Àmbit de la notícia
Comunitari

Arrodoniment solidari per donar suport a les dones supervivents de violències masclistes

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • La col·laboració entre els supermercats gironins Club Valvi i la Fundació SER.GI s'emmarca dins el projecte ‘Habitatge per a dones supervivents’.
    La col·laboració entre els supermercats gironins Club Valvi i la Fundació SER.GI s'emmarca dins el projecte ‘Habitatge per a dones supervivents’. Font: Llicència CC Pixabay
  •  Des de la fundació, treballen amb supervivents que tenen dificultats per poder inserir-se en tots els àmbits de la societat, després d’haver patit violència masclista.
    Des de la fundació, treballen amb supervivents que tenen dificultats per poder inserir-se en tots els àmbits de la societat, després d’haver patit violència masclista. Font: Llicència CC Pixabay
  • L'objectiu d'oferir aquests habitatges per a dones supervivents de violència masclista és ajudar-les a refer la seva vida en un espai segur.
    L'objectiu d'oferir aquests habitatges per a dones supervivents de violència masclista és ajudar-les a refer la seva vida en un espai segur. Font: Llicència CC Pixabay

Des de la Fundació SER.GI han engegat una campanya de col·laboració amb els supermercats gironins Valvi per donar suport als habitatges per a dones que han patit violència de gènere.

Les dones que han estat víctimes de violències masclistes queden sotmeses a una situació extrema i unes conseqüències psicològiques que requereixen ajuda i suport per recuperar l’autoestima, la llibertat, la seguretat i la normalitat. Projectes com el que du a terme la Fundació SER.GI, anomenat ‘Habitatge per a dones supervivents’, neixen amb l’objectiu de brindar una oportunitat a les dones afectades de poder normalitzar la seva situació, en aquest cas, després del seu pas per una casa d’acollida o pels recursos especialitzats d’acolliment d’urgència.

“Parlem d’un projecte que en diem ‘dones supervivents de violència de gènere’, ja que als mitjans de comunicació sempre se les denomina com a ‘víctimes’”, explica Lluís Puigdemont, president de la Fundació SER.GI. Per tal de continuar desenvolupant el projecte, des del primer de març del 2022, s’engega una col·laboració amb els supermercats gironins Club Valvi, en el qual cada client tindrà l’opció d’arrodonir la seva compra per destinar aquests cèntims solidaris al lloguer dels habitatges i el pagament dels subministraments.

Una petita ajuda per desenvolupar un gran projecte

“Si tot va bé, la campanya finalitza el 19 d’abril, i intentarem aconseguir, com a mínim, deu mil euros per continuar tirant endavant el projecte al llarg de 2022”, detalla Puigdemont. Gràcies a la col·laboració, es dona suport al dispositiu d’habitatges d’inclusió per a dones o famílies monomarentals. Des de la fundació, treballen amb supervivents que tenen dificultats per poder inserir-se en tots els àmbits de la societat, després d’haver patit violència masclista.

A més, SER.GI també compta amb donatius en espècies, per exemple, d’empreses que es dediquen a la rehabilitació dels habitatges. La finalitat és millorar les condicions de vida del domicili i contribuir en la qualitat de vida de les dones i els seus infants.

Els habitatges com a espai segur

La Fundació SER.GI fa més de vint anys que treballa en la gestió de la seva borsa d’habitatge de lloguer social. Segons expressa el president, consideren important cooperar en l’alleugeriment de la feina que duen a terme des de les cases d’acollida i els posteriors ‘pisos pont’, oferir una oportunitat a les dones supervivents de violència de gènere per fer més senzill aquest període de reconstrucció personal i disposar d’un espai segur, d’un habitatge, que sigui assequible per elles.

També per reforçar l’economia i la independència de la dona o la família monomarental, amb la finalitat de refer la seva vida i poder moure’s sense cap temor de trobar-se l’agressor. En aquests moments són nou els pisos que la fundació té actius: dos a Figueres, tres a Girona i quatre a Salt.

L'entitat ajuda a nou dones supervivents, a través de les places d’habitatges de les que disposen, però cal destacar que també proporcionen suport a dones que, gràcies als seus ingressos, han pogut accedir al mercat sense cap tipus d’ajuda econòmica. “Malgrat que tenim nou pisos, hem donat suport a deu o onze dones”, explica Lluís Puigdemont.

Tasques de visibilització entre els més joves

Des de l’àrea d’educació de SER.GI, s’ofereixen uns tallers per als instituts per treballar la diversitat i el gènere i posar sobre la taula una educació en igualtat i conceptes com les noves masculinitats, a més d’ensenyar a l’alumnat a gestionar i identificar situacions de violència i maltractament.

“També procurem algun cop a l’any treballar la sensibilització de la ciutadania”, expressa Puigdemont, que afegeix que encara que les campanyes ja pretenen explicar i visibilitzar, es volen dur a terme diverses accions com, per exemple, la celebració d’una taula rodona o una obra de teatre de la mà d’un institut, per poder treballar des de la joventut, les maneres de relacionar-se en igualtat de condicions. A més, de cara a aquest any 2022, s’organitzarà una exposició fotogràfica per mostrar i reivindicar els diferents tipus de violència cap a les dones.

“El tema és poder mantenir totes aquestes accions i activitats perquè el finançament sempre és un repte”, mostra el president de la fundació. Una finalitat de la campanya i la col·laboració és poder aconseguir augmentar fins a onze els habitatges disponibles per a les dones supervivents. “Es fan molts esforços per educar infants i adolescents perquè no es repeteixin esquemes i vegin que ha d’haver-hi una igualtat de tracte en tota relació”, conclou Lluís Puigdemont.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari