Àmbit de la notícia
Comunitari

El poder de la ràdio per trencar l'estigma al voltant de les persones que consumeixen drogues

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • Participants de la Fundació Àmbit Prevenció gravant el podcast 'El lado oscuro del Raval' a la cooperativa Colectic.
    Participants de la Fundació Àmbit Prevenció gravant el podcast 'El lado oscuro del Raval' a la cooperativa Colectic. Font: Fundació Àmbit Prevenció

Participants de Fundació Àmbit Prevenció inicien un podcast a la cooperativa Colectic.

"Els convidem a una hora de diversió, de veritat i de bona música" és el missatge que, juntament amb la melodia de 'La Guerra de les Galàxies', conforma la intro del primer episodi del podcast 'El lado oscuro del Raval', que han començat un grup de participants de la Fundació Àmbit Prevenció, que acompanya persones en consum actiu de drogues, a la ràdio del projecte Ravalmèdia de la cooperativa Colectic.

Un espai que neix de la necessitat de proposar activitats que surtin de les dinàmiques de consum i de la idea d'aprofitar la ràdio com a eina d'expressió per trencar l'estigma que envolta les persones que consumeixen drogues i/o que estan en situació de sense llar.

"No jutgem ningú perquè consumeixi drogues, igual que no jutgem ningú que passi cinc hores al dia mirant teleporqueria però, a més d'això, poden fer més coses", afirma José Antonio Cano, educador de l'entitat.

Els agradaria que el podcast tingués recorregut, però la fita principal és "normalitzar" la convivència amb aquestes persones que, al contrari del que sovint pensem, no han triat les drogues ni dormir al carrer sinó que s'hi han vist abocades per un seguit de situacions que també hem de tenir en compte.

De fet, l'addicció és un diagnòstic de salut mental segons el DSM-5: "Quan una persona té una malaltia no és un tabú parlar-ne, però les persones consumidores sovint se senten assenyalades, se les aparta, no es coneixen les problemàtiques associades a la seva situació i això agreuja la seva vulnerabilitat".

Una de les problemàtiques associades és la situació de sensellarisme en la qual moltes es troben perquè "els albergs no s'adapten a les seves necessitats, tenen exigències molt altes, llargues llistes d'espera, i no entenen l'addicció com un problema de salut mental", denuncien. Els cossos de seguretat i altres serveis municipals encara ho compliquen més. "A mi m'han llençat a la brossa tot el que tenia, coses molt importants", explica un dels participants, Amyi Mohamed.

El podcast "és un treball en equip que es va gestant a l'entitat i al carrer mentre comenten de què volen parlar", continua Cano, i afegeix que "es pot parlar de música, de futbol, de la teva cultura, del que sorgeixi" però que són temes recurrents les dificultats amb les quals conviuen dia a dia.

"Parlem del que sigui", afirma Mohamed, que ha aportat la seva poesia al podcast. Comparteix amb Xarxanet la gravació que formarà part del segon episodi, un text que ha escrit com a prèvia al 8 de març i que parla de violència de gènere, una realitat que diu haver viscut des que era un nen.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari