La Taula del Tercer Sector demana “un rescat social immediat” al nou govern

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Restes de cartrons en un carrer del centre de Barcelona en plena pandèmia. Font: Sònia Pau
Restes de cartrons en un carrer del centre de Barcelona en plena pandèmia. Font: Sònia Pau
Entitats com Càritas han hagut de destinar molts recursos a cobrir necessitats de les famílies durant la pandèmia. Font: Caritas Barcelona
Entitats com Càritas han hagut de destinar molts recursos a cobrir necessitats de les famílies durant la pandèmia. Font: Càritas Barcelona

La Taula del Tercer Sector demana “un rescat social immediat” al nou govern

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

“No podem perdre més temps”. Així es dirigeixen les entitats socials en el seu primer missatge a l'executiu de la Generalitat que sorgirà de l’acord que es va presentar ahir.

La Taula del Tercer Sector, que representa més de 3.000 entitats socials catalanes, urgeix al nou govern d'ERC i Junts que “premi l’accelerador” i posi en marxa les mesures necessàries per activar un “rescat social immediat” que tregui de les situacions de pobresa i precarietat milers de famílies. Recorden que han atès 800.000 persones que no tenien accés a l’alimentació i l’habitatge.

Si moltes encara no s’havien recuperat de la crisi social i econòmica anterior, la pandèmia de la Covid-19 ha provocat un molt important augment del nombre de llars sense ingressos o amb ingressos insuficients, així com d’habitatges sense condicions dignes i de treballs precaris. La Taula considera que quan fa més d’un any de l’inici de la pandèmia, “les polítiques socials que han de pal·liar l’impacte de la Covid-19 continuen sense ser prou concretes i clares”.

Per a les entitats, aquest rescat social ha d’assegurar els tres pilars fonamentals per a una vida digna: treball decent, habitatge assequible i garantia d’uns ingressos mínims. No s’obliden de reclamar també que es prioritzi el compromís adquirit d’impulsar “una Llei del Tercer Sector Social que reconegui el seu paper de servei públic i n’asseguri l’estabilitat econòmica”.

“Els problemes crònics que s’han agreujat amb la pandèmia no es poden resoldre amb mesures d’urgència o a curt termini”, adverteix la Taula en una nota que ha fet pública avui. I hi afegeix que com que “hi ha persones que viuen amb molta angoixa i por, el rescat social ha de ser ja”.

Ingressos garantits, treball i habitatge

Entre les principals urgències, es reclama que els governs català i l’espanyol es coordinin per una gestió eficient i efectiva de l’ingrés mínim vital i de la renda garantida de ciutadania; que es posin en marxa noves polítiques públiques que tornin a incorporar al mercat laboral aquells col·lectius en risc d’exclusió (dones, joves, majors de 45 anys, persones amb discapacitat, amb trastorn de salut mental, nouvingudes, poble gitano) i que s’augmenti el parc d’habitatge públic.

En la nota, les entitats reclamen el seu paper clau per mostrar la necessitat de la Llei del Tercer Sector: “Sense dubte som la xarxa de protecció social de milers de persones i la nostra contribució està sent essencial i decisiva”. Volen que la llei reconegui el seu paper d’agent proveïdor de servei públic, potenciï la seva representativitat institucional i també que asseguri la seva estabilitat econòmica i financera.

Comissionat de la discapacitat

Per la seva banda, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa dels drets del col·lectiu de la discapacitat a Catalunya, reclama al nou govern la creació d'un Comissionat de la discapacitat per garantir la coordinació de les actuacions que afectin directament al col·lectiu.

"La creació d'aquesta nova figura ha de servir per dotar de la veritable transversalitat que requereixen les polítiques dirigides a les persones amb discapacitat, alhora de ser la garant de l'impuls del Pacte nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat que vam iniciar en l'anterior legislatura", ha destacat Antonio Guillén, president de COCARMI.

Afegeix un comentari nou