Àmbit de la notícia
Cultural

El món casteller s’uneix per recaptar ajudes per a les colles internacionals

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Un dels objectius de Desenfaixa't és crear xarxa i vincle entre castellers i colles, gràcies a l'hàbit saludable de l'esport.
    Un dels objectius de Desenfaixa't és crear xarxa i vincle entre castellers i colles, gràcies a l'hàbit saludable de l'esport. Font: Castellers of London
  • La recaptació econòmica de la Desenfaixa't s’administrarà per continuar mantenint la cultura castellera i catalana a l’estranger.
    La recaptació econòmica de la Desenfaixa't s’administrarà per continuar mantenint la cultura castellera i catalana a l’estranger. Font: Castellers of London
  • Les colles castelleres internacionals viuen una situació delicada, causada per la pandèmia, les necessitats econòmiques i la falta de visibilitat.
    Les colles castelleres internacionals viuen una situació delicada, causada per la pandèmia, les necessitats econòmiques i la falta de visibilitat. Font: Castellers of London

Amb una participació de gairebé set-cents castelleres i vint-i-set colles, la competició esportiva 'Desenfaixa’t', organitzada per Castellers of London, conclou amb uns resultats més que satisfactoris.

Quatre mil euros en donacions, sis-cents noranta-tres participants, i vint-i-set colles castelleres, vint d’elles catalanes i set d’internacionals. Aquest és un petit recull de les xifres principals de la primera competició esportiva castellera, el 'Desenfaixa’t', organitzat per Castellers of London. Es va celebrar durant cinc setmanes, del 7 de febrer al 13 de març, coincidint amb l’època en la qual les colles aturen els assajos durant l’hivern.

L’objectiu principal era donar visibilitat a les colles castelleres internacionals i poder recaptar ajudes econòmiques per garantir la seva continuïtat, ja que a l’estranger no compten amb les subvencions dels ajuntaments i els resulta més dificultós créixer i mantenir-se. A més, el 'Desenfaixa’t' també volia ser un punt d’unió, de germanor i de motivació entre les castelleres de cada colla participant, tot fent esport i adquirint hàbits saludables.

Satisfacció, positivitat i alegria

Uns objectius més que aconseguits: “Ha anat molt bé el 'Desenfaixa’t', ha tingut ressò i ha tingut moltíssima participació. És el primer esdeveniment on passa això i és increïble”, afirma Guerau Guillen, cap de colla de Castellers of London, i afegeix que ha permès mantenir la motivació entre colles en una època de pandèmia que catapultava una situació de desconnexió.

La competició esportiva es va organitzar en diferents seccions, premis i reptes setmanals. Per una banda, els Xiquets de Copenhagen han guanyat la categoria ‘Dedication’ a la colla més activa, la que ha sumat més hores fent esport. ‘The biggest family’, premi a la colla amb més reptes setmanals assolits, se l’ha emportat els Castellers de Sants. I, per últim, el casteller que més hores ha dedicat a l’activitat esportiva, ‘Destroyer’ ha estat per en Manel Muñoz Ruiz, dels Capgrossos de Mataró.

A través de l’aplicació de mòbil Strava, cada participant i cada colla registraven les hores dedicades a cada esport, en equip o en solitari, per tal de sumar punts i posicionar-se al rànquing. Els reptes setmanals oferien un vessant més divertit i original, ja que, per exemple, consistien a penjar la fotografia més boja fent esport o a crear un dibuix amb el mateix recorregut.

“Les colles es fixaven en el rànquing. I cada setmana, en ’haver-hi diferents objectius, com a grup, ha fet que es mantingui d’una manera divertida i entretinguda l’activitat física”, plasma Guillen.

Un pas endavant per a les colles castelleres internacionals

“Hem rebut un total de quatre mil euros en donacions. Per a les colles internacionals que no tenim ajuda dels ajuntaments és un fet molt positiu”, afirma Guerau Guillen. De disposar de l’economia mínima per pagar el lloguer de l’espai d’assaig, una ambulància i les assegurances, les colles de fora de Catalunya poden considerar ampliar el seu material i equip. “Tenir unes barres per fer rengles, una xarxa o, fins i tot, si necessitem faixes extra, cascs, gralles o qualsevol tipus de material”, destaca el cap de colla de Castellers of London.

Un dels missatges que més han estat rebent des de Castellers of London són agraïments. Segons descriuen des de la colla, 'Desenfaixa’t', a més d’una competició esportiva, és un esdeveniment obert a tothom. Un dels factors que més pateixen les colles internacionals és la manca de visibilitat per les persones de Catalunya, i el fet d’haver connectat colles d’arreu del món amb les catalanes, “ha estat molt bonic”.

Donar a conèixer el món casteller català i internacional a altres àmbits de la societat, dins i fora de Catalunya, és una de les finalitats per les quals treballen les colles, per visibilitzar la cultura catalana que són els castellers.

Una organització clau

“Ha sigut un esdeveniment molt complicat d’organitzar, però ja estem pensant què fer l’any que ve, com a segona edició, és un fet a mantenir”, afirma Guillen. Explica que, des del punt de vista organitzatiu, ha estat increïble aconseguir la mobilització d’un gran nombre de persones de diferents colles, en tots els esports i reptes. “Castellers of London s’ha convertit en una start-up”, continua el cap de colla.

Han comptat amb enginyers dedicats a la recaptació, anàlisi de dades i programació de la pàgina web, un equip per a xarxes socials i atenció al client, una persona encarregada de la tresoreria per gestionar l’aportació benèfica de les colles, un grup per a les tasques de comunicació… després d’aquesta primera experiència, ja programen els canvis i millores que volen oferir de cara a la segona edició.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari