Àmbit de la notícia
Cultural

Canvifest: el festival musical solidari i inclusiu que lluita per la integració social

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'edició d'enguany del CANVIFEST se celebra a l'espai Can Ricart, recuperat per les veïnes, sense accés als vehicles de motor.
    L'edició d'enguany del CANVIFEST se celebra a l'espai Can Ricart, recuperat per les veïnes, sense accés als vehicles de motor.
  • L'objectiu principal és crear un festival per a tothom, que inclogui persones de col·lectius vulnerables, i crear comunitat a través de la música.
    L'objectiu principal és crear un festival per a tothom, que inclogui persones de col·lectius vulnerables, i crear comunitat a través de la música.
  • A més de les dotze hores de música en directe, el festival inclou tallers i activitats per a tots els públics.
    A més de les dotze hores de música en directe, el festival inclou tallers i activitats per a tots els públics.

L’entitat DJ’s pel canvi organitza la segona edició d’aquesta jornada amb l’objectiu d’apropar els col·lectius vulnerables a la comunitat, amb la música com a element conductor.

“Per a nosaltres, la música és un element comunicador i universal a través de la qual volem arribar i fer especial incís als col·lectius més vulnerables”. D’aquesta manera descriu Albert Maldonado, cofundador de DJ’s pel canvi, l’essència i la raó de ser per la qual treballa l’entitat.

Amb cinc anys de trajectòria, treballen en diferents projectes per a col·lectius, per exemple, de persones amb discapacitat, infància en risc, infants que han superat un càncer o joves migrants amb l’objectiu d’utilitzar la música i els seus coneixements com a discjòqueis perquè les usuàries experimentin i aprenguin amb ella.

“Volem trencar l’estereotip de DJ com a persona que treballa només durant la nit, en un entorn de droga i com a producte de consum”, detalla Maldonado. L’entitat aposta pel talent local i femení, per trencar la masculinització del món dels DJ i per difondre la cultura del territori, de les artistes locals.

Un festival que pretén trencar barreres

El Canvifest és un dels projectes de l’entitat, iniciat el 2019. És una jornada amb dotze hores de música en directe, amb tallers i activitats per a tots els públics. L’edició d’enguany se celebra el dissabte 22 d’octubre, d’11 h a 23 h, a l’espai Can Ricart, situat al barri del Poblenou de Barcelona. “Volem que la música sigui l’element conductor del dia i que hi hagi molta presència social. Tothom és benvingut”, explica el cofundador de l’entitat.

Per a DJ’s pel canvi, l’aposta per un festival inclusiu rau en el fet que els representants dels col·lectius estiguin directament a l’escenari. És per aquest motiu que una de les formacions més destacades del cartell és Els Cracs d’Andi, un grup musical format íntegrament per persones amb discapacitat. “No és un festival només per a col·lectius vulnerables. És un esdeveniment per tothom i que elles siguin un més”, explica Albert Maldonado.

Generar un espai segur per a tothom

L’entrada és lliure i gratuïta, però hi haurà una urna per acceptar les donacions de les assistents que vulguin participar. A més, algun dels tallers que s’organitzen tindran un preu simbòlic per col·laborar en la causa. El Canvifest és un festival solidari, ja que tots els beneficis recaptats es destinen al projecte social que l’entitat esculli. A més, tots els elements que s’hi podran trobar, les organitzadores dels tallers, les artistes i la restauració comparteixen valors i vessants socials.

“És un espai molt afable per tothom. És en una zona tancada als vehicles de motor, s’hi accepten mascotes… es crea un ambient molt familiar i de comunitat d’entitats”, destaca Maldonado.

La programació d’enguany

Al llarg de la jornada es podran trobar diferents activitats i espais. Per una banda, hi haurà paradetes d’artesanes i entitats locals, en les quals mostraran els seus productes. Tota l’oferta culinària anirà a càrrec de cooperatives socials i petites restauradores socials.

A més, el festival compta amb la zona infantil, enguany de la mà de La Magrana Curiosa, entitat que treballa amb el joc actiu, en primera persona, amb material reciclat i amb activitats que inclouen la família.

El Col·lectiu Om presenta una activitat de ioga, per començar la jornada. Tracututra, un grup format íntegrament per dones, organitza una batucada, per activar i engrescar l’ambient. Al migdia se celebra el ‘bingo musical’, en el qual col·labora Churros con chocolate, una empresa dedicada a la gestió d’esdeveniments de la comunitat LGTBIQ+.

També es podrà participar en el taller de grafiti per a infants i joves, de la mà de l’artista urbana Megui, en el qual es pintarà un mural pel Canvifest. Plastic Academia s’encarrega del taller ‘Fes de DJ per un dia’, en el qual qualsevol persona pot aprendre l’ofici, des d’infants fins a adults. Les arts escèniques també seran presents al festival, amb l’actuació de Los Informalls.

Novetats per arribar a tots els públics

Aquest any, com a novetat, DJ’s pel canvi ha col·laborat amb Dream Makers, un club d’esports electrònics, amb el qual organitzen l’activitat dels partits de FIFA solidaris. Per a participar cal pagar un euro, els beneficis dels quals aniran destinats a un projecte social.

“La idea és reclamar aquest tipus de festivals més socials i arrelats al barri, amb artistes locals i organització de proximitat”, expressa Albert Maldonado. Després del sotrac de la pandèmia, enguany se celebra el CANVIFEST amb total normalitat, al carrer, amb voluntat de recuperar l’espai públic, generar sinergies amb les entitats i crear comunitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari