6 lectures amb visió social per regalar aquest Sant Jordi
Comparteix
Les violències masclistes, el jovent i el futur, els finals de vida i la mort, les adopcions i els orígens, el refugi i la guerra, i la vida al carrer explicades en primera persona. Temes de llibres per fer pensar.
Llibres que són vides o que expliquen vides poden ser ideals per regalar aquest Sant Jordi. Hi ha temes que sempre són actualitat i en aquesta selecció hi ha autores i autors que saben del que parlen. Des de les violències masclistes de la mà d’una reconeguda advocada fins a la vida al carrer a través del llapis d’un dibuixant que ho va viure en primera persona durant quinze anys.
- Trenqueu en cas d’emergència - Carla Vall
Carla Vall, advocada penalista, formadora i criminòloga, aborda les violències masclistes a ‘Trenqueu en cas d’emergència’ (Univers Llibres). És un manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes. La recuperació i la reparació de les víctimes, la identificació de les necessitats i els serveis a la seva disposició, consells per a una mateixa i consells sobre què poden fer terceres persones per ajudar la víctima són alguns dels elements que van sorgint al llarg del text.
Aquest assaig és resultat de les experiències en el dia a dia de l’advocada penalista i de forma pràctica ofereix eines tant a la víctima com a l’entorn per fer-hi front.
- ‘Encara he de viure’ - Jaume Funes
Com a psicòleg i educador que ha treballat tant en diferents administracions en la definició de polítiques d’infància com en l’atenció directa, Jaume Funes reconeix que sovint es pregunta “¿quantes vides joves serien diferents si haguessin tingut a la seva infantesa les oportunitats educatives necessàries, les abraçades que humanitzen, la dosi de felicitat quotidiana que evita arrelar la tristor?”
El seu últim llibre es titula ‘Encara he de viure’ (Columna Edicions) i és el relat de sis adolescents que quan acaben l’ESO es prometen que la vida no els separarà. Es van adonant, però, que molts cops les decisions no estan només a les seves mans.
@JaumeFunes : “No hem d’estalviar patiments. Hem d’estalviar destruccions. Els patiments fan crèixer.” Sobre adolescència i acompanyament. Avui, a la presentació del llibre “Encara he de viure”. pic.twitter.com/avCsOJlil0
— Pere Vivancos (@pvivancos) February 10, 2022
- ‘Hablar de la muerte para vivir y morir mejor’ - Montse Esquerda
La societat moderna occidental viu d’esquena a la mort. “El llibre repassa l'evolució que ha sofert la mort les darreres dècades, d'una mort natural i propera a una mort amagada i medicalitzada. La necessitat de tornar a parlar de la mort”, resumeix Montse Esquerda sobre el seu nou llibre ‘Hablar de la muerte para vivir y morir mejor’ (Alienta Editorial).
Esquerda, llicenciada en medicina, especialista en pediatria i directora general de l’Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull, hi planteja que “les decisions al final de vida s'han fet més complexes, en part per la medicalització i també perquè costa més acceptar-la”. “Parlar-ne -hi afegeix- no evitarà tot el patiment, però sí el que és evitable i sobreafegit”. En definitiva, proposta de lectura per recuperar la familiaritat amb la mort.
- 'Fusta d’eucaliptus cremada' - Ennatu Domingo
Com es viu amb més d’una identitat? Ennatu Domingo ho escriu des de la seva experiència perquè va néixer a Etiòpia i va ser adoptada per una família catalana. El relat de ‘Fusta d’eucaliptus cremada’ (Navona) recull les condicions de vida de les dones de l’Etiòpia rural i què significa tornar als paisatges i a les llengües de la infància.
- 'El país dels ocells sense ales' - Nadia Ghulam
"Milers d’infants, no coneixen la pau i tampoc el que vol dir viure en un lloc segur. Quan arriba la guerra també arriba la fam, la pobresa, el dolor, la mort. Per això, l’única opció que els queda és fugir i buscar refugi". Ho explica Nadia Ghulam, que va haver de fugir de l’Afganistan. I pot valer ara per a la guerra d’Ucraïna.
Ghulam és autora d’‘El país dels ocells sense ales’ (La Galera), un conte per a totes les edats sobre les devastadores conseqüències de les guerres. Una lectura sobre els dolors i els patiments de les guerres, però alhora sobre la solidaritat.
- ‘Miguel, 15 años en la calle’ - Miquel Fuster
Fa pocs dies va morir el dibuixant Miquel Fuster i aquest Sant Jordi és un bon moment per llegir o rellegir el seu còmic ‘Miguel, 15 años en la calle’. El llibre recull la seva experiència de viure al carrer i serveix per entendre perquè algunes persones acaben dormint al ras, com és sobreviure en aquestes condicions, com n’és d’important un “Bon dia” o una mirada d’afecte del veïnat i també com amb ajuda es pot arribar a sortir-ne.
Arrels Fundació ha preparat un homenatge, entre els seus actes de Sant Jordi, per recordar Miquel Fuster.
Afegeix un nou comentari