Àmbit de la notícia
Internacional

Les entitats condemnen l’atac i persecució a ONG palestines per part d’Israel

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Imatge d'una pintada a la població de Nablus, a Cisjordània
    Entitats catalanes se solidaritzen amb les set organitzacions atacades per les forces d'ocupació palestines. Font: SCI Catalunya
  • Israel ha presentat un pla d'annexió del 30% dels territoris de Cisjordània.
    Imatge del filferro de punxes que hi ha a Palestina amb la imatge de la mesquita Al-Aqsa de fons. Font: Pixabay (Llicència CC)
  • La campanya #StopSettlements impulsa una ICE per tirar endavant una llei que posi fi al comerç amb els assentaments il·legals.
    A banda de les batudes, les membres de les entitats han estat amenaçades personalment. Font: Unsplash (Llicència CC)

SUDS i Fundació Surt, entre d'altres, a través de la Xarxa Anawanti de la qual formen part, denuncien la vulneració de drets humans a organitzacions que lluiten contra els crims i abusos del règim d'Apartheid israelià.

Deu mesos després que el ministeri de defensa israelià criminalitzés diverses entitats de la societat civil palestina, titllant-les d'organitzacions terroristes, el govern d'Israel ha tornat a la càrrega efectuant batudes a les oficines de defensores dels drets humans. Durant la matinada del 18 d'agost, les forces d'ocupació israelianes van confiscar equips, documents i materials de set organitzacions, van segellar portes i ordenar el tancament d'aquestes, declarant-les, així, il·legals.

Des de Catalunya, entitats com SUDS, Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació, i la Fundació Surt, han condemnat l'atac i persecució a aquestes ONG palestines que lluiten contra les vulneracions de drets humans d'Israel. Ho han fet a través de la xarxa internacional d'organitzacions feministes Anawanti, de la qual formen part. De fet, una de les entitats atacades, la Union of Palestinian Women Committees, és també membre de la xarxa.

"Es tracta d'una vulneració clara dels drets humans a una entitat que lluita, amb especial incidència, en els drets de les dones", explica la Lola Badenes, responsable dins de SUDS de la Xarxa Anawanti. "Injustament, les consideren organitzacions terroristes, però el motiu de l'atac i la persecució és que són entitats que denuncien, mitjançant informes demolidors, els crims i abusos del règim d'Apartheid israelià, i això els molesta", afirma Badenes.

Juntament amb la Xarxa Anawanti, i les entitats que formen part d'ella, altres organitzacions han alçat la veu per denunciar aquesta injustícia i han mostrat la seva solidaritat a les companyes palestines de les organitzacions atacades. És el cas d'Amnistia Internacional, que exigeix que la campanya de repressió contra les organitzacions de la societat civil palestines acabi.

Amenaces, detencions i empresonaments

Des de SUDS, denuncien que la persecució contra les organitzacions s'ha agreujat amb amenaces a les persones membres de les entitats, així com a les seves famílies. "Parlem amb elles i estan espantades perquè no saben com podran continuar fent la seva feina", declara Badenes. "La Union of Palestinian Women Committees és una organització que treballa amb dones de base al territori de Cisjordània i Gaza i creuen que tindran problemes per exercir la seva feina, però volen seguir. Ens diuen que no acabaran amb elles", assegura des de SUDS.

Davant aquesta persecució, i els atacs directes que reben les defensores dels drets humans, que moltes són detingudes de manera arbitrària i empresonades, des d'Anawanti demanen a la comunitat internacional que reaccioni i que intervingui, "immediatament", per protegir les set organitzacions. "Exigim una acció significativa per part de la comunitat internacional perquè Israel reti comptes dels seus crims i s'enfronti a sancions per les violacions del dret internacional, els abusos dels drets humans i els crims contra el poble palestí", assereixen.

La Xarxa Anawanti està formada per entitats feministes que lluiten contra les violències masclistes a Palestina, el Marroc, Guatemala, el Salvador, Hondures i Catalunya. "És una xarxa de suport mutu, de solidaritat, d'intercanvi d'experiències i metodologies per lluitar contra les violències", valora Badenes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari