Àmbit de la notícia
Cultural

L’Agrupació del Bestiari Festiu publica els models 3D d'un centenar de figures

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Cèlia Carbó
  • El model en 3D de l'Àliga de Barcelona.
    El model en 3D de l'Àliga de Barcelona. Font: Sketchfab
  • Procés de digitalització de les figures
    Procés de digitalització de les figures Font: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
  • Model 3D del Caramot del Vendrell
    Model 3D del Caramot del Vendrell, el drac de foc més gran d'Europa. Font: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

Amb aquest projecte, la federació d'entitats culturals amb figures de bestiari festiu pretenen arribar més lluny amb la divulgació de la cultura popular respectant, sempre, el patrimoni i les tradicions.

La coneixença de la cultura popular, i en particular del bestiari festiu, normalment es queda reduïda a un context local i presencial. I una part important per poder mantenir aquest patrimoni cultural passa per la difusió. És per això que l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha col·laborat amb Sketchfab per a crear models 3D de totes les figures d’arreu del territori català

L’inici del projecte se situa un parell d’anys enrere. L’agrupació es va trobar en alguna ocasió amb la desaparició d'elements de les figures. Així, mitjançant la tecnologia 3D es podia, com a mínim, recuperar o preservar certes característiques, com la textura o el volum. "Un cop es feia tot aquest esforç, creiem que era una pena que tot això acabés amagat en un disc dur, en un armari, i es va voler fer un pas endavant i divulgar aquests elements", comenta Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Les bèsties han estat escanejades prèviament en tres dimensions i processades amb programes informàtics per ajustar les seves característiques de la forma més realista a la peça original. Al web, la persona usuària pot consultar 131 figures emblemàtiques, acompanyades pel seu nom i d’on són. Un exemple és la Víbria de Nou Barris 'La Trini' o bé El Drac de Vilafranca, el més antic de Catalunya. 

A més l’agrupació ha posat a la disposició de tots un tutorial per saber navegar per la plataforma on estan exposades les figures. Assenyala, Mateu Tres, sobre el procés: "Escanejar figures molt altes i grans ha suposat un repte enorme, tant a nivell tècnic com a nivell logístic. Hi ha moltes tipologies diferents, molts materials diferents i cada material es comporta de manera diferent en l’escàner".

Arribar a nous públics

Un dels objectius essencials és facilitar l'accés a aquest tipus de cultura, especialment al públic escolar i jove que està més familiaritzat amb la tecnologia i, en alguns casos, més alienat de les tradicions culturals. El president adverteix que intenten avançar-se a l'evolució tecnològica: "És una tecnologia (els models 3D) que creiem que està emergent i, per tant, hi ha moltes oportunitats que encara no s'han vist", considera.

Actualment, s'està treballant en les aplicacions que pot tenir aquesta tecnologia. Tal com assenyala Tres, la digitalització 3D es pot utilitzar en eines de realitat virtual, i ser presents així en entorns virtuals com el metavers; la realitat augmentada, amb la qual és possible visualitzar element de bestiari festiu en espais com les places encara que aquests no hi siguin; o es poden incorporar en els entorns de gamificació, com en el cas del videojoc 'Carrera Bestial' que està desenvolupant l'agrupació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari