5 victòries en matèria de drets humans assolides el 2022
Comparteix
Arribat l'equador de l'any, des d'Amnistia Internacional identifiquen les principals lluites a escala internacional que han resultat favorables, entre les quals es troben alliberar persones empresonades il·legalment o reescriure lleis injustes.
Les organitzacions sense ànim de lucre que dia rere dia treballen per reforçar l'aplicació dels drets humans, que vigilen les passes que donen governs i altres òrgans de poder, i que creen campanyes i accions per lluitar contra situacions d'injustícia, també necessiten celebrar, de tant en tant, les victòries. És el que ha fet Amnistia Internacional, que ha realitzat un repàs als nombrosos canvis positius que ha patit el món en drets humans, durant els darrers sis mesos, gràcies a la tasca, entre altres, d'aquest moviment.
Et presentem cinc de les diverses victòries, en matèria de drets humans, produïdes durant la primera meitat del 2022 que Amnistia Internacional celebra.
- Despenalització de l’avortament durant les primeres 24 setmanes a Colòmbia
Al mes de febrer, Colòmbia despenalitzava l'avortament durant les primeres 24 setmanes i seguia així els passos d'altres països d'Amèrica llatina que en mesos anteriors van legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs, com ara l'Argentina o Mèxic. Aquest assoliment suposa una gran passa en el moviment pels drets sexuals i reproductius a Llatinoamèrica llargament reivindicats pels diferents moviments socials i l'anomenada marea verda.
#Colòmbia És un triomf històric de les dones colombianes que han lluitat durant dècades pel reconeixement dels seus drets. https://t.co/8r4FJSIMpC
— Amnistia Internacional Catalunya (@AmnistiaCAT) February 23, 2022
- Victòries en l'abolició de la pena de mort
Amnistia Internacional compta amb una campanya que treballa en favor de l'abolició de la pena de mort a tot el món. A través d'aquesta campanya, l'organització ha posat el seu gra de sorra a les diverses victòries que s'han produït al respecte durant els primers mesos de l'any en països en els quals la pena de mort encara estava activa. Així, al gener va entrar en vigor l'abolició de la pena de mort per a tots els delictes a Kazakhstan. Dos mesos després es va convertir, a més, en Estat Part en un important tractat internacional per l'abolició de la pena de mort.
Al mes d'abril, Papua Nova Guinea se sumava a la llista de països que han abandonat l'aplicació de la pena de mort, trenta anys després d'introduir-la. D'altra banda, el president de Zàmbia, Hakainde Hichilema, va anunciar que el país africà iniciaria el procés per abolir aquest càstig. Finalment, el govern de Malàisia també va fer un gest per començar el procés per abolir la pena de mort preceptiva.
- Llibertat pels vuit defensors de Guapinol
L'activitat de l'empresa minera Inversiones Los Pinares afecta greument, a escala ambiental, l'estat dels rius Guapinol i San Pedro, dos rius que neixen en el parc nacional Carlos Escaleras a Hondures, una zona protegida. A més, la seva activitat és motiu de conflicte intern en diverses comunitats de la zona. Per aquesta raó, organitzacions i comunitats d'Hondures van lluitar per fer sortir l'empresa d'aquesta zona. Arran de les protestes, vuit activistes van ser empresonats injustament, els anomenats vuit defensors de Guapinol.
L'empresonament dels vuit activistes va ser una mostra més de l'interès de criminalitzar i intimidar aquelles persones que, legítimament, defensen el dret a l'aigua i el medi ambient sa a Hondures. Finalment, dos anys i mig després, els vuit defensors de Guapinol, José Daniel Márquez, Kelvin Alejandro Romero, José Abelino Cedillo, Porfirio Sorto Cedillo, Ewer Alexander Cedillo, Orbin Nahún Hernández, Arnol Javier Alemán i Jeremías Martínez Díaz, van ser posats en llibertat gràcies, en part, per la campanya duta a terme per Amnistia Internacional.
- Projecte de llei 'només sí és sí'
El projecte de llei de llibertat sexual de l'Estat espanyol, conegut popularment com la llei 'només sí és sí', va ser aprovat al Congrés dels Diputats al mes de maig, tot un èxit pel moviment de les dones a Espanya i per les activistes que han fet campanya durant anys. La llei conté importants mesures per la protecció integral del dret a la llibertat sexual, es reforça la defensa dels drets de les víctimes i es dona una resposta efectiva. A més, reforça la prevenció de les violacions i posa el consentiment al centre.
Aquesta llei és un gran pas per a la prevenció, atenció i protecció de totes les dones, nenes i nens víctimes de violència sexual. La celebrem! https://t.co/MPzUNSPuae
— Amnistia Internacional Catalunya (@AmnistiaCAT) May 26, 2022
- Es tomben lleis que atempten contra els drets humans
Diverses lleis arreu del món que atemptaven contra els drets humans s'han abolit o s'han tirat enrere durant aquesta primera part del 2022. A Ghana, el parlament va aturar un projecte de llei que criminalitzava, encara més, les persones LGBTI al país. Aquest projecte de llei introduïa penes de presó per a qualsevol persona que expressés suport o simpatia a les persones LGTBI. El text també fomentava les teràpies de conversió i de realineació de gènere per a nens i nenes.
D'altra banda, a Kuwait el Tribunal Constitucional va anul·lar la llei que penalitzava la imitació del sexe oposat. A l'Índia, el Tribunal Suprem va suspendre la llei sobre sedició que tenia cent cinquanta-dos anys d'antiguitat, un moviment que suposa un pas positiu per a la llibertat d'expressió del país del sud de l'Àsia.
Afegeix un nou comentari