesa possible.

“El que demanem al govern és que posi en marxa noves mesures de suport al tercer sector social per poder afrontar aquests sobrecostos”, insisteix la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, que recorda que "fa gairebé dos anys que les entitats aturen el cop social de la pandèmia”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari