La importància de la representació al cinema infantil arran de la nova versió de 'La Sirenita'
Comparteix
Afrocolectiva desmunta les reaccions racistes i subratlla la necessitat de prendre aquests espais per incloure les persones negres.
"Mama, té la pell marró com jo". És una de les reaccions de nenes afrodescendents quan veuen el tràiler de la nova versió de la mítica pel·lícula de Disney 'La Sirenita' que ha generat polèmica perquè Ariel és interpretada per l'actriu negra Halle Bailey, i que es poden veure en aquest vídeo de TikTok.
Les seves cares de sorpresa fan evident la importància de la representació cultural al cinema, especialment en els productes infantils que marcaran el seu desenvolupament al llarg de la vida.
Afrocolectiva, que es defineix com un mitjà de comunicació i deconstrucció afrofeminista, antirracista i panafricanista, s'ha fet ressò de la polèmica per denunciar, una vegada més, el racisme intrínsec en la societat.
Les opinions racistes i excloents s'estan fent "sense pensar en les infàncies, que són realment el punt central de la representació i són per qui s'estan creant aquestes noves versions o adaptacions de clàssics del cine i la literatura universal, que en el seu moment van ser concebuts des d'una visió eurocentrista, blanca i excloent", explica África Salomé a la web de l'entitat.
No és una pel·lícula, és la seva autoestima
La representació té tanta importància que pot garantir beneficis per a la seva autoestima i augmentar les seves possibilitats laborals, explica Salomé.
Per això, és "una eina i un objectiu del moviment antiracista, així com d'altres col·lectius com l'LGBTIQ+, que serveix per reprendre espais al cine, la televisió i el teatre (...), que poden ajudar altres persones, especialment en la joventut i les infàncies, a sentir-se part de la societat que històricament les ha esborrat i invisibilitzat completament".
No només les ha invisibilitzat, sinó que ha perpetuat els estereotips. Salomé exposa que seria molt menys polèmic que el cranc de la pel·lícula, Sebastián, fos un home negre, o que ho fos Úrsula, l'antagonista. Per tant, les joves no veuen possibilitats de fer el paper d'innocent, bella i bona, que l'ha d'interpretar una dona blanca, però sí de fer el de la bruixa o el del personatge secundari ple d'estereotips.
"El missatge és clar i s'ha normalitzat durant dècades per la manera en què es representa les persones afrodescendents, i específicament les dones negres, als mitjans de comunicació i entreteniment", escriu l'activista.
Desmuntant el racisme
L'entitat ha aprofitat el cas per desmuntar comentaris racistes que han sorgit arran de la publicació del tràiler, com per exemple, que la Sirenita no pot ser negra perquè la història té lloc a Dinamarca. La trama de Disney, afirmen, s'allunya de la narració del danès Hans Christian Andersen, i té lloc al Carib on la població és majoritàriament afrocaribenya.
Afrocolectiva fa una crida a reflexionar sobre la representació de les persones negres i conclou que "entregar representació és una forma de reparació".
Afegeix un nou comentari