Àmbit de la notícia
Internacional

10 milions de víctimes d'esclavitud més al món en els últims cinc anys, segons un informe

Entitat redactora
Colectic-comunitari
  • Una dona fent treball forçat.
    Una dona fent treball forçat. Font: Organització Internacional del Treball (OIT)

L'Organització Internacional del Treball (OIT) i l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) publiquen noves xifres sobre treball i matrimoni forçat.

50 milions de persones al món són víctimes de l'esclavitud moderna, és a dir, del treball o del matrimoni forçats. Això vol dir gairebé una de cada 150 persones. L'Organització Internacional del Treball (OIT), l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i Walk Free publiquen en un informe aquestes xifres, que suposen un augment de 10 milions de persones respecte a les de fa cinc anys.

Concretament, 27,6 milions de persones treballen contra la seva voluntat —3 milions més que fa cinc anys— , i 22 milions són obligades a contraure matrimoni sense el seu consentiment —6,6 milions més— .

La pandèmia és una de les possibles causes que assenyala l'informe, que apunta que va provocar un major endeutament de les persones treballadores, un empitjorament de les condicions de treball i un augment de la pobresa extrema.

Treball forçat: una realitat propera

El treball forçat no es tracta d'una realitat llunyana. Afecta totes les regions del món. De fet, per proporció a la població, els Estats Àrabs s'enduen les pitjors xifres de treball forçat, seguits d'Europa i Àsia Central. A més, més de la meitat té lloc en països amb ingressos mitjans o alts.

Prop del 12% de les víctimes són infants, més de la meitat dels quals estan involucrats en explotació sexual comercial.

Segons les dades de l'informe, no podem vincular treball forçat amb determinades regions ni amb nivell d'ingressos, però sí amb l'economia privada. En el 86% dels casos és imposat per agents privats.

La retenció del salari és la forma de coacció més utilitzada per obligar aquestes persones a continuar treballant per por de perdre els ingressos acumulats.

Hi ha un eix de gènere que diferencia la situació d'homes i dones. Elles tenen més probabilitats de ser forçades a fer feines domèstiques, de ser coaccionades amb la retenció de salari i de patir violència física i sexual. Ells tenen més probabilitats de treballar en la construcció i de ser coaccionats mitjançant amenaces de violència.

L'informe posa de manifest que les persones migrades tenen més risc de patir treball forçat. "Quan els migrants no estan protegits per llei o no poden exercir els seus drets, la migració és irregular o està mal governada, o quan les pràctiques de contractació són injustes o poc ètiques, la migració pot crear situacions de vulnerabilitat al treball forçat", apunten.

Matrimoni forçat: una xacra del patriarcat

Els matrimonis forçats s'han d'entendre en el context social del sistema patriarcal. Més de dos terços de les persones obligades a casar-se són dones i tres de cada cinc víctimes viuen en països d'ingressos baixos. La majoria han patit coaccions mitjançant amenaces emocionals i verbals, i els membres de la família en són els principals responsables.

L'informe alerta que "les persones obligades a casar-se per la força estan exposades a un major risc d'explotació sexual, violència i servitud domèstica i altres formes de treball forçat, tant a dins com a fora de la llar".

Les organitzacions conclouen que és "urgent que la comunitat mundial aplegui la seva voluntat i els recursos necessaris per superar aquests obstacles i avançar cap a la fi de l'esclavitud moderna".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari