10 activitats imprescindibles per participar a la Setmana de la Natura 2022
Comparteix
La Xarxa per la Conservació de la Natura organitza aquesta campanya amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en la cura dels espais naturals i el medi ambient.
Més de cinc-centes activitats arreu de Catalunya són les que acollirà la Setmana de la Natura d’enguany, vigent fins al diumenge 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. Aquesta campanya pretén conscienciar sobre la importància de cuidar i conservar el medi natural que ens envolta per tal de millorar el seu estat i preservar-ne la biodiversitat.
A més, un dels objectius principals de la iniciativa és implicar col·lectivament la ciutadania en revertir les conseqüències de l’emergència climàtica i ecològica. Segons plasmen des de la Xarxa per la Conservació de la Natura, els organitzadors de la campanya, el Living Planet Index (LPI) exposa que el 75% de la fauna i flora del nostre territori està en risc. Una xifra alarmant que, amb l’ajuda de tots, es pot aconseguir pal·liar.
Més de 500 activitats t'estan esperant arreu de Catalunya per passar a l'acció per la natura!!
— XCN (@XCNatura) May 22, 2022
https://t.co/GWaEHHJ1Y8
Des d'avui, 22 de maig #DiaBiodiversitat, fins el 5 de juny #DiaMundialMediAmbient#OnlyOneEarth #NomésUnPlaneta https://t.co/CAe0KxXaKG
Et presentem deu activitats arreu del territori per participar en la Setmana de la Natura 2022:
1. Hotel d’insectes i jardí de pol·linitzadors
Durant la jornada, els participants descobriran al detall el món dels invertebrats a través de lupes, microscopis i altres estris d’augment. També es construirà un hotel per insectes, el qual s’instal·larà a l’entrada del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC), l’organitzador. Es construirà juntament amb una plantació de flora per atraure els insectes pol·linitzadors.
Serà el dissabte 28 de maig, d’11 h a 13 h, a Calafell.
2. Descobreix l’entorn natural de Tamarit
Gràcies a una passejada per la platja natural de Tamarit es descobrirà el projecte de recuperació del seu sistema de dunes. A més, s’explorarà el bosc de la ribera del Gaià per distingir la fauna que hi habita. És una activitat de la mà de l’Hort de la Sínia, la qual conclourà amb la visita del seu centre de cria de tortuga de terra.
És el diumenge 29 de maig, d’11 h a 13 h, a la població d’Altafulla. L’inici de l’activitat és a les mateixes instal·lacions de l’entitat organitzadora. Es demana una col·laboració de dos euros pel centre de cria de la tortuga de terra. Cal reserva prèvia, enviant un correu a joan@hortdelasinia.com.
Aquesta activitat, organitzada pel Fanal Grup Ecologista del Moianès, consistirà a identificar les orenetes cuablanca que habiten els entorns naturals del municipi de Monistrol de Calders. Es necessitarà telèfon mòbil i prismàtics per a participar. Juntament amb voluntàries, es distribuiran els participants en grups per diferents zones. L'activitat de ciència ciutadana es realitzarà amb una aplicació mòbil.
Se celebra el divendres 3 de juny, de 18 h a 20 h, i el punt de trobada és la Sala Petita, situada al Passatge del Pavelló de Monistrol de Calders.
La Fundació Emys celebra, un any més, aquest esdeveniment lúdic i festiu que té com a finalitat donar a conèixer la seva tasca de conservació de la natura i custòdia del territori, el qual presenta diferents activitats: anellament d’ocells, seguiment de papallones, xerrades, tallers i concerts.
Se celebra el dissabte 4 de juny, durant tota la jornada, de 9 h a 21 h. És a Can Moragues, al municipi de Riudarenes, a La Selva. Cal inscripció prèvia.
5. Itinerari naturalista pel Grau del Gat
A través d’un recorregut d’interpretació de la natura, es descobriran les espècies més representatives de la zona i les interaccions entre organismes i medi que conformen l’ecosistema. Es posarà a la disposició dels participants tot el material òptic necessari per a l’observació de la fauna.
L’organitza el Museu de les Mines de Cercs, el dissabte 4 de juny, d’11 h a 12.30 h del matí. El punt de trobada serà el Centre d'interpretació Dinosaures de Fumanya.
6. Jornada comunitària per la biodiversitat del Bosc Turull
Per a totes aquelles persones que vulguin implicar-se activament en la millora de l’entorn natural de Barcelona, arriba aquesta sessió pràctica, al barri de Vallcarca, que consisteix en la cura i neteja del Bosc Turull. S’aprendrà de la natura que ens envolta i de la seva biodiversitat, tot col·laborant a mantenir el viver forestal de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA).
L’activitat és organitzada per l’Aula Ambiental Bosc Turull (Societat Catalana d'Educació Ambiental) i se celebra el dissabte 4 de juny, d’11 h a 13.30 h del matí. La inscripció prèvia s’ha de fer enviant un correu a aula@boscturull.cat.
Una activitat d’anellament d’ocells, a càrrec d’en Joan Pujol, anellador de l'Institut Català d’Ornitologia. Es podrà conèixer la gran diversitat d’aus que habiten la comarca del Berguedà. L’activitat és organitzada pel Grup de Defensa de la Natura del Berguedà.
Se celebra el diumenge 5 de juny, de 9 h a 13 h, a Can Rosal, Berga. El punt de trobada serà al mateix pàrquing del nucli de població.
8. Neteja de roques i fons marí
Aquesta activitat, organitzada per Graëllsia -Grup d’estudis i comunicació ambiental- consisteix a desintoxicar l’entorn marí del litoral de l’Ametlla de Mar a través de tècniques d'esnòrquel. El fil conductor serà l’explicació de la contaminació provocada per l’augment considerable de plàstics al mar, de Residus Solguts Urbans (RSU), i com s’han incorporat a la cadena tròfica d’espècies marines.
Se celebra el diumenge 5 de juny, des de les 9.30 h fins a les 13 h. Cal dur escarpins, calçat d'aigua o algun calçat que es pugui mullar. L’inici de l’activitat serà a l’Aparcament de la Platja de l'Estany Podrit. Cal inscripció prèvia, a través d’aquest enllaç.
9. Restauració de marges per la biodiversitat
Aquesta activitat és una jornada de voluntariat per la restauració d’un espai degradat, situat al veïnat de les Cinc Sènies, a Mataró. Es durà a terme la cura de les espècies autòctones i es retiraran les espècies al·lòctones per identificar-les.
L’organitza l’associació mediambiental Temps de Saó, el diumenge 5 de juny, d’11 h a 13 h. El punt de trobada serà la biblioteca Antoni Comas de Mataró. Cal enviar un correu a tempsdesao@gmail.com si es vol participar.
10. Visita a un centre de recuperació de fauna salvatge
El centre de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent es va crear l’any 1983 amb l’objectiu de recollir, tractar i rehabilitar els animals de l’entorn natural que han patit qualsevol intoxicació, desnutrició, ferida provocada per la caça o qualsevol impacte que els impedeixi continuar vivint al seu hàbitat natural. L’objectiu final és poder alliberar els animals recuperats.
El diumenge 5 de juny, s’ofereix una visita guiada pel centre per conèixer les instal·lacions i les tasques que s’hi duen a terme, de la mà de la Forestal Catalana. Serà d’11.15 h a 13.15 h. El centre es troba a la ciutat de Lleida. Cal inscripció prèvia trucant al 973 28 22 76.
Afegeix un nou comentari