Àmbit de la notícia
Cultural

Aleix Alonso: “L’associacionisme és la manera més senzilla i bonica de gestionar projectes”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Eduardo Izquierdo
  • Actualment, l'associació té entre uns 80 i uns 100 socis i sòcies.
    Actualment, l'entitat té entre uns vuitanta i uns cent socis i sòcies. Font: Associació Cultural Metalcova.
  • Segons el president de l'associació, un dels objectius de Metalcova és servir de plataforma a bandes joves.
    Segons el president de l'associació, un dels objectius de Metalcova és servir de plataforma a bandes joves. Font: Pexels.

El president de Metalcova fa un repàs dels quinze anys que porten treballant perquè les bandes de heavy metal puguin tocar a Barcelona i donar-se a conèixer.

L’Associació Cultural Metalcova aposta des de l’any 2007 per la música en directe a la ciutat de Barcelona. En concret, l’entitat promou un estil musical propi dels anys setanta i vuitanta: el heavy metal. La seva iniciativa ha aconseguit desenvolupar un model d’associació autosostenible. Així ho explica Aleix Alonso, el seu president actualment.

Com neix l’Associació Cultural Metalcova i quin n'és l'objectiu principal?

Metalcova va néixer fa quinze anys amb el propòsit de crear un circuit a la ciutat comtal de totes aquestes bandes que no tenen l'oportunitat de poder tocar en directe a la nostra zona. Ens vam adonar que les bandes que feien concerts eren pràcticament sempre les mateixes, és a dir, les que en aquest país surten rendibles.

Cada any ens havíem de desplaçar a l'estranger per veure els grups que no podíem veure aquí, bandes sobretot dels anys vuitanta que eren desconegudes pel públic majoritari. Hi ha moltíssima qualitat entre aquestes bandes, però econòmicament és més interessant treure coses que sabràs que funcionen. Un altre dels objectius principals és servir de plataforma a bandes joves, ja siguin del territori o de fora.

Per què us organitzeu com a associació sense ànim de lucre?

La idea de Metalcova és molt clara: concerts fets per fans i per a fans. Aquí ningú no busca un benefici econòmic, ningú té un sou. Totes les hores que hi dediquem (que són moltíssimes) són per amor a la música. Que hi ha pèrdues? Les assumim. Que hi ha beneficis? Els destinem a fer més activitats o a treure grups que valguin més diners. No som ni volem ser una promotora privada. Treballem per poder treure les bandes que ens agraden i poder oferir l'oportunitat a la gent de veure aquestes bandes.

Aleix Alonso: "La idea de Metalcova és molt clara: concerts fets per fans i per a fans".

Com es pot associar una persona a la vostra entitat?

Per fer-se soci l'únic requisit és pagar la quota anual, ja que en part ens nodrim econòmicament d’això. Es pot fer soci o sòcia tothom qui vulgui mentre entengui molt bé la idea. Hem tingut casos de gent demanant bandes com Judas Priest o Saxon. Nosaltres ni tenim el pressupost, ni concebem l'associació per treure bandes que ja tenen el circuit fet. Una altra idea que han de tenir clara és el tipus de música en què ens movem nosaltres dins de l'ampli ventall de subgèneres que ofereix el heavy metal.

I finalment, el que ha d'entendre la gent que s'apunti és que aquí del que es tracta és de participar-hi, que això ho fem entre tots i que han d'aportar la seva estona de treball, ja sigui durant l'any o els dies de les activitats. Actualment, i des de fa uns anys, fluctuem entre els vuitanta i els cent socis.

Quins avantatges té associar-se a Metalcova?

D'una banda, hi ha avantatges econòmics, ja que a tots els concerts de Metalcova o dels altres clubs de la península s'obtenen descomptes. També treballem amb gent que munta concerts a la ciutat comtal i que ens ofereix algun descompte per anar als concerts. Però la qüestió és una altra. No és el que has de treure de descomptes, sinó la possibilitat que et dona de tenir veu i vot en la decisió de les bandes que se'n treuen.

Una de les coses més interessants de formar part de Metalcova és el fet de pertànyer a un col·lectiu on fent bé les coses es poden treure a bandes que aquí no han actuat mai, i aquest és un dels objectius que més ens agrada complir.

Com es finança l'associació?

La base financera són les quotes dels propis socis, això i procurar no perdre diners en els concerts que muntem. Pràcticament tot es fa a benefici zero, de vegades es perd alguna cosa, de vegades es guanya alguna cosa, però l’objectiu és anar creixent a poc a poc.

Aleix Alonso: "El problema que té aquesta ciutat són els pocs espais públics i les condicions per fer música en directe".

Els primers anys vam poder optar a algunes subvencions públiques, però en pocs anys en vam prescindir, primer per l'infinit tràmit burocràtic i en segon lloc perquè vam poder aconseguir ràpidament un model autosuficient. I això que nosaltres comencem just un any abans de les retallades derivades de la crisi del 2008. De totes maneres, més que demandes econòmiques, el problema que té aquesta ciutat són els pocs espais públics i les condicions que ofereixen per poder fer música en directe.

Teniu relació amb altres associacions dedicades a la música?

Per descomptat, tenim la sort a Espanya que hi hagi diverses associacions com la nostra. Actualment, hi ha un teixit sòlid entre nosaltres, planegem gires conjuntes per reduir costos, ens passem contactes, etc. La veritat és que ajuda força que hi hagi tot això muntat. Ara mateix, amb qui més treballem és amb Pounding Metal (Madrid), Mediterranean Metal Maniacs (Alacant), Hellions (Múrcia), Metal Bats (València), Metalmeria (Almeria) i Xauenbangers (Jaén).

Com veieu l'associacionisme a l'àmbit cultural, i en concret a la música?

És una manera més de treballar. Crec que és important diferenciar entre els que s'hi dediquen com la seva forma de vida, i que han de tenir uns beneficis com a sou, i allò que nosaltres pretenem.

Això mai va ser per guanyar diners derivats dels concerts, sinó per poder muntar diverses coses interessants i anar creixent any rere any. Sota el meu punt de vista, l'associacionisme, tant en aquest àmbit com en molts d'altres, és la manera més senzilla i bonica de gestionar projectes, diferents punts de vista i propostes que fan que el resultat final sigui sempre més ric.

Quins són els vostres projectes més immediats?

Ja no queda gaire per a aquest any. El 2022 hem pogut gaudir de diverses coses: vam portar Praying Mantis, Omen, Exciter i hem pogut fer el festival Youngblood a l'aire lliure en les festes de la Prosperitat.

Per davant ens queden un parell de gires que encara no podem anunciar, ja que falten uns serrells, i per descomptat el Metalcova Fest XIII, que aquest any comptarà amb Venator (d'Àustria), Alien Foce (de Dinamarca) i Dark Quarterer (d'Itàlia). Estem tancant ara el cap de cartell, que esperem anunciar aviat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari