Les alternatives als plàstics d’un sol ús com a millora de la comercialització de productes
Comparteix
La fundació Rezero presenta l’elaboració de l’informe ‘Experiències internacionals de reutilització a supermercats i altres establiments de venda al detall’, per impulsar alternatives als plàstics d'un sol ús.
L’11% del pes de la compra estàndard de la població catalana és d’envasos d’un sol ús. Com a conseqüència, l’any 2020, cada ciutadà va generar una mitjana de cinc-cents deu quilos de residus, la majoria dels quals es llencen al contenidor de resta. D’aquesta manera ho determina l’informe ‘Experiències internacionals de reutilització a supermercats i altres establiments de venda al detall’, elaborat per Rezero.
Pretén donar a conèixer la situació actual de la gestió d’envasos i presentar solucions per a supermercats, establiments i productors del territori que ja s’apliquen arreu del món, amb la finalitat de reduir residus i lluitar contra la minimització del plàstic.
Rezero presenta un estudi que recull pràctiques per a la prevenció de residus i pel foment de la reutilització d’envasos que ja apliquen supermercats d’arreu del món.
— Rezero (@rezerocat) July 19, 2022
https://t.co/dirsDJ1JMn
cc @residuscat #residuzero #ambelteuenvàs #reutilització #refill pic.twitter.com/4URMmbDvb0
Alternatives als envasos d’un sol ús
Actualment, un gran nombre de productes que s’introdueixen al mercat són d’un sol ús, totalment innecessaris i difícils de reciclar. Segons dades de l’informe, un 61% dels ítems que es consumeixen quotidianament, podrien comprar-se a granel.
Una alternativa sostenible que, actualment, només permet adquirir el 36% de productes de la cistella estàndard, segons un estudi realitzat per Rezero a vuit supermercats i dos mercats. Cal tenir en compte que la compra a granel permet reduir els preus dels articles fins a un 15%. Els envasos retornables també són una alternativa a implementar.
La venda a granel a través de càpsules intel·ligents també resulta avantatjosa per als productors, per a empaquetar els productes, així com l’ús de capses i pales reutilitzables.
Pel que fa als supermercats, l’informe detalla que mètodes tecnològics, com els envasos amb xips RFID o codis QR, ja han arribat, amb l’objectiu d’assegurar la traçabilitat de l’article i de calcular l’estalvi de plàstics d’un sol ús.
Resultats més que positius
Després de testar diferents alternatives sostenibles a establiments i supermercats, Rezero reflecteix els nombrosos beneficis ambientals que comporten: la gran reducció de la generació de residus, la valorització dels recursos i la minimització de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Per exemple, la venda de gènere en envasos retornables als supermercats Tesco, al Regle Unit, ha reduït en dues mil tones els residus generats, i la introducció de capses i pales reutilitzables a l’empresa sueca Svenska, ha estalviat cinquanta mil tones de residus. La reducció d’emissions de CO2 ha estat d’entre el 74 i el 79%.
Per tant, segons es plasma a ‘Experiències internacionals de reutilització a supermercats i altres establiments de venda al detall’, a escala internacional, existeix un compromís de grans cadenes de supermercats i multinacionals per eliminar els envasos innecessaris, gràcies a l’aplicació de models de reutilització.
Reutilitzar és sinònim de benefici
Segons els resultats de l’informe, altres beneficis de l’erradicació dels envasos d’un sol ús són: la reducció de costos i la resiliència del sector, ja que els envasos reutilitzables incrementen la integritat de la cadena en situacions d’interrupció.
També comporta una fidelització de la clientela, amb models de retorn o recompenses per la utilització d’envasos reutilitzables, i una millora de l’experiència de les usuàries. A més, la compra a granel contribueix a la reducció del malbaratament alimentari, ja que ajusta el consum a les necessitats específiques de cada persona.
El compliment de la legislació
Normatives europees, estatals i catalanes incrementen els requisits de reutilització d’envasos, per tal d’avançar cap a la prevenció i la reducció de residus.
Tal com plasma l’informe, recentment ha quedat aprovada la llei 7/2022, la qual implanta que establiments d’alimentació que comercialitzin productes frescos i begudes, caldrà que acceptin la utilització de recipients reutilitzables. Els comerços detallistes d’alimentació, hauran de proporcionar el 20% dels productes sense embalatge primari, inclosa la venda a granel.
El juliol de 2021 va néixer el Protocol per la Reutilització, elaborat per Rezero, un acord que lluita contra el plàstic d’un sol ús als establiments comercials. S’adreça als supermercats, grans superfícies de Catalunya i als gremis, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre l’aplicació de bones pràctiques de reutilització sostenibles.
Afegeix un nou comentari