La 20a edició dels Premis d’Associacionisme Juvenil, amb una novetat pel món del lleure
Comparteix
Aquests premis s'atorguen per part del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i de la Fundació Carulla a aquells projectes transformadors impulsats pel jovent organitzat català.
Enguany se celebren els Premis d’Associacionisme Juvenil, impulsats des de fa vint edicions pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), una plataforma d’associacions juvenils que té com a objectiu principal enfortir el moviment organitzat de les persones joves a Catalunya i defensar els seus drets al territori.
Des de l'any passat, la novetat més destacable és la celebració dels Premis de l’educació en el lleure, que s'organitzen paral·lelament als altres gràcies a la feina conjunta del CNJC amb la Fundació Carulla. Des de la fundació asseguren que "el CNJC era l'espai natural des d'on s'havien d'impulsar els premis del lleure: des del jovent i per al jovent".
En ambdós casos es pretén reconèixer els projectes transformadors impulsats pel jovent organitzat del país. A més a més, a través d’aquests premis es contribueix al creixement del teixit associatiu català i es dona suport a la seva tasca, que sovint queda invisibilitzada social i institucionalment.
La presidenta del CNJC, Julia Rosanna Sánchez-Valverde, comenta que volen seguir "premiant el que és només una mostra de tota la feina que es fa des de les joves associades per trencar, un cop més, amb les visions i discursos paternalistes i adultcentristes":
Quins projectes poden presentar-se?
El Premi Orgull, el Premi Impacte i el Premi Horitzó seran de nou les categories que conformaran els Premis d’Associacionisme Juvenil. El primer reconeixerà els projectes efectuats el 2022 per part de joves associades o agrupades voluntàriament; el segon contribuirà a fer possibles projectes i iniciatives que fomentin l’ús del català; i el tercer donarà suport econòmic a idees transformadores d’associacions juvenils que es vulguin dur a terme durant el curs 2022-23.
En aquest sentit, Rosanna Sánchez-Valverde assegura que amb els anys han pogut fer un "exercici de readaptació dels premis, i n'és un exemple que en aquesta edició haguem optat per premiar projectes que posin en valor l'ús social del català, ja que és un tema molt d'actualitat que ens preocupa com a joves".
D’altra banda, els Premis d’Educació en el Lleure —enfocats a projectes o entitats del sector del lleure— compten amb dues categories: Estímul i Estímul Plus. En el primer cas es premiaran, amb 800 euros cadascun, tres projectes que es vulguin realitzar durant el curs 2022-23 i situïn els infants i joves al centre de l’aprenentatge. En el segon cas també, però amb un premi únic de 1.500 euros per al projecte premiat.
El termini per presentar les candidatures s’allargarà fins al dia 23 d’octubre. El jurat, format per membres del Secretariat del CNJC, experts i expertes en diferents àmbits relacionats amb l’associacionisme educatiu juvenil, membres de la Fundació Carulla i tècnics/ques del CNJC, comunicarà el resultat el dia 16 de novembre. La gala del lliurement de premis se celebrarà probablement al novembre, tot i que encara no hi ha data concretada.
Afegeix un nou comentari